Politikk

Fredsprisvinneren i Norge: – Prisen er en oppmuntring til å gjøre mer

Utfordringene i Etiopia åpner opp for nye muligheter, var budskapet fra fredsprisvinner og statsminister Abiy Ahmed da han ankom Norge mandag kveld.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali ankom VIP-terminalen på Oslo Lufthavn mandag ettermiddag. Tirsdag mottar han Nobels fredspris. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • NTB-Edvard Stenersen

Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali ankom VIP-terminalen på Oslo Lufthavn mandag ettermiddag. Tirsdag mottar han Nobels fredspris. Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen til høyre. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter landing på Gardermoen møtte Abiy representanter fra Nobelkomiteen, diverse trossamfunn og andre etiopiske foreninger, før han gikk ut og møtte pressen.

– Situasjonen i Etiopia er en utfordring. Men uten utfordringer har vi ikke muligheter til å gjøre noe nytt, sa Abiy på spørsmål om situasjonen i hjemlandet.

– Vi ser på utfordringene som en stor mulighet til å gjøre noe positivt, sa han videre.

Ahmed føler prisen forplikter ham til å gjøre mer for å få til forsoning i landet.

– Prisen er en anerkjennelse av innsatsen vår og en oppmuntring til å gjøre mer i framtiden, sa han til NTB.

Problemer på hjemmebane

Ahmed er tildelt årets fredspris fordi han i løpet av sitt første halvår som statsminister greide å slutte fred med nabolandet Eritrea etter flere tiår med konflikt og fordi han satte i gang demokratiseringen i Etiopia.

Det siste halvåret har imidlertid prosessen stagnert. Fredsavtalen med Eritrea har gått i stå, og flere av reformforsøkene har strandet.

Volden mellom landets ulike folkegrupper har også blusset opp, og om lag 3 millioner mennesker er drevet på flukt. Enkelte analytikere har sådd tvil om hvorvidt Ahmed som lovet vil kunne gjennomføre Etiopias første frie og demokratiske valg siden 2005.

Droppet pressemøter

Mandag kveld ventet middag og møte med Nobelkomiteen for fredsprisvinneren. Selve prisutdelingen skjer i Oslo rådhus tirsdag klokka 13.

Onsdag skal han møte pressen sammen med statsminister Erna Solberg (H) i statsministerboligen. Der er det lagt opp til at fredsprisvinneren vil komme med en uttalelse, men ikke ta imot spørsmål, har NTB fått opplyst.

Deretter drar han til Stortinget for å møte stortingspresident Tone W. Trøen og utenriks- og forsvarskomiteen, før han tar fatt på hjemturen.

Ahmed har sagt nei til pressekonferansen mandag kveld, barnas fredsfest og nobelintervjuene med NRK, BBC og Al Jazeera. Ahmeds motvilje mot å møte mediene førte til at Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad tok turen til Etiopia for å råde Ahmed til å følge nobeltradisjonen og være i dialog med pressen.

Les også

  1. Årets fredsprisvinner møter ikke pressen i Oslo

  2. Fredsprisvinnerens hjemland herjes av voldsbølge

  3. Han fikk til det ingen andre klarte. Men nå står nobelprisvinneren foran en ny test.

  4. Aftenposten mener: Verdt risikoen å gi Abiy fredsprisen