Politikk

Mener Venstre skades av budsjettbråk og utnevnelse av Amundsen

Bunnmåling for Venstre forklares med budsjettbråk. Trine Skei Grande antyder også at Venstres klimaseier i budsjettet overskygges av at klimaskeptiker Per Willy Amundsen ble statsråd.

  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

Venstre klarer bare så vidt å komme over sperregrensen på Aftenpostens partibarometer for januar. Partiet går tilbake for andre gang etter høstens bensin- og budsjettbråk.

Bare 4,1 prosent av velgerne sier nå at de ville ha stemt på Venstre om det var stortingsvalg i morgen.

Det er laveste oppslutning Respons har målt for Venstre etter valget i 2013. Og det er bare så vidt over sperregrensen på 4 prosent.

  • Her kan du lese Harald Stanghelles kommentar om målingen.

Årets budsjettforhandlinger var vanskelige, langvarige og var preget av at Frp sa nei til å øke drivstoffavgiftene mer enn Frp og Høyre ble enige om før budsjettet ble lagt frem.

Aftenpostens januar-måling, utført av Respons:

Budsjettprosessen var slitsom

– Jeg tror mange som har stemt Venstre, mener budsjettprosessen var slitsom. Det er vanskelig å få frem de sakene man får gjennomslag for, når det er så mye bråk for å få dem gjennom, sier Trine Skei Grande, som mener det er hovedforklaringen på at Venstre nå går tilbake.

Samtidig som Trine Skei Grande mener Venstre totalt sett fikk gjennom «det beste klimabudsjettet i historien», påpeker hun at Frp vinner «symbolene».

– Et par dager etter at vi hadde laget det beste klimabudsjettet, utnevner de en klimaskeptiker i Regjeringen. Vi vinner politikken og de vinner symbolene. Det er en dårlig deal i lengden, sier hun.

Ligger på sperregrensen

Selv om tilbakegangen på Respons-målingen fra desember til januar ligger innenfor feilmarginene, viser også andre meningsmålinger av Venstre ligger og vaker rundt sperregrensen.

– Venstre lever alltid et liv i kamp mot sperregrensen, sier Skei Grande og minner om at Venstre har en viktig rolle.

– Det hadde ikke vært noen borgerlig regjering uten Venstre. Venstre over og under sperregrensen er avgjørende for norsk politikk, sier hun og legger til at hun er forberedt på mange angrep fordi «mange vil se at vi er en viktig brikke for hva slags løsning det blir etter valget.»

Vil ikke røpe synspunkter på regjeringsstrategi

Debatten om hvorvidt Venstre skal fortsette å støtte en regjering der Frp er med, har for fullt blusset opp i partiet. Retorikken til Sylvi Listhaug og utnevnelsen av Amundsen har satt fart i debatten. Allerede før jul opplyste flere fylkesledere i Venstre at de nå vil åpne for å samarbeide med Ap.

Torsdag og fredag hadde Venstre strategiseminar der fremtidig samarbeid var ett av temaene.

På spørsmål om det blir vanskeligere for Venstre støtte sittende regjering på grunn av stadig flere statsråder som Venstre oppfatter som kontroversielle, svarer Venstrelederen slik.

– Ja, det er klart at et Frp som stadig stiller seg til høyre i retorikken for å kompensere for det de ikke gjør i politikken, gjør det vanskeligere med samlende løsninger, sier hun og understreker at Venstre ønsker en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre og kommer til å tydeliggjøre det.

– Noen mener det er urealistisk?

– Det godtar jeg ikke som premiss. Velgerne bestemmer hva som er realistisk. Og det er ikke slik at de andre har et mye mer realistisk alternativ, sier hun.

Hun vil ikke svare på om Venstre kommer til å gå inn for noen ny samarbeidsavtale med Høyre og Frp, men viser til at det skal Venstres landsstyre og Venstres landsmøte drøfte og ta stilling til.

Utmeldelser på grunn av Regjeringens distriktspolitikk

Det er ikke bare støtten til Frp som skaper frustrasjon blant Venstres velgere.

I Finnmark har noen fremtredende Venstre-politikere meldt seg ut og begrunnet det med Venstres støtte til Regjeringens distriktspolitikk. I starten av januar har Venstre også merket at støtten til miljøvernministerens ulvepolitikk har ført til noen utmeldelser i Hedmark og Oppland.

– At Venstre støtter klima- og miljøministerens «kuvending» i ulveforliket, ble dråpen som rant over. Det er vanskelig å leve med for oss i distriktene, uttalte Ole Asmund Sylte, som da var politisk nestleder i Oppland Venstre, til Gudbrandsdølen da han meldte seg ut.

Avviser at de mister mange «distriktsvelgere»

Roger Granum, fylkesleder i Oppland Venstre, opplyser imidlertid at Syltes utmeldelse bare er en av to hos dem, og sier de i samme periode har fått en innmeldelse.

Og Trine Skei Grande selv avviser at partiet merker noen slags «distriktsslitasje» fordi Venstre støtter reformer som Sp karakteriserer som sentraliserende. – Nei, hverken på medlemstall eller meningsmålinger vises det noe ulikt mellom by og land. Bildet er helt likt, sier hun.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Trine Skei Grande
  3. Venstre (V)
  4. Fremskrittspartiet (Frp)