Politikk

Hareide: Sandberg gjør det krevende for KrF å støtte regjeringen

Knut Arild Hareide (t.v.) mener Frp-leder Siv Jensen må ta avstand til Per Sandbergs (t.h) holdninger.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Gunnar Kagge
    Journalist
  • I tiden som kommer må Siv Jensen vise veldig klart at hun tar avstand fra den linjen nestlederen hennes Per Sandberg har lagt seg på, ellers blir det vanskelig for KrF å støtte regjeringen, sier Knut Arild Hareide til Aftenposten.

Både statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen beklager Per Sandbergs uttalelser om at KrF har ansvar for massakre begått av fremmedkrigere. Hans egne beklagelser er ikke helhjertet nok for KrF.

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide sier at Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg "må roe seg ned". Han legger ikke skjul på at flere uttalelser fra Sandberg kan true KrFs støtte til regjeringen.

Torsdag morgen sa Sandberg at det multikulturelle Norge har slått feil, og at KrF har et stort ansvar for at unge muslimer lar seg verve til terroraksjoner. Først godt ut på dagen beklaget han angrepene på KrF og sa at "det gikk litt varmt".

— Sandberg forstår ikke hva som skjer

For Hareide er det langt fra nok.

— Han sier fortsatt at det fargerike fellesskapet har spilt fallitt, i realiteten sier han til mange medmennesker at de ikke er velkomne her, sier Hareide til Aftenposten.

— Vi trenger en debatt om hvordan integreringen kan bli bedre, men Sandberg avsporer den debatten fullstendig, sier han.

Samtidig mener Hareide at Sandberg ikke forstår hva som skjer i Norge.

— Vi vet at mange frykter det nye Norge og er opptatt av problemene. Men det vokser opp en ny generasjon, der ungdom leker med hverandre, går på skole sammen og blir venner.

Truer samarbeide

På spørsmål om hvordan Sandbergs uttalelser påvirker KrFs samarbeidsvilje, svarer partilederen:

— Dette er en mørk dag for samarbeidet. Vår støtte til regjeringen bygger på resultatene vi oppnår, men nå blir det mer krevende, sier han.

Hareide er ikke helt sikker på at Sandberg "bare er en enslig svale fra Senja", etter flere liknende angrep fra Frp-hold.

— Etter valget i 2013 innkalte Frp til en stor internasjonal konferanse for å ta avstand fra påstandene om snikislamifisering, nå skjer det motsatte, sier han.

— Nettopp derfor er grepene Siv Jensen tar fremover veldig viktige. Nå har vi for første gang sett at hun satte nestlederen på plass, og det var helt nødvendig.

Refs fra to sider

Rett etter at Sandberg sendte ut sin beklagelse, sendte Siv Jensen og Erna Solberg hver sin e-post, med klar beskjed om at Sandberg hadde gått for langt og at det var på sin plass å be om unnskyldning.

Hareide sier at de to uttalelsene fra regjeringspartienes ledere gir håp om at Sandberg har opptrådt på egen hånd. Men han venter en klarere markering fra Siv jensen fremover, om at Frp fortsatt står fast på avtalen Venstre og KrF inngikk med regjeringspartiene.

Sandberg ringte ikke tilbake til Aftenpostens journalister i går.

Les også

  1. Per Sandberg mener KrF har bidratt til IS-massakrene

  2. Sandberg hardt ut mot innvandringspolitikken

  3. - Willoch har bidratt til jødehatet

Les mer om

  1. Politikk