Politikk

Politisk jojo i Bergen: Nå er det borgerlig flertall igjen

For en uke siden var Ap større enn Høyre og Frp tilsammen i Bergen. Nå flykter velgerne fra Ap, ifølge ny måling.

Erlend Horn (til h.) i Venstre tar her Frps Tor Woldseth i hånden mens byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) følger med i forbindelse med at de signerte en intensjonsavtale utenfor kafeen Roll & Rock. De tre partiene, også kjent som «Rockekameratene», går alle frem på fredagens BT-måling.
  • Anders Haga

For første gang på 11 måneder er det borgerlig flertall på BTs målinger i Bergen. Det viser en fersk måling publisert av BT fredag.

Forrige uke var det Ap og de andre partiene på venstresiden som kunne juble over rekordtall. Denne uken kommer de fire borgerlige partiene tilbake med ettertrykk.

Samtlige borgerlige frem

Høyre går frem 2,3 prosentpoeng til 26,4 prosent i Bergen. Det er fortsatt langt bak valgresultatet i 2011, men Høyres fremgang forsterkes av at alle de mulige samarbeidspartiene også går sterkt frem:

  • Venstre gjør et kjempebyks på målingen, til 8,2 prosent
  • Frp kommer seg over 10 prosent igjen, for første gang siden april.
  • Også KrF vokser litt, til 6,1 prosent.
    Tilsammen får de fire borgerlige partiene 51,1 prosent på denne målingen. På grunn av systemet som omgjør prosenter til mandater i bystyret, får dette store utslag i mandatfordelingen.

Mens de borgerlige bare hadde 29 av 67 mandater på forrige måling, får de nå 35 av 67, og dermed flertall.

Det er første gang siden oktober 2014 at de fire borgerlige har flertall på Respons' målinger for BT.

bergen-DpXuROffQV.jpg

Behersket jubel

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) i Bergen tar tilsynelatende imot tallene med behersket jubel.

— Dette er bra. Jeg har lenge sagt at dette valget er en kamp mellom de ikke-sosialistiske partiene og Arbeiderpartiet, SV, Sp og Rødt. Nå ser det ut til at flere velgere går over til ikke-sosialistisk side, sier Smith-Sivertsen.

- Hvorfor tror du det har skjedd en så stor endring siden forrige måling for en uke siden?

— Vi har forsøkt å få frem forskjellene mellom partiene på venstresiden og våre ideer for Bergen. Vi vil fortsette den gode utviklingen i bergensskolen og har fått frem at vi styrer byen med overskudd, mener Smith-Sivertsen.

Høyre-velgere ned fra gjerdet

Andelen gjerdesittere blant Høyre-velgerne har lenge vært påpekt. På de tre siste målingene har rundt en tredjedel av tidligere Høyre-velgere svart at de ikke er sikker på hva de skal stemme.

Denne uken er den andelen kraftig redusert. Smith-Sivertsen tror dette er forklaringen:

— Jeg tror gjerdesitterne har tenkt seg om. Det er klart at mange tidligere Høyre-velgere ikke var fornøyd med innføringen av eiendomsskatt. Men samtidig tror jeg de ser at med Ap i styringen vil det bli enda høyere eiendomsskatt, mens vi vil jobbe for å redusere den, sier han.

- Var forberedt på nedgang

Ap må tåle en voldsom nedgang på denne målingen. Et fall på 6,3 prosentpoeng er dramatisk, og langt utenfor feilmarginen på tre prosentpoeng.

— Vi hadde en skyhøy måling sist, og var forberedt på at det ville komme en korreksjon. Det kommer til å bli jevnt frem mot valgdagen, og det viktige nå er at alle som ønsker et skifte i Bergen går og stemmer, sier Harald Schjelderup, Aps byrådslederkandidat.

Schjelderup påpeker at de fortsatt ligger an til å gjøre et veldig godt valg, og at han er glad for at Ap er det klart største partiet.

Han tror fremdeles på en endring i ledelsen av byen etter valget.

- Du sier det er en korrigering, men dette er en stor nedgang?

— Vi har hatt veldig høy lojalitet, samtidig som andre har hatt en reserve å gå på. Dette gir oss bare inspirasjon til å stå enda hardere på den siste uken.

- Hva er årsaken?

— Det er vanskelig å si. Målingene svinger hele tiden, så jeg vil ikke spekulere.

Schjelderup reagerer på Smith-Sivertsens påstander om eiendomsskatten.

— Vi er krystallklar på at den ikke skal økes, etter at de blå gjeninnførte den på rekordnivå. Høyre må gjerne kritisere oss, men vi må kunne drive valgkamp på et anstendig nivå, sier han.


Usikker på hva du skal stemme? Ta Aftenpostens valgomat.

Les også

  1. Hvorfor er det så mange skandaler i Bergenspolitikken?

Les mer om

  1. Politikk