- Borten Moe vil bli statsminister

Ola Borten Moe drømmer ikke bare om å overta som leder i Senterpartiet. Han ønsker å bli statsminister, skriver VG-redaktør i ny bok.

Ola Borten Moes farvel med Stortinget betyr ikke at han har gitt opp drømmen om å bli Sp-leder, skriver Elisabeth Skarsbø Moen i sin nye bok. Den ble lansert onsdag.

Onsdag lanserer VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen boka "Ola Borten Moe — portrett av en pløyboy" på en pressekonferanse.

"Jeg er ikke i tvil om at Ola Borten Moe en dag ønsker å bli leder av Senterpartiet, ja jeg tror også han har større ambisjoner: Han drømmer om å bli statsminister." , skriver Skarsbø Moen i boka.

Ola Borten Moes bestefar Per Borten var statsminister i Norge fra 1965 til 1971.

Vil klappes frem

VG-redaktøren mener Borten Moes beslutning om å ikke ta gjenvalg til Stortinget ikke betyr at Borten Moe har gitt opp drømmen om en dag å bli Senterpartiets nye leder.

"– Den dagen jeg skal ta over partiet, skal det være et enstemmig parti som klapper meg fram" , skal Sp-nestlederen ha sagt til en av Skarsbø Moens kilder.

Borten Moe skal høsten 2012 ha vært engstelig for at han ville overta et splittet parti dersom han presset frem et lederskifte raskt.

- Kan han bli statsminister en dag, slik du skriver at han drømmer om?

— Nei, det tror jeg er usannsynlig, sier Skarsbø Moen.

- Du sier du ikke tror han blir statsminister, men når tror du han blir leder av Sp?

Les også

Bokfrykt og EØS-strid i Senterpartiet

— Det vil jeg ikke spå. Han vil være et navn som er aktuell for posisjonen så lenge partiet er over sperregrensen. Å hete Borten klinger godt i Sp, sier hun til Aftenposten.

- Hatefullt forhold

Boken bruker mye plass på å omtale det vanskelige forholdet mellom Borten Moe og partileder Liv Signe Navarsete. Forholdet mellom de to beskrives som «uten tillit, preget av sterke følelser og mistenksomhet» .

På spørsmål om hun kan utdype hvilket belegg hun har for å beskrive forholdet mellom de to som hatefullt, svarer Skarsbø Moen:

- Jeg har fått innsyn i intern kommunikasjon dem i mellom der kommunikasjonen er hatefull. Det er trusler og utpressing i måten de uttrykker seg på, sier hun.

Skarsbø Moen viser til konflikten på Dyrøy - hvor Navarsete skjelte ut ungdomsleder Sandra Borch. Forfatteren mener Dyrøy-episoden ble satt i spill av Borten Moe og vigdenes for å vippe ut Navarsete.

Trusler

På spørsmål om hvilke trusler hun har sett refererer Skarsbø Moen til at Navarsete skal ha fått beskjed om at hun ville få hele Trøndelag mot seg hvis hun fjernet Borten Moes rådgiver Ivar Vigdenes. Og at hvis hun forsøkte ville Borten Moe gå til Statsministerens kontor - da ville hun ikke ha noe hun skulle ha sagt.

Skarsbø Moen beskriver Borten Moe som en politiker med et driv etter makt, noe som gjør at han skifter syn alt etter hvor han kan få innflytelse.

Forfatteren sier han er en spesiell politiker som bruker andre metoder enn andre politikere.

— Men det er også hans svake punkt, mener hun.

Forfatteren får kritikk

Elisabeth Skarsbø Moen har fått kritikk fra redaktørkolleger for å ha skrevet om et nachspiel hun deltok på sammen med olje- og energiministeren. Her skal Borten Moe ifølge VG-redaktøren ha kledt seg naken. Etter dette skal statsråden ha nektet å snakke med Skarsbø Moen om boka.

Om det omstridte åpningskapittelet sier forfatteren at hun tok det med fordi det var relevant.

- Jeg var i situasjonen som journalist og forfatter - jeg drev med et kritisk prosjekt - når dette skjedde synes jeg det viser at han hadde dårlig dømmekraft. Derfor er det relevant, sier hun.

Hun mener også det er relevant fordi Navarsete ifølge Skarsbø Moen var engstelig for festekultur og mener tidligere politisk rådgiver Ivar Vigdenes hadde dårlig påvirkning.

- Ingen kommentar

Sp-nestleder nestleder Ola Borten Moe ville onsdag ikke kommentere Elisabeth Skarsbø Moens bok om ham.

– Jeg har ikke lest den, for det er en uautorisert bok som jeg ikke har bidratt til. Boken legges først fram om to timer, og det er umulig å kommentere et produkt jeg ikke har lest, sa Borten Moe til NRK onsdag morgen.

Ola Borten Moe (Sp)