Politikk

Når oljealderen er omme må Norge stramme inn. Du som ung må ta regningen

Når dagens unge blir eldre må de belage seg på å betale mer i skatt, jobbe lenger, og betale mer for utdanning, barnehager og helsetjenester.

- Dagens pensjonister trekker stigen klart og tydelig opp etter seg. Dagens unge bør derfor ikke se på foreldrene sine og tro at de vil få det like romslig økonomisk, sier Pensjonsøkonom i Sparebank1Gruppen, Kristin Myrmo. Monica Strømdahl

 • Marie Melgård

Om bare fire stortingsvalg vil oljeproduksjonen i Norge dabbe av, og det vil også veksten i inntektene til Norges oljefond, som bidrar til å betale velferden vår.Samtidig skyller en ny bølge inn over oss – en bølge av eldre. Det viser Perspektivmeldingen fra Finansdepartementet, der de prøver å spå hvordan fremtiden blir.

Allerede fra 2035 vil staten starte å gå i minus. Regningen er det dagens unge som får.

Trekker stigen opp

For å ta unna for eldrebølgen kan dagens ungdomskull derfor måtte:

• Jobbe flere timer i uken

• Betale mer i skatt

• Punge ut fra egen lomme for utdanning, helsetjenester og barnehager

• Jobbe i flere år for å tjene opp full pensjon

Les også

Frykter sønnens generasjon overtar et Norge i minus

Slik sett kan man si at dagens pensjonister trekker stigen klart og tydelig opp etter seg. Pensjonsøkonom Kristin Myrmo

Pensjonsøkonom i Sparebank 1 Gruppen, Kristin Myrmo, sier dagens unge må jobbe mer for å få samme rettigheter som dagens pensjonister.

– Slik sett kan man si at dagens pensjonister trekker stigen klart og tydelig opp etter seg. Dagens unge bør derfor ikke se på foreldrene sine og tro at de vil få det like romslig økonomisk, sier Myrmo.

grafikk1-86Ks2YAtd9.jpg

Sparer ikke stort

Men dersom politikerne vil, kan de forhindre at det er de unge må betale regningen helt alene.

– Jo flere grep som tas allerede i dag, jo mindre blir regningen i fremtiden. Da vil de som er voksne og eldre i dag være med på å dele fremtidens kostnader, sier sjefsøkonom i KS, Per Richard Johansen.

Politikerne kan for eksempel velge å bruke mindre oljepenger nå. Da vil man forskyve tidspunktet for budsjettunderskuddet med over ti år, noe som vil lette byrden for de som er unge i dag.

Denne muligheten synes professor i samfunnsøkonomi Helene Ulltveit-Moe at det snakkes besnærende lite om.

– I stedet snakker man bare om hva man skal bruke pengene på. Mange tenker at vi i Norge er så flinke fordi vi sparer millioner i oljefondet. Men i forhold til hvor mye vi har tjent på vår naturgave, så er det ikke stort. Jeg tror ikke våre barn vil takke oss. De vil innse at vi ikke sparte så mye, sier hun.

De på 60 slipper for lett

Behovet for å stramme inn i velferdsgodene staten tilbyr oss kan bli mindre dersom vi starter innstramningene allerede nå.

Min generasjon, de på rundt 60, slipper for lett. Alf Erlin Risa, professor i økonomi

– Når oljealderen er over kan vi bli nødt til å stramme inn på velferdsgodene. Det kan bli smertefullt, men det må trolig gjøres før eller senere. Resten av Europa, inkludert våre naboland, strammer inn, mens vi bare fortsetter å utvide ordninger som ikke er bærekraftige på sikt, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork.

Les også

- Dagens politikere er ikke tøffe nok til å ta upopulære beslutninger

Dagens eldre burde også bli pålagt å ta større del av ansvaret, mener professor i økonomi ved Universitetet i Bergen, Alf Erling Risa.

– Min generasjon, de på rundt 60, slipper for lett. De unge må ta ansvaret for min høyere levealder. Hvis vi ser på hvem som har best råd til å bidra mer av dagens 30-åringer og 60-åringer, vil jeg si at det er sistnevnte, sier han .

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  «Erna Solberg kan ikke skjule at offentlig sektor vil vokse og vokse»

 2. NORGE

  Statsbudsjettet: Nå som pensjonsutgiftene stiger og oljeinntektene faller, trenger man en superfinansminister for å sette sammen et statsbudsjett.

 3. KOMMENTAR

  «Hvis kvinnene ikke begynner å føde flere barn, går staten til slutt tom for penger.»

 4. ØKONOMI

  Toppøkonomens skrekkscenario: Politikere som dropper tøffe reformer og begynner å spise av Oljefondet

 5. ØKONOMI

  Oljefondet ferdig med tenåringstiden

 6. KOMMENTAR

  Staten er mest oljeavhengig | Ola Storeng