Solid flertall for rødgrønn blokk. Solberg-regjeringen faller.

Sp er valgets vinner. Rødt bryter sperregrensen, og Ap-lederen får flertall for sin drømmeregjering. Høyre og Frp blir valgets tapere.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan forberede seg på å bli statsminister.

Norge står foran et regjeringsskifte. Den rødgrønne blokken får et solid flertall. Partiene Rødt, SV, Ap, Sp og MDG får godt over 90 mandater. Ap, Sp og SV får et flertall av setene i Stortinget i ryggen.

For å bli sittende måtte Erna Solberg og de borgerlige partiene tilsammen få 85 mandater i Stortinget. Det ligger de langt unna. Dermed må Erna Solberg forlate regjeringskontorene.

Ap beholder posisjonen som landets største parti

Ap gjør det bedre enn meningsmålingene har vist.

Partiet ender med et resultat i nærheten av det partiet oppnådde for fire år siden. Det er langt bedre enn mange i Ap-leder Jonas Gahr Støres parti tidligere har fryktet. Men historisk sett gjør Ap et dårlig valg.

Likevel blir Ap med god margin landets største parti. Å beholde denne posisjonen har vært et viktig mål for partiet. Med et slikt resultat er det lite sannsynlig at andre enn Aps leder blir Norges neste statsminister.

Erna Solbergs dager som statsminister går mot slutten.

Thrillerkveld for KrF, Venstre og MDG

Kampen mot sperregrensen var kveldens thriller. Både KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Guri Melby har hatt en spennende kveld. Det samme har MDG-leder Une Bastholm. Prognosen har stadig endret seg.

Nå er dette avklart:

  • Rødt og Venstre havner over.
  • KrF og MdG havner under.

Partier som havner under sperregrensen, mister muligheten til å kjempe om utjevningsmandater. De som kommer over, får dermed en mye større gruppe enn dem som ligger under.

MDG har aldri ligget over sperregrensen.

Her kan du hele tiden følge med på resultater og prognoser.

Rødt ser ut til å klare sperregrensen

Rødt gjør et historisk godt valg og passerer sperregrensen for første gang. Dermed ligger partiet an til å få en forholdsvis stor gruppe på Stortinget.

Hverken Rødt eller forgjengeren Rød Valgallianse har noen gang tidligere hatt mer enn én representant på Tinget. Erling Folkvord kom inn på Stortinget på 90-tallet. Bjørnar Moxnes har siden 2017 sittet alene som representant for Rødt. Når Stortinget samles i oktober, kan Moxnes glede seg over en mangedobling av gruppen.

SV gjør også et godt valg. Audun Lysbakken har fått høye terningkast i debatt etter debatt i denne valgkampen. Men Lysbakkens parti ser likevel ut til å gjøre det litt dårligere enn gjennomsnittet av meningsmålingene den siste tiden kunne tyde på.

Sammen har Rødt og SV en større oppslutning enn på mange år.

Sp: tilbakegang i valgkampen, men valgets vinner

Selv om Sp har falt fra en oppslutning på ca. 20 prosent rundt nyttår, gjør partiet ett av sine aller beste valg. Partiet blir valgets vinner.

Partiet ser ikke ut til å slå rekorden fra 1993, da partiet på grunn av spørsmålet om Norge skulle melde seg inn i EU, gjorde et brakvalg. Men Sp ser ut til å gå frem med flere prosentpoeng fra 2017. Og i 2017 gjorde Sp et bedre valg enn på 20 år.

Selv om valgresultatet ikke ender med at partileder Trygve Slagsvold Vedum blir statsminister, kan han likevel smile over resultatet:

  • Sp ser ut til å bli nesten dobbelt så stort som SV.
  • Sp ser ut til å bli større enn Frp. Det siste har lenge vært et mål for partiet.

Høyre og Frp faller

Både Høyre og Frp gjør et dårlig valg. Høyre ender på rundt 20 prosent. Det er en nedtur for Høyre som fikk 25 prosents oppslutning for fire år siden.

Frp ligger like oppunder 12 prosent. Blir det resultatet, er det en forholdsvis stor tilbakegang fra valget i 2017. Da fikk Frp en oppslutning på 15,2 prosent.

Helseparti kan komme inn fra Finnmark

Pasientfokus i Finnmark kommer inn. Partiet er det eneste som sorterer under «andre» på ulike meningsmålinger, som i såfall klarer å få et mandat.