Raja avviser at Frp-kritiske kronikker er en del av lederposisjonering i Venstre

GARDERMOEN/OSLO (Aftenposten): – Dersom du blir støtt av «brun propaganda» fordi det er blitt koblet opp mot nazismen, så beklager jeg det, sier Abid Raja.

Abid Raja landet på Gardermoen klokken 08.36 etter å ha vært på reise med utenrikskomiteen i Afrika. En times tid senere, da han kom ut fra ankomsthallen, tok han seg god tid til å snakke med pressen.

Saken oppdateres.


Venstres stortingsrepresentant Abid Raja landet på Oslo lufthavn Gardermoen onsdag morgen klokken 08.36. Etter et lengre møte med mediene skal han ha en samtale med Venstre-leder Trine Skei Grande om den situasjonen Raja har bidratt til å skape.

Striden mellom Frp og Venstre har utviklet seg til et politisk drama. I morgentimene ble folk i ankomsthallen på Gardermoen vitne til Abid Rajas pressekonferanse. Han foreleste om yringsfrihetens kår og om egen utvikling til liberal Venstre-mann, og han sa at han støtter Skei Grande. Så lenge hun vil ha gjenvalg, vil Raja støtte henne, slo han fast til det fremmøtte pressekorpset.

Han har vært på reise i Afrika med utenrikskomiteen mens han har skapt storm i det politiske miljøet i Norge gjennom to innlegg i Aftenposten.

Det toppet seg etter at han i Aftenposten tirsdag skrev kronikken hvor han henvendte seg til statsministeren og sa at «det stinker av Frps retorikk».

Dermed gikk han nok en gang hardt ut mot Frp, partiet som Venstre sitter i regjering sammen med.

Han kritiserte konkret Frp-leder Siv Jensens bruk av begrepet snikislamisering og en Facebook-oppdatering fra Sylvi Listhaug som viste båtflyktninger i solnedgang og klar beskjed om at disse ikke var velkomne i Norge.

Les innleggene her:

Abid Raja møtte pressen på Oslo lufthavn onsdag formiddag. – Jeg har god tid til å svare dere, var budskapet fra Raja til journalistene.

Sier han ikke skrev kronikk for å posisjonere seg som leder

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen skrev i en kommentar tirsdag at Raja er en aktør i det som nå ligger an til å bli en lederstrid i partiet.

Raja mener det er legitimt at pressen stiller spørsmål om han nå posisjonerer seg for å bli leder, men sier at han har vært engasjert i verdidebatten i over 20 år.

– At jeg skriver den kronikken, det er ikke fordi jeg posisjonerer meg som leder, sier Abid Raja til pressen på Gardermoen.

På spørsmål om han vil bli leder i Venstre, svarer han:

– Alle som melder seg inn i partipolitikken, har høye ambisjoner.

Han viste til at valgkomiteen i Venstre nå skal gjøre jobben sin.

Les også

Venstre er ute av kontroll | Trine Eilertsen

Henvendte seg til statsministeren

I kronikken forsøker han å forklare hvorfor han brukte begrepet «brun propaganda» om utspillene fra Jensen og Listhaug.

Det førte til at Frps leder Siv Jensen sa at «dersom Venstre har et problem med å sitte i regjering med Frp, så får de ta konsekvensene av det».

Raja mener det var riktig av Venstre å gå inn i regjering med Frp, men står ved innholdet og kritikken i kronikken i Aftenposten.

Men han gjentok at han vil reagere om Frp bruker ordet snikislamisering i fremtiden. Han understreket også at Jensen er finansminister for hele Norge og at derfor er uttalelsene fra henne spesielt alvorlig.

I kronikken henvendte Raja seg direkte til statsministeren flere ganger og spurte henne blant annet om hun føler hun har vært modig i denne debatten.

Jeg mener han gjør en del feil i måten han skriver artikkelen sin på når det gjelder mitt engasjement og hva jeg har gjort, ikke minst i spørsmålet om inkludering, svarte statsminister Erna Solberg.

Raja er klar på at han ikke er fornøyd med svaret fra statsministeren, selv om han setter pris på at hun har tatt avstand fra begrepet «snikislamisering».

– Det påligger regjeringssjefen et ekstraordinært ansvar for å ha kontroll på sitt mannskap. Det er det jeg adresserer i den kronikken. Jeg er ikke fornøyd med svaret hennes så langt, sier han til presse på Gardermoen.

Men han regnet med å kunne diskutere kronikken med henne i roligere former og mente at det ikke var så merkelig at hun ikke hadde svart på hele den lange kronikken.

Les også

Raja kritiserte Frp for «brun propaganda». Da eksploderte det i regjeringen. Her får du striden på 1–2–3.

Abid Raja forlater Gardermoen etter en lang seanse med den fremmøtte pressen, der han understreket at kronikkskrivingen ikke er et ledd i hans posisjonering i lederstriden i Venstre.

Beklaget

Senere beklaget Raja at karakteristikken «brun propaganda» kunne misforstås. «Fargesetting til propaganda og Hitlers brune skjorter var aldri – ALDRI – i mine tanker», skrev Abid Raja i et innlegg på Facebook.

På Gardermoen gjentok han denne og henvendte seg rett til VGs kamera og kom med en beklagelse.

– Hvis du som er Frp-politiker eller annen politiker eller annen borger i landet er blitt støtt av «brun propaganda» fordi det er blitt koblet opp mot nazismen, så beklager jeg det, sa Raja.

Solberg har i flere dager bedt Venstre og Frp om å dempe retorikken som synliggjør en alvorlig splittelse i regjeringen og overskygger debatten om politiske saker. Solberg oppfordret partene til heller å snakke politikk.

Ikke svekket Solberg

– Du har ettertrykkelig sørget for at det ikke er blitt lagt lokk på saken, føler du at du med dette har svekket statsministerens autoritet?

– Når det er trykk i kokeren så må der ut, det er viktig at det kommer ut. Jeg mener at jeg ikke svekker hennes autoritet. Hun er en god statsminister for landet, sier han.

– Hun ønsket å stanse debatten mellom Frp og Venstre og at man heller skulle snakke politikk?

– Det er jeg enig i. Dette er også politikk. Det handler om hva slags land vi skal leve i, sier Raja før han haster ut til parkeringsplassen.

Tirsdag ble det klart at Venstres leder Trine Skei Grande avbryter et besøk på Island for å komme hjem og forsøke å roe gemyttene. Raja sa på Gardermoen at han har beklaget overfor partilederen at denne debatten førte til at hun måtte avbryte oppholdet.