Politikk

Tidligere Ap-profil langer ut mot partiet: – Hvor i h ... er ledelsen?

Gro Balas, tidligere Oslo-byråd og nøkkelfigur i utformingen av ny migrasjonspolitikk i Oslo Ap, kritiserer Ap-ledelsen for å være fraværende i den brennhete debatten om flyktninger og asylsøkere.

Gro Balas.
  • Thomas Spence

Balas er derimot meget fornøyd med uttalelsene fra Tysklands konservative statsminister Angela Merkel, og oppfølgingen fra statsminister Erna Solberg.

Torsdag publiserte Balas, som er gift med tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal, et kritisk innlegg på Facebook:

«Å høre Merkel argumentere om migrasjonen som en prøvesten for de verdier som har gjort Europa til det vi er, gjør en varm om hjertet og klar i hodet! Vår statsminister er også forbilledlig klar, rasjonell og verdibasert i sine uttalelser!

Hvor i h......... er ledelsen i mitt parti? Akterutseilt og viklet inn i løse utspill

– Jeg synes ikke vi har hatt noen adekvat ledelse i det som er en av de mest kritiske saken i Europa for tiden. Dette kan ikke bare overlates til et utvalg, sier Balas til Aftenposten.

Denne ble EU-landene enige om en ny migrantavtale. Samtidig fortsetter et stort antall mennesker å drukne i forsøket på å nå Europa ved å krysse Middelhavet.

Migranter hjelpes ombord på et redningsskip fra en oppblåsbar båt utenfor kysten av Libya. Bildet er tatt 30. juni.
  • Les også: Ung Gharakhani tente Ap-landsmøtet

Deltok i arbeid med migrasjon-innstilling

Balas har hatt en rekke verv i Ap, og var blant finansbyråd i Oslo på 1990-tallet. Hun var medlem i gruppen som laget innstillingen om asyl, migrasjon og integrering som ble enstemmig vedtatt i Oslo Aps representantskap i vår.

– Jeg var eitrende forbannet da jeg skrev innlegget. Andre får sørge for diplomatiet, forklarer hun.

Balas har i lang tid vært kritisk mot Aps holdning og mangel på standpunkter i disse sakene. Hun sier hun er skremt av at høyreradikale krefter over hele Europa styrer asyldebatten og fremstiller asylsøkerne som en stor trussel.

– De får det til å se ut som om Europa invaderes av flyktninger og asylsøkere fra Afrika og andre steder. Realiteten er at i første halvår i år ankom 40.000 asylsøkere totalt til Europa.

– Vi må være en motvekt mot disse høyreradikale kreftene. Vi kan ikke la Merkel stå alene. Svenskene er med. Danskene absolutt ikke. Finnene sitter musestille, sier hun.

Balas: Ap ligger på knærne

Balas anklager Ap-ledelsen for å være fraværende. Dermed får Aps innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, stort spillerom.

– Jeg reagerer på at et norsk sosialdemokratisk parti, selv om det ligger på knærne for tiden, ikke viser frem sitt moralske kompass slik at det kan ha en tydelig røst i slike spørsmål. Selv om man venter på migrasjonsutvalget, skal man være førende om hvilket verdigrunnlag man skal legge til grunn for det man mener, sier hun, og viser til Erna Solbergs kommentarer om at Flyktningekonvensjonen og menneskerettighetene ligger i bunn for Norges politikk.

Balas mener Aps innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani går «langt over streken» i sine uttalelser. Gharahkhani ønsker ikke å kommentere karateristikkene.

– Jeg har ikke hørt noen fra Ap som sier det. Ledelsen har ikke klargjort hvilket verdigrunnlag og moralsk kompass vi har. Samtidig er jeg åpen for å finne kompromiss og praktiske løsninger, sier hun.

Aftenposten har forelagt Balas’ kritikk for ledelsen i Arbeiderpartiet. I en e-post sendt fra kommunikasjonssjef Camilla Ryste skriver nestleder Hadia Tajik følgende:

«Anklagene medfører ikke riktighet. Både Jonas og Masud har flere ganger påpekt at innvandrings- og asylpolitikken må ligge innenfor rammene av menneskerettighetene og internasjonal enighet.»

Tajik viser til det pågående arbeidet i saken.

«Det pågår nå en diskusjon i hele Europa om fremtidens asylsystem, fordi dagens system der kyniske menneskesmuglere utnytter fattige mennesker og leder dem ut på farefulle reiser mot Europa ikke er bærekraftig. At utvalget som nå jobber med forslag til vår fremtidige politikk på dette området diskuterer løsninger som også diskuteres i veldig mange andre europeiske land, bør derfor ikke være overraskende. Men det gjenstår mye internasjonalt, politisk arbeid før vi vet om det vil være mulig å etablere en felles europeisk enighet om dette. «

- Gharankhani over streken

– Jeg respekterer det Hadia Tajik sier, men jeg tror hun tar feil når det gjelder det etterlatte inntrykket av hva og hvordan Ap kommuniserer i disse viktige spørsmålene, svarer Balas.

– Man må muligens ha en viss avstand til det sentrale miljøet for å oppfatte akkurat det, legger hun til.

– Jeg har i lengre tid reagert over springende uttalelser fra Gharankhani. De er langt over streken. De fortsetter, selv om han har moderert seg. Folk som ikke er langt inne i Ap, lurer på hva vi holder på med.

Masud Gharankhani ønsker ikke å kommentere utspillene fra Balas, men viser til svaret fra Tajik og ledelsen i partiet.

Bjørn Tore Godal ønsker ikke å kommentere ektefellens utspill mot Ap-ledelsen.

Les mer om

  1. Arbeiderpartiet (Ap)
  2. Migrasjon
  3. Asyl
  4. Asylpolitikk
  5. Integrering
  6. Hadia Tajik
  7. Politikk