Høyre nekter å komme med eldreløfte

Høyre-leder Erna Solberg latterliggjør Jens Stoltenbergs løfte om tusenvis av nye sykehjemsplasser. Selv nekter hun å tallfeste hvor mange plasser hennes regjering vil bygge.

Bedre kvalitet i eldreomsorgen var tema på Høyres sommerpressekonferanse i går. Erna Solberg sier det også er avgjørende å øke antallet sykehjemsplasser og omsorgsboliger, men vil ikke tallfeste hvor mange slik den sittende regjeringen har gjort.
  • Karen Tjernshaugen
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Les hele intervjuet med Erna Solberg

.

  • Les hele intervjuet med Bent Høie
Les også

her

.
Selv om de erkjenner et voksende behov for nye sykehjemsplasser i Norge de neste tiårene, nekter Erna Solberg og Høyre å komme med et konkret mål for hvor mange nye sykehjemsplasser en Høyre-regjering vil sørge for i løpet av den neste fireårsperioden.

— Vi har ikke et tall på det, sier Solberg til Aftenposten, etter å ha lagt frem Høyres nye eldreplan på en pressekonferanse i Oslo i går.

I innledningen sin gjorde Høyre-lederen narr av statsminister Jens Stoltenberg, og Arbeiderpartiets løfte fra 2008 om 12 000 nye sykehjemsplasser innen 2015.

Solberg sier løftet fra Ap kom med «liten skrift», noe Høyre ikke vil gjøre når de skal takle det voksende behovet.

Flere eldre

Regjeringens anslag viser at økningen i antall eldre og pleietrengende betyr at det trengs i gjennomsnitt 3000 nye sykehjemsplasser i året frem til 2030.

- Hvordan kan dere latterliggjøre Arbeiderpartiets løfte om 12 000 sykehjemsplasser når dere har et mindre offensivt løfte selv?

— Fordi vi aldri har lovet det. Vi har aldri sagt at det er en garanti å bygge 12 000 sykehjemsplasser. Hvis du tør å gå ut og love noe, og du ikke har gjennomføringskraft på det, så må du også tørre å forstå at du får belastningen ved at det ikke virker. Jeg mener en av grunnene til at vi ikke lover så kvantifiserte ting, er fordi vi ser at gjennomføringen er mer komplisert enn det Arbeiderpartiet gjør.

Les også

Dette er «problemsakene» som en ny regjering arver

— Så det er ikke sikkert dere greier å holde tritt med det behovet vi har de neste årene?

— Jeg mener det vi gjør nå er å sørge for at kommunene ikke har noen grunn til å si at de ikke har råd til å bygge sykehjemsplasser, fordi driftene av dem er dyrere enn annen heldøgns pleieomsorg. Det er å gå inn i kjernen av det som er problemet. Men vi lover ikke et antall, fordi det er avhengig av hvordan vi bygger, sier Erna Solberg.

Heller ikke Høyres nestleder og helsepolitiske talsmann Bent Høie vil komme med løfter om å holde tritt med eldreveksten.

– Det kan jeg ikke love. Hvis jeg hadde kommet med løfte der, hadde det gått inn og lurt velgerne fordi du går inn og lover noe på andres vegne. Vårt løfte er å gjennomføre forbedringer i finansieringsordningene som forhåpentligvis vil føre til at kommunene bygger og drifter flere plasser, sier nestleder Bent Høie.

Ap: - Noe de ikke vil snakke om

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) er kritisk til at Høyre ikke vil tallfeste hvor mange sykehjemsplasser de vil bygge de neste fire årene.

- Jeg tror det gir større trygghet om man er villig til å tallfeste et slikt mål. Når de ikke vil snakke om tall, gir det oss få holdepunkter i deres forpliktende evne til å følge opp, sier Støre til Aftenposten.

Stoltenberg-regjeringens løfte om 12.000 nye sykehjemsplasser eller omsorgsboliger innen 2015 har fått mye kritikk, fordi Ap i ettertid har presisert at også eksisterende plasser som pusses opp regnes inn.

Alle plassene vil heller ikke stå nøkkelferdige innen 2015. Også såkalt «tilsagn om tilskudd», det vil si plasser som er under planlegging, teller inn.

Les også

Ikke alle gode ting er tre

— Når en politisk motstander må latterliggjøre en annen, sitter man igjen med et inntrykk av at det er noe de ikke vil snakke om, sier helseministeren.

Når denne perioden er utløpt, mener Støre det er naturlig å følge opp med en ny omsorgsplan med tallfestede løfter for hvor mange nye plasser som skal bygges i årene 2015-2020.

Frp: - Defensivt av Høyre

Frp-leder Siv Jensen sier hun er «svært kampklar» og vil forsøke å overtale Erna Solberg om at staten må overta regningen for eldreomsorgen.

— Jeg skjønner at Erna Solberg ikke vil tallfeste hvor mange sykehjemsplasser som skal bygges så lenge hun holder fast på dagens finansieringsmodell, som overlater dette helt til kommunene. Med dagens system er det nesten umulig for Regjeringen og Stortinget å love noe som helst, sier Jensen til Aftenposten.

Frp ønsker å endre systemet slik at staten betaler for sykehjemsplasser.I et intervju med Aftenposten i vinter sa Solberg klart nei til denne modellen. Jensen har likevel ikke gitt opp å overtale Høyre-lederen.

- Jeg er svært kampklar. Ingen skal være i tvil om at statlig finansiering av eldreomsorgen vil stå høyt på vår agenda i eventuelle regjeringsforhandlinger. Jeg vil si det er ganske defensivt av Høyre hverken å være med på å legge om finansieringen eller tallfeste hvor mange plasser som skal bygges, sier Jensen.

Frp-lederen mener dagens oversikt over det reelle behovet for nye sykehjemsplasser er for dårlig til at det er mulig å si hvor mange nye plasser som må bygges i den neste stortingsperioden.

— Kommunene har ikke lov til å føre ventelister. TV2 har i sine reportasjer operert med noen tall, mens andre opererer med andre tall. Vi vet ikke nok om behovet, sier Jensen.