Den første millionen er kommet fra Høyres rike velgjørere

Millionene har begynt å rulle inn i partienes valgkampkasser. Så langt har Høyre en klar ledelse over Ap med 4,4 millioner kroner i gaver fra partiets pengesterke sympatisører.

Stein Erik Hagen ga Høyre 5 millioner kroner foran stortingsvalget i 2017, og har så langt gitt partiet 815.000 kroner til årets valgkamp. Her avbildet på Høyres valgvake.

Det familieeide konsernet Agra AS, som eier blant annet virksomheter som Stryhns, Mills og Foodmark, ga allerede i 2018 Høyre en gave på kroner 1.000.000.

– Det er sannsynlig at Agra også i 2019 kommer til å gi et økonomisk bidrag til Høyre, men hva denne summen blir er ennå ikke bestemt, sier pressetalsperson i Agra, Hege S. Rognlien

– Demokratisk skjevhet

Grunnen til at Agra støtter Høyre, er ifølge Rognlien at partiet har den beste næringspolitikken.

– Det blir også et demokratisk underskudd i det politiske Norge, når LO gir så store summer til Arbeiderpartiet. Gapet ble enda større når NHO for noen år tilbake sluttet å gi partipolitisk støtte, og vi ønsker å bidra til å tette noe av den demokratiske skjevheten det fører til, skriver hun.

– Avhengig av dugnad

– Høyre når vel Ap omtrent til knærne når det gjelder pengegaver. Vi er avhengig av en stor dugnad fra medlemmene som bidrar med alt fra en hundrelapp i måneden til en tusenlapp og oppover, sier Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset.

Tre bidrag til Ap hittil

Ap har så langt – valgkampen har ikke formelt startet – bare fått tre bidrag:

 • 550.000 kroner fra LO til Akershus Arbeiderparti.
 • Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund har gitt 200.000 kroner til Ap.
 • Norsk Sjømannsforbund har gitt Ap sentralt 100.000 kroner.

Men Ap har sendt søknad til LOs ledelse og de ulike forbundene om pengestøtte, og etter hvert vil det ganske sikker rulle inn millioner av kroner.

Håper på LO

Foran høstens kommune- og fylkestingsvalg 9. september er partiene i full gang med å gjøre sine hoser grønne hos pengesterke sympatisører.

Venstresidens partier Ap, SV, Sp, Rødt og MDG håper på milliongaver fra LO og LO-forbundene, mens høyresidens partier Høyre, Frp, KrF og Venstre fyller kampanjekontoen med mange små bidrag fra medlemmer og noen få, men formidable bidrag fra pengesterke næringslivsaktører.

Sist Aarset sjekket kontoen sto det 4,4 millioner kroner i gaver fra bedrifter og enkeltpersoner.

Investerings- og eiendomsselskaper dominerer

I 2018 fikk partiet fikk 3,5 millioner kroner fra følgende givere:

 • Agra AS (familieeid konsern innen næringsmidler): kroner kr 1.000.000. Administrerende direktør er Knut G. Heje, som ifølge Kapital har en formue på 2,2 milliarder kroner.
 • Sundt AS (privat investeringsselskap etablert av Bergesen-arvingen Petter C.G. Sundt): kroner 500.000. Christian G. Sundt er eier og styremedlem, han har en formue på 7, milliarder.
 • Wilh Wilhelmsen Holding ASA (maritim industri): kroner 300.000. Gjennom Tallyman AS er Morten W. Wilhelmsen en av de største eierne, med en formue på 4,4 milliarder kroner.
 • Løvenskiold-Vækerø AS (handel, eiendom, skogbruk og jordbruk): kroner 200.000. Godseier Carl Otto Løvenskiold har ifølge Kapital en formue på 2,3 milliarder kroner,
 • Mustad Industrier AS (investeringsseskap): kroner 150.000
 • Canica AS (investeringsselskap eid av Stein Erik Hagen og familien): kroner 815.000. Stein Erik Hagen har ifølge Kapital en formue på 25 milliarder kroner.
 • Sanden AS (eiendomsselskap): kroner 100.000. Jan Petter Collier har en formue på 2 milliarder kroner, ifølge Kapital.
 • Lorentzens Skibs. Man AS: kroner 100.000
 • Pactum Theta AS (investeringsselskap): kroner 100.000. Styrets leder er Eivind H. Astrup, med en formue på 1,9 milliarder, ifølge Kapital.
 • JSL AS (Skipshandel): kroner 50.000, styreleder er James Stove Lorentzen
 • Pactum Sigma AS (investeringsselskap): kroner 50.000. Eivind H. Astrup er styreleder her også, som i Pactum Thea.
 • Bjerke Eiendom AS: kroner 50.000
 • Oak Management AS (investeringsselskap): kroner 100.000. Styrets leder er Ragnar Horn, med en formue på 1,2 milliarder, ifølge Kapital.

Høyre: LO lager egne kampanjer mot høyresiden

I 2019 har Høyre så langt fått:

 • Petunia AS (eiendomsutvikler): kroner 500.000
 • Arne Helge Fredly, investor bosatt i Monaco: kroner 100.000
 • M25 Industrier AS: kroner 50.000

Vestland Høgre har i tillegg fått 250.000 kroner fra kaffearving og tidligere ordfører Herman Friele.

– Vårt mål er å samle inn 20 millioner kroner som i 2017. Vi er avhengig av en stor dugnad mens Arbeiderpartiet får store enkeltbidrag fra LO-forbund.

– I tillegg arrangerer LO egne store, dyre kampanjer mot høyresiden. De har en hel masse folk ansatt som arbeider mer eller mindre direkte i valgkampen, sier Høyres John-Ragnar Aarset.

LO ga Ap 17 mill. i 2017

– Mener du det er en ubalanse mellom pengegavene fra LO-familien til venstresiden og gavene fra næringslivets «rike onkler» til de borgerlige partiene?

– Definitivt. De fikk jo over 30 millioner kroner i forrige valgkamp. I tillegg kommer verdien av LOs egen kampanje mot høyresiden. Vi har ingen store organisasjoner i ryggen som jobber for oss, utover eget parti, sier Aarset.

– Hvordan skal du få flere rikinger til å åpne lommeboken?

– Vi må snakke med folk som har gitt penger tidligere, gi dem en påminnelse om hvor viktig de er for denne dugnaden og at vi trenger nye givere, svarer han.

Men det er bare småtterier mot gavene fra stortingsvalgkampen i 2017. Da ga LO 17 millioner til Ap, Fagforbundet fulgte opp med 5.760.000 kroner og Fellesforbundet med 1.800.000 kroner. I tillegg kom en rekke små og store gaver fra lokale og sentrale forbund og lag.

På borgerlig side var næringslivsleder Christen Sveaas den største velgjøreren med henholdsvis 3 millioner kroner til Høyre, 2 millioner til Frp og 1 million kroner til Venstre.

Industrimannen Trond Mohn ga Ap sentralt 2 millioner kroner og var største donor på venstresiden.