Politikk

Foreløpig valgresultat: Miljøpartiet De Grønne på vippen i Oslo

Valgthriller i Oslo: - Ikke helt sikkert at de borgerlige taper valget.

  • Arild Færaas

Flere meningsmålinger i Oslo har vist at det har vært snakk om få hundre stemmer som skiller et borgerlig flertall fra et rødgrønt flertall inkludert MDG.

Resultater, kommentarer og oppdateringer her:

Les også

Følg kommune- og fylkestingsvalget 2015 her

Opptellingene av forhåndsstemmene visteat Stian Berger Røsland (H) muligens må finne seg en ny jobb. Men når stemmene begynner å ramle inn fra valglokalene, ser det ut til at de borgerlige har gjort en ordentlig innspurt. Det ser likevel ikke ut til å holde helt inn.

Resultatet viser at Miljøpartiet De Grønne ligger an til å komme på vippen i Oslo med 8,2 prosent — en fremgang på hele 5,7 prosentpoeng. Det betyr at både venstresiden og høyresiden må gjøre seg pene for Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg.

MDG har nektet å si om de vil støtte venstre- eller høyresiden. Men samtidig som Raymond Johansen har gjort seg lekker for Miljøpartiet De Grønne, har Røsland stilt seg svært skeptisk til et blågrønt samarbeid. Men i dag har Høyre også gjort seg mer lekre for MDG enn de har gjort tidligere (les mer lenger nede i saken.)

Artikkelen følger etter videoen.

Fabian Stang er usikker på om MDG ønsker å samarbeide med de borgerlige etter valget.

Det foreløpige resultatet

Når nesten alle stemmene i Oslo er talt opp litt før klokken fem, er det mest spennende om Høyre eller Ap blir det største partiet. I skrivenede stund erArbeiderpartiet det største partiet med 32 prosent, som likevel er en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng. Høyre går også tilbake, 3,7 prosentpoeng til 31,8 prosent. SV ligger an til å gå tilbake til 5,4 prosent, og Rødt ser ut til å gjøre et kjempevalg i hovedstaden med 5,1 prosent.

KrF ligger fortsatt på 2-tallet (2,4 prosent), Frp har falt i hele kveld og er nå nede på 6 prosent. Venstre faller 1,3 prosentpoeng til 6,9 prosent, som er et mindre fall enn det så ut som tidligere i kveld.

Kan Shoaib Sultan fra MDG bli Oslos neste ordfører?

Men prognosene viser at Ap vil kunne gå forbi Høyre til slutt. Da vil Høyre få 19 mandater (ned 3), Frp 4 (ingen endring) og Venstre 4 (ned 1). Arbeiderpartiet vil fortsatt ha 20 mandater, og mens Rødt tar et mandat mer, mister SV ett , som gjør at begge de sosialistiske partiene har 3 mandater hver i bystyret. Miljøpartiet De Grønne går opp fra 1 til 5 mandater. Ingen av de andre småpartiene ligger an til å komme inn.

Dersom dette blir det endelige resultatet, kan de borgerlige bare ende opp med 28 mandater. Det er en liten mulighet for at de oppnår 29 mandater, men ikke 30 som de trenger. Det betyr at MDG kan henvende seg til både venstre— og høyresiden.

Men det er også viktig å huske at såkalte slengere til Fabian Stang fra personer som stemte andre partier enn Høyre, eller andre som har gitt personstemmer til personer på andre lister enn den de stemte på,kan endre mandatfordelingen. Dette blir ikke klart i kveld.

Høyre pluss MDG er sant likevel?

Etter MDG-skepsis hos Høyre så det ut på valgkvelden at det kan snu. Fabian Stang sier til VG at de kan forhandle med Miljøpartiet De Grønne.

— Hvis forhåndsstemmene gjenspeiler valgresultatet, vil de havne på vippen. Da er det naturlig for oss også å forhandle med dem, hvis det er noe de ønsker, sier Stang til VG.

Fabian Stang og Stian Berger Røsland har styrt Oslo i flere år, men nå kan det gå mot slutten.

Til Aftenposten gjentar Nikolai Astrup budskapet om at de er villige til å gå i samtaler med MDG.— Nå må vi se resultatet først. Vi forhandler ikke valgnatten, sier han.

Oslo-ordfører Fabian Stang er tydelig overfor Aftenposten på at det er MDG, ikke Høyre, som må avgjøre hva som skjer videre.

— Nå er vi i en situasjon hvor MDG kan komme på vippen. Så har de selv sagt at de er blokkuavhengige. Da må de ta et valg, sier Stang.

Også Ap er ikke overraskende klar til å innlede forhandlinger med MDG, melder NRK. Og MDG vil snakke med begge fløyer.

– Det eneste som er nytt, er at Høyre har sett lyset. Vi har alltid sett på Høyre som et pragmatisk parti, og vi ser fram til dannede samtaler, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB om flørtingen Høyre driver med i kveld.

RESULTATER FRA DE ANDRE STORBYENE:

Les også

Høyre stuper i Bergen

Jubelen i taket hos De Grønne

Jubelen sto i taket på MDGs valgvake på Mesh da de nasjonale foreløpige tallene ble lest opp.

— Det er en fantastisk prognose for oss. Hvis det slår til, blir dette vårt store gjennombrudd i kommunepolitikken som parti, sier førstekandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, til Aftenposten.

Slik reagerer grønne politikere som får gode resultater.

— Det betyr at det blir mye bra grønn politikk fremover. Og nå har vi mulighet til å få gjennom en omveltning i samferdselspolitikken i Oslo. Nå skal vi ikke bygge Oslo rundt bilen, men satse på miljøvennlig transport, legger hun til.Litt senere på kvelden sier Berg dette til Aftenposten.

— Dette er en drømmeposisjonen, sier førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo.

Hun har merket seg de nye taktene fra Høyre i Oslo og møtte byrådsleder Stian Berger Røsland på NRK sent mandag kveld.

— Han sa han hadde en plan, sier hun.

- Og hva er din plan?

— Å avvente endelig resultat, samle oss litt og så ta kontakt med alle de som vil snakke med oss for å sikre størst mulig gjennomslag for grønn politikk, sier hun.

LES OGSÅ:

Les også

Stang tror han er ferdig som ordfører, men MDG åpner for å forhandle med Høyre

MDG med flere krav

— Vi kommer ikke til å være på tilbudssiden. Vi kommer til å vise kravlisten vår til både Johansen og Berger Røsland og høre nøye etter hva de sier. Vi kommer ikke til å la oss stresse av forhandlingene og bruke den tiden vi trenger, sier MDG-leder Rasmus Hansson om situasjonen.

MDG har tidligere sagt at partiet vil felle et hvert byråd i Oslo som går inn for en utbygging av E18 som øker kapasiteten til privatbiler.

— Vi vil også stille store krav til utvikling av kollektiv samferdsel i Oslo og flytte ressurser vekk fra biler og over på kollektivt, sykkel og gange, sier han.

LANDSRESULTATET:

Les også

Ap går mot kanonvalg

— Nye toner fra Høyre

Politisk kommentator Thomas Boe Hornburg i Aftenposten kaller Høyre-flørtingen med De Grønne «nye toner».

— MDG har hele tiden sagt at de vil samtale med begge sider. Når Høyre nå åpner for sonderinger med MDG, betyr det at de grønne kan havne i en situasjon hvor de forhandler med Høyre og Ap parallelt i Oslo. Det er likevel lite sannsynlig at Høyre og MDG finner sammen. I Høyre oppleves avstanden til MDG i samferdselspolitikken og byutvikling som svært stor. Viljen til å strekke seg for å få MDGs støtte virker betydelig større på venstresiden enn høyresiden, er hans analyse.

BAKGRUNN:

Les også

Derfor blir det ikke blågrønt byråd i Oslo

Ap forbereder seg på byrådsskifte

Jubelen sto i taket på Folkets Hus da kveldens første tall ble presentert kl. 21.

— Jeg er så utrolig stolt av dere, sa Raymond Johansen til forsamlingen på Folkets Hus.

På vei inn til Folkets Hus lettet Johansen litt på sløret om hvordan han tenker om byrådsforhandlingene som kan stå for døren.

Blir Raymond Johansen (Ap) Oslos nye byrådsleder?

— Dersom MDG kommer på vippen, tror du på Høyre når de sier at de ikke vil gå til Miljøpartiet De Grønne, eller tror du at de vil prøve seg likevel?- Jeg kommer i hvert fall til å prøve meg!

Ordførerkandidat i Oslo Tone Tellevik Dahl er fortsatt spent på de endelige tallene, men forsiktig optimist etter de gode prognosene for Ap i hovedstaden.

- Hva synes du om at Høyre i kveld har signalisert at de likevel vil ha samtaler med Miljøpartiet De Grønne?

— Det er litt overraskende at de plutselig vil dette når de har brukt hele valgkampen på å vende MDG ryggen. Ap har en mye mer offensiv politikk enn det MDG har, og det tror jeg de vil se, sier hun.

LES MER OM HVA RAYMOND JOHANSEN SIER OM SAMARBEID MED DE GRØNNE HER.

Stang: - Vi vinner suverent i 2019

Selv om Høyre har flørtet litt med MDG i kveld, sier Oslo-ordfører Fabian Stang til NTB at han tror at hans ordførerperiode kan være over. Men Stang spår at Ap har vanskelige år i vente i Oslo når de må samarbeide med MDG, SV og Rødt.

— Hvis det ikke blir borgerlig flertall i år, blir det noen trøblete år for denne byen. Det positive er at vi kommer til å vinne suverent i 2019, sier Stang til Aftenposten.

Mens KrF flere andre steder i Norge vurderer samarbeid med Ap i byråd, er ikke det aktuelt i Oslo, ifølge førstekandidat Erik Lunde.

— Det er ikke på vår agenda, sier han til Aftenposten.

LES OGSÅ:

Les også

Snakker med MDG om nytt byråd onsdag

Dette sier Carl I. Hagen

Frp-nestor Carl I. Hagen med kona Eli og samferdselsminster Ketil Solvik-Olsen.

— Det er ikke noe godt resultat. Det betyr at man må analysere situasjonen grundig etterpå, men jeg vil gjerne vente til vi ser valgresultatet, sier Frps førstekandidat Carl I. Hagen til Nettavisen.Frp gjorde et elendig valg i Oslo sist, og nå er det enda dårligere.

Heller ikke SV ser ut til å gjøre et veldig bra valg i Oslo. Men SVs førstekandidat i Oslo, Marianne Borgen er positiv.

— Vi kommer til å bruke denne makten konstruktivt, men tøft, sier hun.

Hun regner med at Miljøpartiet De Grønne ender opp med å støtte et maktskifte i byen.

— Og da må SV være med for å få flertall, sier Borgen.

Borgen har nok sett mest på tallene for hele Norge som ser mer positive ute enn for hovedstaden.

Audun Lysbakken sier dette om å samarbeide med MDG, for eksempel i Oslo.

Jeg tror vi kan samarbeide med De Grønne om en god og grønn politikk og med de andre røde om en politikk som kan minke de enorme forskjellene i byen.

KOMMENTAR:

Les også

Trine Eilertsen: 7 grunner til at Erna Solberg bør deppe over valgresultatet

Hør den ferske ekstrasendingen til Aftenpodden her:

Slik gikk det i Oslo i 2011

Forrige kommunevalg ble Høyre det største partiet (35,7 prosent), mens Arbeiderpartiet fikk 33,1 prosent.

Venstre fikk 8,2 prosent, Frp 7 prosent, SV 6,3 prosent, Rødt 3,6 prosent, MDG 2,5 prosent og KrF 2,4 prosent. Senterpartiet fikk 0,5 prosent og null mandater, mens ingen av de andre småpartiene fikk mer enn 0,3 prosent.

Da fikk de borgerlige 32 mandater, som er et like stort overtak som de rødgrønne (inkludert MDG) nå har. I Oslos bystyre sitter det 59 representanter.

Les også

  1. NRK brøt sperrefrist på valgdagen

  2. Jan Bøhler for full musikk - igjen

  3. Høyre-topper frykter mer solospill fra Frp

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Kommunevalg 2015