Politikk

Ap tviholder på makten i storbyene. Reddes av samarbeidspartiene.

Jonas Gahr Støre håper å overta makten i Stavanger i høstens kommunevalg, til tross for gode målinger for bompengepartiet.

Partileder Jonas Gahr Støre i AP har stått på stand i Stavanger i de tre siste lokalvalgene. – Nå opplever jeg en ny giv i byen, sier han til Aftenposten. Carina Johansen / NTB scanpix

 • Hanne Brønmo
  Journalist

– Tiden er inne for et rødgrønt skifte i Stavanger, sa Jonas Gahr Støre.

Omgitt av stands fra Høyre, MDG og Venstre på Arneageren i Stavanger sentrum sa Arbeiderpartiets leder at han vil åpne dørene for samarbeidspartier, uten å utdype ytterligere.

Oslo, Trondheim og Bergen styres allerede av venstresiden. Nå vil Arbeiderpartiet ta makten i Stavanger ved høstens kommunevalg. Arbeiderpartiets partileder starter valgkampen i Stavanger og Kristiansand, hvor partiet er i en utfordrerposisjon.

Jakter urbane velgere

Støre slår av en prat med kjendiskokk Eyvind Hellstrøm, som også er i Stavanger i anledning Gladmatfestivalen. Carina Johansen / NTB scanpix

– Hvis Stavanger ikke lykkes, lykkes heller ikke Norge. Her i byen øker forskjellene, og Høyres utstillingsvindu i byen har slått sprekker, sa Støre.

Det ser ut til at partilederen har et ekstra øye med byene når han nå sparker i gang valgkampen i en glovarm oljeby, hvor de røde ikke har hatt makten på 26 år.

Målingene viser at det røde flertallet reddes av fremgang i samarbeidspartiene SV, Rødt og MDG, mens AP har hatt en tilbakegang i alle byene de siste fire årene.

Kuldegufs fra Nord

Samtidig har partiledelsen fått en kjølig skulder fra velgere i andre deler av landet.

I en fersk meningsmåling publisert i Nordlys får Ap 22,5 prosent, mens Senterpartiet får 23,9 prosent i hele landsdelen. Nord-Norge har vært en bastion for Arbeiderpartiet siden etterkrigstiden.

Selv om byene er viktig avviser Støre at partiene prioriterer byene over landsdelen hvor de ikke lenger dominerer.

– Alle 350 valg er like viktige for oss, og ingenting skal tas lett på. Vi må jobbe like hardt på stedene vi er i posisjon, som der vi er i opposisjon, sier han til Aftenposten.

 • LES OGSÅ: Harald Stanghelles kommentar om den politiske vinden i nord: Det sutres ikke i Nord-Norge!
Les også

Er du en ekte Ap-velger?

Gratis skolemat og SFO

Arbeiderpartiet er maktsultne. Kanskje nettopp derfor har de landet på gratis skolemat, gratis SFO og hele stillinger i helsesektoren for å friste velgerne under høstens kommunevalg. Til Aftenposten sier Støre at han ikke tror «bompengestøy» vil overskygge partiets kampsaker.

– Det folk mener er det viktigste i livet må også være det viktigste i politikken. Partier som bare har én sak, gir sjelden gir gode løsninger, sier han.

Bompengepartiet på vippen

I den nyeste partimålingen fra Respons Analyse for VG og Stavanger Aftenblad ligger Arbeiderpartiet an til en oppslutning på 22,4 prosent i oljebyen, en tilbakegang på rundt fire prosent fra forrige kommunevalg.

Folkeaksjonen nei til mer bompenger ligger samtidig an til å tredoble sin oppslutning fra kommunevalget i 2015. Med et slikt valgresultat i september havner Bompengepartiet på vippen i kommunestyret i Stavanger, hvor de har vært representert i bystyret de siste fire årene.

Mange av Aps ordførere rundt om i landet etterlyser mer tydelighet fra partitoppen, oppsummerer Klassekampen som har snakket med 90 av Arbeiderpartiets 200 ordførere.

 1. Les også

  Dobling og rekord for MDG i Oslo. Også «bompengepartiet» stormer frem.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk
 2. Stavanger
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Kommunevalg 2019

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Arbeiderpartiets løfter som skal vinne tilbake velgerne

 2. POLITIKK

  Jonas Gahr Støre om Arbeiderpartiets dårlige målinger: – Det ville vært helt feil å skulle begynne å ligne på andre

 3. POLITIKK

  Støre trekker seg ikke selv om dagens svake målinger blir valgresultatet

 4. NORGE

  Ap i valgkampmodus lanserer 83 tiltak

 5. POLITIKK

  Slagene om de store byene: Protestpartier får nøkkelrolle flere steder

 6. NORGE

  Partiene ruster seg til valgkampinnspurt