Trøster seg med at Ap fortsatt er størst

FOLKETS HUS (Aftenposten): Regjeringsmakten ser ut til å ryke, men Ap trøster seg med at de ligger an til å fortsatt være Norges største parti.

Jens Stoltenberg takket AUF og LO for innsatsen, da han besøkte valgvaken i Folkets Hus.

Da de første prognosene og valgdagsmålingene ble lagt frem klokken 21 lå det an til klart borgerlig flertall og at Arbeiderpartiet derfor må takke for seg i regjeringskontorene.

På Aps valgvake prøver deltagerne likevel å holde motet oppe. Høyre lå i mange måneder an best an på meningsmålingene, og i Ap fryktet man derfor å bli forbigått som største parti for første gang siden valget i 1927 — altså for første gang på 86 år.

Denne ydmykelsen ser Arbeiderpartiet ut til å slippe: På NRKs prognose og TV2s valgdagsmåling klokken 21.00 ligger Ap an til å få en oppslutning på rett over 30 prosent, godt foran Høyre.

— Vi må konstatere at det vi slåss for ikke ser uttil å gå inn. Men det er en lettelse at Arbeiderpartiet ser ut til å gjøre etanstendig valg etter å ha ledet landet i åtte år. De foreløpige tallene er ikke langt unna resultatet fra 2005, sier helseminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

Større enn Høyre

Statsminister Jens Stoltenberg var en rask tur innom scenen på Folkets Hus i 20.30-tiden mandag kveld.

- Uansett hvordan det går i kveld har vi gjort en formiddabel valgkamp, sa Stoltenberg til vill jubel og trampeklapp.

Les også

Klart borgerlig flertall - SV sliter på vippen

Han takket også regjeringspartnerne SV og Sp for åtte års samarbeid i regjering. Statsministeren forsvant så på bakrommet og vil ikke kommentere de foreløpige valgresultatene før i 22.30-tiden. NRKs prognose klokken 21 gir Arbeiderpartiet 30,3 prosent, tilbake 5,0 prosentpoeng siden 2009. Høyre lander på 26,3 prosent. TV2s valgdagsmåling gir Ap 30,6 prosent mot 24 prosent til Høyre.

– Vi ser at mange har ønsket nye ansikter, og vi ser at vi kan ha slitt litt med å få alle ut av sofaen, sier partisekretær Raymond Johansen fra Arbeiderpartiets valgvake.

Melder ikke avgang i kveld

Å bli største parti er likevel ikke nok til sikre at Jens Stoltenberg fortsetter som statsminister. De foreløpige tallene viser et klart borgerlig flertall, og alt ligger til rette for et regjeringsskifte.

Aftenposten skrev tidligere mandag at Stoltenbergikke vil varsle sin avgang som statsminister i løpet av valgnatten, selv om opptellingene viser klart borgerlig flertall. Høyre-leder Erna Solberg sa søndag at hun mente Stoltenberg burde gi beskjed om at han ville gå når resultatet var klart.

Symbolsk viktig

Å bli Stortingets største parti er ikke bare symbolsk viktig, man det betyr også mer taletid og flere posisjoner.

— At Arbeiderpartiet har lagt vekt på å bli størst, er nok også mye for å ha et realistisk mål da man mobiliserte til valgkamp, sier professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen ved NTNU.

Les også

Høyre jubler for borgerlig flertall

I lang tid lå Høyre over Ap på meningsmålingene. Men gjennom valgkampen er forspranget innhentet og på de fleste målingene er nå Ap knepent størst.— For psyken til dem som jobber for Ap har det nok vært viktig å ha noe å kjempe for, sier Todal Jenssen.

Det største partiets privilegier på Stortinget er først og fremst bygget på sedvane, sier professoren. Grunnloven forholder seg ikke til partier i det hele tatt. Men snart 130 år med parlamentarisme har gitt solide tradisjoner.

På den symbolske siden er det åpenbart at det største partiet får størst møterom:

Når kabalen for hvilket parti som får hvilket kontor og grupperom, vil det største partiet bli prioritert.

Nå som Arbeiderpartiet fremdeles er det største partiet, får det beholde ddet prestisjetunge grupperommet kalt «Kinosalen» på Stortinget.

Slippes til først

I stortingsdebatter får det største partiet ordet først, samt at det får lenger taletid.

— Men skal det debatteres et forslag fra regjeringen, er det gjerne opposisjonen som slipper til først, sier han.

— Er Ap største parti, og i opposisjon, sier det seg selv at de slipper til først.

Les også

Følg kveldens valgthriller her

— Dessuten får det største partiet viktige verv, sier professoren Stortingspresidenten kommer fra det største partiet blant dem som velger å inngå et samarbeid på Stortinget. Dermed ligger det an til at Arbeiderpartiet må gi fra seg denne posisjonen.

Men 1. visepresident i Stortingets presidentskap skal være fra det største opposisjonspartiet. Mye tyder dermed på at Arbeiderpartiet vil sikre seg denne posten.

Å være størst betyr også mye når ledervervene i komiteene skal fordeles, siden dette går etter partistørrelse.

Partisekretær Raymond Johansen.