Politikk

Solberg skal møte hviterussisk opposisjonsleder

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja.

Statsminister Erna Solberg (H) skal møte den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja under sitt besøk i Litauen tirsdag.

  • NTB

– Svetlana Tikhanovskaja er en frontfigur for protestene. Hun maner til dialog og en fredelig løsning på situasjonen. Jeg ser fram til å møte Tikhanovskaja og til å få hennes synspunkter på hvordan vi og det internasjonale samfunn som sådan kan bidra best mulig, sier Solberg til NTB.

Tikhanovskaja (37) har vært i eksil i Litauen siden 11. august. Etter presidentvalget i Hviterussland 9. august erklærte hun seg som rettmessig vinner og anklaget sittende president Aleksandr Lukasjenko for valgfusk. Etter valget har det vært flere uker med store demonstrasjoner i landet, som Tikhanovskaja har kalt en «fredelig revolusjon».

Statsministeren skal på besøk til Litauens hovedstad Vilnius, der hun også skal møte Litauens president og statsminister. Hun skal også besøke norske soldater som er stasjonert i landet som en del av Natos framskutte nærvær i Litauen (EFP).

Les også

  1. Tikhanovskaja stiller ikke i eventuelt nyvalg

  2. Hva er det som skjer i Hviterussland? Fem punkter som forklarer dramaet.

Les mer om

  1. Hviterussland
  2. Vilnius
  3. Erna Solberg