Her er Stortingets rikeste politikere

Kjente politikere ligger på de første tre plassene, men er fersk 29-åring stikker av med fjerdeplassen.

Jonas Gahr Støre (f.v.), Himanshu Gulati, Nikolai Astrup og Michael Tetzschner topper listen over Stortingets rikeste – ifølge skattetallene for 2016.

Stortingets tre på topp når det gjelder ligningsformue består av erfarne politikere. De viser skattelistene for 2016.

På en soleklar førsteplass ligger fortsatt Høyres Nikolai Astrup med 337 millioner kroner i formue. Det er en liten nedgang fra 2015 da Astrups formue var på 342 millioner kroner.

– Jeg er medeier i en familiebedrift som min far har bygget opp de siste 30 årene, har Astrup tidligere uttalt til Aftenposten.

Jonas Gahr Støre beholder annenplassen med sin formue på 64 millioner. Formuen er uendret fra 2015. Høyres Michael Tetzschner ligger på tredjeplass med drøyt 10 millioner kroner i formue.

Les også

SJEKK DIN KOMMUNE: Disse topper skattelistene der du bor

29-åring med 7,7 mill. i formue

På fjerdeplass har en fersk, ung stortingsrepresentant sneket seg inn: Himanshu Gulati (29) fra Akershus. Han har en formue på 7,7 millioner kroner, som sikrer en fjerdeplass på Stortingets formuestopp for Frp-eren.

Gulati er fersk på Stortinget, men har de siste tre årene vært statssekretær på Statsministerens kontor, som den eneste fra Frp. Han er tidligere leder i Fremskrittspartiets Ungdom.

Himanshu Gulati (29) er fersk på Stortinget, men har fjerde største formue av alle stortingsrepresentantene.

– Jeg var så heldig å få hjelp fra mine foreldre til å gjøre noen investeringer i boligmarkedet i Oslo for noen år siden. Etterhvert som jeg har betalt ned på lånene, har naturligvis formuen blitt større, forklarer Gulati til Dagbladet.

– Også er det også noe forskudd på arv som har spilt inn her, legger 29-åringen til.

Det er de to største partiene som dominerer på formuestoppen: Ti-på-topp-listen over formue inneholder fire navn fra Høyre og fire navn fra Ap

Også KrF-leder Knut Arild Hareide er med på topplisten med en formue på nesten 6 millioner kroner.

Les også

LES OGSÅ: Nå blir en ny Frp-Sandberg med i regjeringen

Inntekter ved siden av stortingslønnen

Lønnen for en stortingsrepresentant var i 2016 på 906.928 kroner.

Som kjent viser ikke ligningstallene faktisk inntekt, på grunn av ulike fradrag.

De fleste representantene som var valgt inn også forrige periode, fikk bare stortingslønnen. Men noen hadde inntekter ved siden av.

Denne tabellen viser lønnstoppen for dagens stortingsrepresentanter:

Også her ligger Nikolai Astrup på førsteplass, og Støre på annenplass.

Jonas Gahr Støre økte inntekten med en million kroner fra 2,9 millioner kroner i 2015 til 3,9 millioner kroner i 2016. Det innebærer en økning på vel to millioner kroner de siste to årene.

For Høyres Nicolai Astrup gikk inntekten motsatt vei: Fra en inntekt på 15,3 millioner kroner i 2015, sank den til 6 millioner kroner i 2016.

Stortingspresident Olemic Thommesen har fjerdeplassen på lønnstoppen. Stortingspresidenten hadde i 2016 en godtgjørelse på 1.593.242 kroner, nøyaktig samme sum som statsministeren.

Blant de ferske representantene som ikke satt på Stortinget i forrige periode, varierer lønnen fra studenter nesten helt uten inntekt til personer som går en del ned i lønn som stortingsrepresentanter.