Politikk

Ap med en rekke nye spørsmål til Erna Solberg om fiskeriministeren

Mener statsministeren at det å være ordfører er et biverv? Det er ett av de mange spørsmålene Ap vil ha svar på i saken om fiskeriminister Geir Inge Sivertsens dobbelt- og etterlønn.

Stortingsrepresentant Terje Lien Aasland stiller en rekke spørsmål til statsministeren på vegne av Ap.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Terje Lien Aasland, næringspolitisk talsperson i Ap, skjerper tonen i saken om fiskeriminister Geir Inge Sivertsens (H) dobbeltlønn og etterlønn. Tirsdag sendte han på vegne av Ap et brev med en rekke nye spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) om saken.

I brevet ber Ap om å få vite hvem som ga Sivertsen tillatelse til å ha dobbeltjobb og om det er andre bistillinger, biverv, styreverv eller lønnede oppdrag han har hatt ved siden av det å være statsråd eller statssekretær.

Dette brevet kommer i tillegg til spørsmål Ap stilte mandag. Bakgrunnen for det nye brevet er blant annet opplysningene om Sivertsens godtgjørelse som fylkestingsrepresentant som Aftenposten skrev om mandag.

I tillegg har SV og Rødt vært tydelige i sin kritikk av fiskeriministeren. Tirsdag skrev Per-Willy Amundsen (Frp) på sin Facebook-side at Erna må finne en ny fiskeriminister. Frp-ledelsen vil ikke kommentere saken, skriver NTB.

– Ser Ap nå så alvorlig på denne saken at dere vurderer mistillit mot fiskeriministeren?

– Vi må avvente de svarene som statsministeren gir på de spørsmålene vi har stilt, svarer Aasland.

Les også

Erna Solberg: – Sivertsen kommer til å være en god fiskeriminister

Reagerer på Solbergs svar

Aasland mener Sivertsens forklaringer og kommentarene fra statsminister Erna Solberg også gjør at det er behov for flere oppklaringer.

Det er særlig hennes uttalelser til NRK Dagsrevyen 24. februar han reagerer på. Her sa statsministeren at Sivertsen «gjorde en iherdig innsats i begge jobbene», og hun sa videre: «Han har rett til lønn for begge jobbene» i perioden han både var ordfører og statssekretær.

Statsminister Erna Solberg (H) er på Svalbard akkurat nå.

I reglement om arbeidsvilkår paragraf 16 for departementenes politiske ledelse slås det fast at statssekretærer og regjeringsmedlemmer «ikke må ha lønnede oppdrag som kan virke hemmende på deres ordinære arbeid, med mindre det foreligger særlig tillatelse».

Det er statsministeren som etter loven avgjør om statsråder skal kunne ha andre oppdrag, mens den enkelte statsråd avgjør dette for statssekretærer.

I brevet spør Aasland hvordan paragraf 16 er å forstå med tanke på at Geir Inge Sivertsen hadde to fulle stillinger, henholdsvis som ordfører og statssekretær?

Statsministeren må svare på en rekke nye spørsmål om fiskeriminister Geir Inge Sivertsens (H) dobbeltlønn og etterlønn.

Er ordfører et biverv?

Han fortsetter med flere spørsmål om akkurat dette:

 • Hvordan mener statsministeren at paragraf 16 er å forstå med tanke på at Geir Inge Sivertsen hadde to fulle stillinger, henholdsvis som ordfører og statssekretær? Mener statsministeren at denne paragrafen åpner for å ha annen fulltidsbeskjeftigelse?
 • Mener statsministeren at rollen som ordfører er å betrakte som et bierverv?
 • Kan statsministeren redegjøre for hvilke vurderinger som ble foretatt da Geir Inge Sivertsen fikk tiltre som statssekretær samtidig som han fortsatte som ordfører i full stilling?
 • Kan statsministeren utdype hva hun legger i uttalelsen til NRK Dagsrevyen om at «han gjorde en iherdig innsats i begge jobbene»?
 • Har statsministeren noen dokumentasjon på hvilke oppgaver Sivertsen faktisk gjennomførte som ordfører, og kan denne dokumentasjonen eventuelt fremlegges?
 • Til NRK Dagsrevyen uttaler statsministeren at Sivertsen «har rett til lønn for begge jobbene». Hvordan vurderer statsministeren dette samsvarer med paragraf 16?

Godtgjørelse fra fylket

Sivertsen fikk også full godtgjørelse for fylkestingsverv i Troms og Finnmark etter at han tiltrådte som statssekretær i november, og senere fiskeriminister 24. januar. Aasland stiller også spørsmål om dette:

 • Ifølge ulike medier har det kommet frem at Sivertsen også har mottatt godtgjørelse som medlem av Troms og Finnmark fylkesting i hele perioden han har vært i regjeringsapparatet. Hvordan vurderer statsministeren dette samsvarer med §16? Når er det gitt tillatelse til dette biervervet og av hvem?
 • Kan statsministeren redegjøre for om de mange ulike rollene som Sivertsen har innehatt, på noen måte kan ha påvirket hans arbeid og vurderinger som statssekretær og fiskeriminister?

Les mer om

 1. Geir-Inge Sivertsen
 2. Erna Solberg