Politikk

Russland vil styrke tilstedeværelsen på Svalbard – ber om møte med Norge

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov er misfornøyd med måten Norge forvalter deler av Svalbardtraktaten på, og ber om et møte.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov tar opp Svalbardtraktaten i et brev til sin norske motpart Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix.

 • NTB

– Vi vil ikke kutte i tilstedeværelsen på Svalbard. Tvert imot har vi langsiktige planer om å styrke den, skriver den russiske utenriksministeren i et brev til sin norske motpart Ine Eriksen Søreide (H).

Brevet er sendt i forbindelse med 100-årsjubileet for Svalbardtraktaten førstkommende søndag, opplyser russisk UD. Saken er også omtalt av NRK og High North News.

Lavrov uttrykker misnøye ved at Norge har lagt restriksjoner på russisk helikopterbruk på Svalbard, samt fiskevernsonen og verneområdene, hvor det er begrenset adgang til å drive næringsvirksomhet. Han liker også dårlig en utvisningspraksis som angivelig kun gjelder russiske borgere.

– Våre norske partnere inviteres til et bilateralt møte om å fjerne restriksjonene på de russiske virksomhetene på øygruppen. Vi forventer et positivt svar fra norsk side, skriver russisk UD.

Les også

Norge som frontlinje mot Russland | Diesen og Treholt

– Fredfull sameksistens

Det fremheves at «Russland er det eneste landet utenom Norge som i årtier har drevet økonomiske operasjoner på Svalbard».

Lavrov uttrykker imidlertid også i brevet tilfredshet med måten Norge har etterlevd deler av Svalbardtraktaten på. Traktaten slår fast Norges suverenitet over øygruppen, men samtidig at borgere av andre land har lik rett til å drive næringsvirksomhet, jakt og fiske der.

– Tradisjonen for fredfull sameksistens og naboskap på Svalbard ble ikke engang avbrutt under den kalde krigen, og gjelder stort sett også i dag, påpeker han.

Les også

Forsvarssjefen ramset opp hvorfor han mener Norge er i sikkerhetspolitisk trøbbel

Vurderer svar

Pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde i det norske utenriksdepartementet bekrefter overfor NRK at de har mottatt uttalelsen fra Lavrov og det russiske utenriksdepartementet, og man nå vurderer hvordan den vil bli besvart.

Norske myndigheter har sagt at det er nødvendig med strenge reguleringer av næringsvirksomhet, blant annet helikopterflygning på Svalbard av hensyn til den sårbare naturen.

Den norske fiskerivernsonen rundt Svalbard, som ble innført i 1977, er internasjonalt omstridt. Likevel har de fleste land godtatt at Norge regulerer fisket i området.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Svalbard

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Svalbard kan komme i spill

 2. VERDEN

  Slik skaper Russland Svalbard-nervøsitet: – Har startet en propagandakampanje mot Norge, sier ekspert.

 3. VERDEN

  Russland: Norge bryter Svalbardtraktaten

 4. VERDEN

  Russland utfordrer Norge. Her er årsakene til at Norge går så stille i dørene.

 5. POLITIKK

  Norge trosset russiske protester, lette etter olje utenfor Svalbard

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Russisk kritikk skaper usikkerhet