Politikk

Han skal lede granskningskommisjonen for koronapandemien

Regjeringen oppnevner en granskningskommisjon for «å kartlegge alle sider av myndighetenes håndtering» av korona-krisen. Professor Stener Kvinnsland skal lede arbeidet.

Professor i medisin, Stener Kvinnsland, skal lede granskningsutvalget for koronapandemien. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

 • Thomas Spence

– Vi tok beslutningene under tidspress og med stor grad av usikkerhet, sier statsminister Erna Solberg om korona-tiltakene. Foto: Thomas Brun, NTB scanpix

Medlemmene skal granske hva som er gjort og ikke gjort både på nasjonalt og kommunalt nivå. Kommisjonen skal levere sitt arbeid innen utgangen av mars 2021.

– Vi har utarbeidet et mandat og satt ned en kommisjon i nær dialog med partiene på Stortinget. Kommisjonen vil bestå av personer med stor erfaring og kunnskap som vil bidra til å gi lærdom for fremtiden, sier statsminister Erna Solberg.

Den uavhengige kommisjon skal gi en «grundig og helhetlig gjennomgang og evaluering av myndighetenes håndtering av koronapandemien».

Utformet i samarbeid med Stortinget

 • Les også: Norge bremset koronaviruset raskere enn forventet

Medlemmene i utvalget er:

 • Professor emeritus Stener Kvinnsland (leder), Bergen
 • Tingrettsdommer Astri Aas-Hansen, Asker
 • Professor Geir Sverre Braut, Time
 • Daglig leder Knut Eirik Dybdal, Harstad
 • Daglig leder Tone Fløtten, Oslo
 • Sjef Forsvarets operative hovedkvarter Rune Jakobsen, Bærum
 • Pensjonist Toril Johansson, Oslo
 • Kommunikasjonsdirektør Christine Korme, Oslo
 • Professor Nina Langeland, Bergen
 • Rådgiver Egil Matsen, Trondheim
 • Fylkesmann Per Arne Olsen, Tønsberg
 • Ordfører Pål Terje Rørby, Hemsedal

Tingrettsdommer og tidligere Ap-statssekretær Astri Aas-Hansen er medlem i utvalget. Foto: Carl Martin Nordby / Stoltenberg Kristin

Kvinnsland er pensjonert professor i medisin og har jobbet som overlege ved Radiumhospitalet, forskningsdirektør i Pharamicia, generalsekretær i den internasjonale kreftunionen UICC og har vært direktør i Helse Bergen.

I 2013 ble han kåret til årets helseleder med begrunnelsen at «Kvinnsland er en svært kunnskapsrik og analytisk leder med forstand, klokskap og stor arbeidskapasitet.»

Fylkesmann og tidligere nestleder i Frp, Per Arne Olsen, er medlem i granskningsutvalget. Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

– Satte liv og helse først

Solberg understreker at mandatet og sammensetningen av kommisjonen er utformet i nært samarbeid med Stortingets koronautvalg. Alle partienes parlamentariske ledere møter utvalget.

– Vi har innført svært inngripende tiltak for å slå ned smittespredningen i Norge. Selv om vi fortsatt er i en fase med høy aktivitet for å bekjempe pandemien, mener vi det er viktig å sette i gang en evaluering slik at vi kan lære for fremtiden, sier hun.

Hun viser til at regjeringen « valgte å sette liv og helse først» da tiltakene ble innført.

– Vi tok beslutningene under tidspress og med stor grad av usikkerhet om effekten av hvert enkelt tiltak.

– Det er et viktig prinsipp i alt beredskapsarbeid at alle hendelser skal evalueres. Det har både virksomhetene våre og vi som regjering en plikt til å gjøre.

– Denne krisen har så vidtgående konsekvenser, i alle deler av samfunnet vårt, at vi ser det som helt nødvendig med en ekstern gjennomgang som ser på hele bildet, sier Erna Solberg.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Erna Solberg
 3. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Ingen holdepunkter for at nye virusendringer vil gi mer alvorlig sykdom

 2. NORGE

  Minkfarmer i flere land har hatt koronautbrudd. I Norge er det ennå ikke påvist smitte hos dyr.

 3. NORGE

  Direkteblogg om korona

 4. NORGE

  Teststasjon i Bergen fortsatt stengt på grunn av kullosforgiftning blant ansatte

 5. OSLOBY

  Bak smittetallene finnes flere oppløftende tegn. Derfor strammer ikke Oslo inn koronareglene nå.

 6. SPORT

  Bildene vekker oppsikt: Her er 46.000 mennesker samlet