Per Sandberg: Visste ikke at Bahareh Letnes var invitert til nasjonaldagsfeiring av Irans ambassade

Per Sandberg (Frp) avviser at markeringen av Irans nasjonaldag var en «feiring» av prestestyret. Eksstatsråden sier også at han ikke visste at kjæresten Bahareh Letnes skulle delta på tilstelningen.

Eksstatsråd Per Sandberg visste ikke at hans nåværende kjæreste Bahareh Letnes også var invitert til ambassadens feiring av den islamske revolusjonen 8. februar.

Ambassadens feiring av nasjonaldagen, som markerer at landet ble en islamsk republikk, fant sted på Akershus festning 8. februar.

Daværende fiskeriminister Sandberg deltok som statsråd. Også hans nåværende norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes var til stede. UD var representert på embetsnivå.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) har stilt spørsmål til utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) om det «er uproblematisk at en statsråd deltar på feiring av den iranske revolusjonen». Pollestad ville også vite om utenriksministeren støtter «at regjeringen var representert på feiringen».

Per Sandberg og Bahareh Letnes forlater Madam Reiersen Gastropub i Arendal tirsdag kveld etter å ha deltatt på et arrangement i regi av PR-byrået Gambit.

Søreide: Statsrådene har ikke rapporteringsplikt

I svaret gjentar Søreide at statsrådskollegene ikke har rapporteringsplikt ved ambassadebesøk. Hun svarer ikke direkte på spørsmålet om Sandbergs Iran-feiring er uproblematisk:

– Det er rundt 70 ambassader i Oslo, og de aller fleste land har en offisiell mottagelse knyttet til sin nasjonaldag eller en lignende høytidsdag. UDs embetsverk deltar rutinemessig på slike arrangementer på høyt embetsnivå. Fra tid til annen deltar også politisk ledelse.

– Det har hverken under denne eller tidligere regjeringer vært praksis at UD orienteres hvis politisk ledelse i andre departementer deltar på nasjonaldagsfeiringer i regi av utenlandske ambassader i Oslo. Dette er en vurdering som gjøres i hvert enkelt departement, skriver utenriksministeren.

Hun understreker at Norge har normale diplomatiske forbindelser med Iran.

– Vi har en ambassade i Teheran, og de har en ambassade i Oslo, skriver hun.

Per Sandberg bekrefter i en SMS til Aftenposten at han hverken rådførte seg med departementet, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide, statsminister Erna Solberg (H), Frp-leder Siv Jensen eller noen andre før han takket ja.

– Alle invitasjoner legges frem for statsråden. Statsråden krysser ja/nei på invitasjonene. Kalenderen bestemmer stort sett hvorvidt det er rom for slike deltagelser, skriver Sandberg.

– Man konsulterer IKKE med andre når man mottar slike invitasjoner, påpeker han.

– Per har selv bedt om å få gå av, og jeg mener det er en riktig beslutning, sa statsminister Erna Solberg (H) sammen med avgått statsråd Per Sandberg mandag ettermiddag.

Sandberg: Ville øke handelen med Iran

Som begrunnelse for at han takket ja til å feire den islamske revolusjonen og innføringen av prestestyret, svarer han:

– Jeg og regjeringen ville/vil øke handelen med Iran etter mitt besøk til Iran i 2016. Etter den positive responsen jeg mottok, så jeg på dette som ytterligere relasjonsbygging for å styrke handelen mellom Norge og Iran. Det var flere deltagere med slik interesse til stede, skriver Sandberg.

Han slår tilbake mot beskrivelsene av tilstelningen som en feiring av den islamske revolusjonen:

– Dette var ingen «feiring», litt mat, en tale og utstilling av iransk håndverk, skriver han.

– Visste du at Bahareh Letnes også skulle delta under feiringen?

– Nei, jeg visste ikke at Letnes var invitert. Men vi pratet sammen på dagen, slik jeg pratet med andre som var til stede, eksempelvis norske politikere fra andre partier.

Per Sandberg (Frp) på vei inn til ekstraordinært statsråd på Slottet mandag ettermiddag.

Solberg: Ingen grunn til å bryte sikkerhetsreglene

– Det finnes ingen gode grunner til at en statsråd skal bryte gjeldende sikkerhetsregler, skriver statsminister Erna Solberg i et svar til Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Han spurte om «det er noen grunner til at en statsråd skal kunne bryte sikkerhetsinstruksen fra Statsministerens kontor og potensielt risikere å overføre informasjon til en fremmed makt».