Norge pauset Krekar-utleveringen på grunn av korona-krisen. Så ba Italia om å få ham utlevert likevel.
Krekar sitter nå i Rebbinia-fengselet i Roma. Den kurdiske islamisten ble fløyet ut av Norge i all hemmelighet torsdag morgen.
Ulike norske regjeringer har forsøkt å sende Krekar ut av landet i 17 år. Torsdag morgen lyktes Solberg-regjeringen.
Krekar ble i juli i fjor dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging av en italiensk domstol i byen Bolzano.
Dommen er anket og er dermed ikke rettskraftig.
Den alvorlige situasjonen som har oppstått i Italia på grunn av koronapandemien, gjorde at norske myndigheter en stund trodde at en eventuell utlevering av Krekar ville bli utsatt på ubestemt tid.
Regjeringen pauset dermed hele prosessen.
Norske myndigheter, gjennom Utenriksdepartementet, henvendte seg derfor til italienske myndigheter og stilte to spørsmål:
- Vil dere fortsatt ha Krekar utlevert?
- Vil Krekars helse bli ivaretatt?
Italia svarte «ja» på begge spørsmålene for «kort tid siden», får Aftenposten bekreftet.
Utleveringen av Krekar ble dermed forsinket på grunn av koronapandemien, men ikke veldig lenge.
12. februar i år besluttet Justisdepartementet at Krekar skulle utleveres til Italia. Krekar klaget. 13. mars ble det klart klagen ikke ble tatt til følge av Kongen i statsråd.
Regjeringen ønsket å transportere ham til Italia så å si umiddelbart, men koronapandemien gjorde at uttransporteringen ble satt på vent.
Norsk og italiensk politi har samarbeidet om selve den fysiske transporten, men etter det Aftenposten får opplyst skal det være norsk politi som har fulgt Krekar til Italia.
Krekar er utlevert til Italia
Meling: – Et justismord
Krekars advokat Brynjar Meling reagerer kraftig.
– Det er en skammens dag for PST, for det nasjonale statsadvokatembetet, riksadvokaten, for regjeringen, departementet, for domstolen. Og det er faktisk sånn man lager et justismord på best mulig måte: Man pulveriserer ansvar slik at ingen trenger å ta ansvar for det som er gjort, sier Meling til NTB.
Han mener Krekars helsesituasjon burde ha vært nok til å stanse en utlevering nå.
Regjeringen vedtok Krekar-utsendelse tre uker etter Frp-exit
Krekar er nå sendt til det landet i Europa som har vært hardest rammet av koronapandemien.
– Han har både diabetes og høyt blodtrykk, i tillegg er han 63 år gammel. Vi har anført dette overfor regjeringen og departementet og bedt om utsettelse. Et anstendig regjeringsapparat ville selvsagt gitt det, men det har vi ikke i Norge, sier Meling.
Han har forsvart Krekar i 17 år og sier at han vil være med i forsvarsteamet hans i Italia.
Onsdag var utleveringen ukjent for tingretten
Senest onsdag skrev Oslo tingrett i den siste fengslingskjennelsen i Krekar-saken at en utleveringsdato ikke var fastsatt, melder TV 2:
«Situasjonen i Italia med koronaviruset har gjort at dato for utlevering ennå ikke er avtalt. PST er i dialog med Italia om dette og utlevering vil skje så snart det er tilrådelig for begge parter. Korona-pandemien utgjør en særskilt situasjon, som påvirker hele Europa, som også er grunnen til at siktede ennå ikke er blitt utlevert. Denne ventes imidlertid å være midlertidig, og ytterligere fengsling i påvente av bedring i pandemien er ikke uforholdsmessig», heter det i kjennelsen.
Utvist allerede i 2003
Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. I 2003 ble han varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet. Krekar var siktet for terrorvirksomhet i Irak
Hans sak har i 17 år vært en plage for skiftende regjeringer, og Frp gikk i 2013 til valg på at han skulle kastes ut, men det skjedde ikke før etter at Frp var ute av regjeringen.
Krekar var nå varetektsfengslet og har i disse årene tilbrakt mye tid i fengsler. Han er tiltalt, dømt, men også og frikjent flere ganger for trusler i Norge.
Det har ikke vært mulig å utvise ham til Irak, der han kom fra, fordi han kunne bli torturert og henrettet. Norge er forpliktet til ikke å ut vise folk til land der de risikerer å bli henrettet.
Men i juli i fjor ble Krekar og fem andre dømt i Italia. Krekar til 12 års fengsel for å lede et terrornettverk som kalles Rawti Shax. Han er nå utlevert til Italia og ankesaken kommer snart opp.
Uklart hva som skjer etter eventuell soning
Hva som skjer etter at ankesaken i Italia er gjennomført og Krekar eventuelt har sonet ferdig en fengselsdom, er uklart.
Mæland vil ikke spekulere:
– Krekar har vært utvist fra Norge i mange år. Det er ikke gitt noen forsikringer til Krekar, så hva som skjer da, kan jeg ikke spekulere på, sier Monica Mæland.
Advokat Meling sier han mener norske myndigheter burde garantert for at Krekar kan returnere til Norge når han er ferdig i Italia.
– Norge burde stilt de garantiene. Det jeg skal sørge for, er at hvis det ikke skjer og det skjer mulla Krekar noe, så skal de personene som står ansvarlige, bli stilt rettslig til ansvar for de handlingene de har begått og de avgjørelsene som er tatt.
Frp feiret med kake
Frp lovet i valgkampen i 2013 å sende Krekar på første fly dersom Frp kom i regjering og fikk bestemme. På tross av at partiet hadde justisministeren fra 2013 og frem til partiet gikk ut av regjeringen i januar, greide ikke Frp å oppfylle valgløftet.
Likevel var det feiring i Frp torsdag da det ble kjent at Krekar allerede var sendt til Italia – av Høyre/KrF/Venstre-regjeringen. Frp-politikerne Sylvi Listhaug og Jøran Kallmyr hadde kakefest på Stortinget og inviterte pressen.
Politikerne forsynte seg av en kake dekorert med et norsk og et italiensk flagg og med påskriften «God tur, Krekar», skriver NRK.
– Vi sier bare god tur og håper han aldri kommer tilbake, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.
Lene Vågslid (Ap) leder av justiskomiteen skriver i en SMS at hun visste det ble jobbet med utlevering.
«Jeg er glad for at utleveringen gjennomføres. Saken har vist at dette ikke var noe quick fix, slik Frp har antydet i alle år», skriver hun til Aftenposten.