Politikk

Norge og India enige om å bygge ned handelshindre

Indias kjempemarked er fristende for norske bedrifter, men handelshindre skaper trøbbel. Nå skal de to landene samarbeide om å bygge dem ned.

Statsminister Erna Solberg overrekker en fotball signert av verdens beste kvinnelige fotballspiller, Ada Hegerberg, til Indias statsminister Narendra Modi under besøket i New Delhi tirsdag. Ballen symboliserer FNs bærekraftmål. Foto: Ministry of External Affairs India. / NTB scanpix
  • og NTB
Statsminister Erna Solberg (H) ble tatt staselig imot av Indias statsminister Narendra Modi i New Delhi tirsdag. Foto: Manish Swarup / AP / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) på rød løper med Indias statsminister Narendra Modi i New Delhi. Foto: Manish Swarup / AP / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg legger ned blomster ved minnesmerket Samadhi of Mahatma Gandhi i New Delhi tirsdag. Foto: Ministry of External Affairs India. / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

I første omgang er det snakk om å etablere et dialogforum der Norge og India kan diskutere problemene som næringslivet opplever.

Avtalen kom på plass tirsdag, samtidig som statsministrene Erna Solberg og Narendra Modi ble enige om å samarbeide om forvaltning av verdenshavene.

Interesse og skepsis

En delegasjon på 140 næringslivsrepresentanter er med på Solbergs India-reise. Interessen er stor fordi den indiske økonomien vokser og antas å bli verdens femte største i løpet av året.

Men mange norske selskaper er også skeptiske. Telenors milliardtap for noen år tilbake har brent seg fast i minnet til mange norske næringslivsledere. Og selskapet CG Rieber har hatt seks konteinere med melkepulver stående fast på grensen i snart et år.

Dialogforumet er først og fremst tenkt som et skritt mot en frihandelsavtale. Det har Norge og de andre EFTA-landene jobbet for i et tiår, men uten å nå fram fordi India og EU skal bli enige først.

Samarbeid om hav

Samtidig knyttet India og Norge samarbeidsbånd i arbeidet med verdenshavene.

– Vi trenger å utvikle havretten, sier Solberg til NTB.

Norge ser på India som en god samarbeidspartner i arbeidet for å sikre og utvikle internasjonale regler for bruk av verdenshavene og forvaltningen av dem.

– Det er noen fiskeriområder som fortsatt er lovløse. Det å lage regler som sikrer at vi ikke ødelegger gjennom overfiske, er viktig, sier hun.

India er dessuten svært interessert i å samarbeide med Norge om utvikling av kystområdene sine.

– De er opptatt av utslippsfrie båter, batteridrevne ferger og ren energi. De er interessert i teknologi og er et kjempestort marked, sier Solberg.

Signert bærekraftsball

Avtalene og hav og handel kom formelt på plass da Solberg ble tatt imot av sin indiske kollega i New Delhi tirsdag.

Der hadde hun med seg en fotball signert av gullballvinner Ada Hegerberg som et symbol på FNs bærekraftmål. Modi syntes å sette pris på gaven, selv om han også fikk en bærekraftsball av Solberg minst en gang tidligere.

– Mine hjerteligste gratulasjoner til hele Norge, sa han med henvisning til at Hegerberg i fjor ble tildelt den prestisjetunge Ballon d'Or-prisen i Paris.

Viktig symbol

Modi understreket bærekraftsballens symbolske verdi:

– FNs bærekraftmål er fullstendig i harmoni med indias utviklingsmål, erklærte han og viste til at Norge og India blant annet har samarbeidet om mødre- og spedbarnshelse.

– Verden vil ikke klare å nå bærekraftmålene uten India med på laget. Jeg har sett imponerende forbedringer i India, sa Solberg, og nevnte spesielt kvinners stilling i samfunnet. Samtidig understreket hun behovet for å jobbe videre, blant annet for å sikre kvinner utdanning og arbeid.

– Ikke noe land er rikt nok til å ikke utnytte talentene til halvparten av befolkningens, sa Solberg.

Invitert til Norge

Solberg og Modi har møttes tidligere, både under G20-møtet i Canada og under et nordisk-indisk toppmøte i Stockholm i fjor. Men dette er hennes første offisielle besøk i India.

Etter å ha lagt ned krans ved Gandhi-monumentet, hadde Solberg og Modi et bilateralt møte og en arbeidslunsj i representasjonsboligen Hyderabad House. Her sørget Solberg for å invitere Modi til en gjenvisitt i Norge.

Les også

  1. Norske sikher ber Solberg om unntak fra passkrav

  2. Norske myndigheter fratar turbanbærende sikher deres rett til å få utstedt pass | Prableen Kaur og Sumeet Singh

  3. To kvinner på tempelbesøk i India skapte historie og voldelige protester

Les mer om

  1. India
  2. Regjeringen
  3. Erna Solberg
  4. Narendra Modi