Politikk

Solberg gir Høyre-kommuner marsjordre: Krever planer for nullutslipp

Et løfte om egne klimaplaner i alle Høyre-styrte kommuner skal overbevise velgerne, håper statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Med bompengestriden parkert, er statsminister og Høyre-leder Erna Solberg omsider klar for å brette opp kjoleermene og drive valgkamp. Hun håper en liste på åtte løfter skal overbevise velgerne, blant dem et løfte om egne klimaplaner i alle Høyre-styrte kommuner. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix

 • NTB-Bibiana Piene og Johan Falnes

Med bompengestriden endelig parkert, gir Solberg gass foran de to siste ukene av valgkampen med en samlet liste på åtte valgløfter. Blant disse er et krav om klimaplaner i alle kommuner der Høyre har styringen.

– Kommunene bør ha en ambisjon om lavutslipp og nullutslipp i fremtiden. Mange har ikke en slik plan, sier statsministeren til NTB.

Les også

Erna Solbergs stilte ultimatum til sine egne regjeringspartier og vant frem

Klimanøytrale bygg

Ifølge Enova er om lag 20 prosent av klimautslippene knyttet til kommunal virksomhet. Klimaplanene bør inneholde konkrete mål, prioriterte tiltak og tidsrammer for kutting av utslipp. Solberg trekker frem kommunale innkjøp, transport og bygg som aktuelle områder.

– Jeg mener at det offentlige må bygge nullutslippsbygninger fremover. Vi har jo egentlig vedtatt at det i fremtiden skal være klimanøytrale bygg, og jeg mener vi kan bygge plusshus i mye større grad.

Samtidig erkjenner hun at det vil være en del næringsvirksomhet i en kommune som kommunen ikke rår over. Hun vil heller ikke sette noen tidsfrist for når kommunene skal være klimanøytrale.

Les også

Det var befriende å se Erna Solberg lede. Omsider. | Trine Eilertsen

Hindre skolefrafall

Det valgløftet statsministeren selv legger mest vekt på, er imidlertid løftet om å bremse frafallet i videregående skole.

– Vår absolutt største, langsiktige utfordring i Norge er å sørge for at folk kan finne seg en plass i fremtidens arbeidsmarked. Å investere i mennesker er helt avgjørende i spørsmål om ulikhet, om mindre utgifter på Nav-budsjettene og alle de tingene som gjør at vi som enkeltmennesker opplever at vi mester livene våre. Det er den viktigste saken, slår Solberg fast.

I begynnelsen av august presenterte Høyre femti skritt for å øke gjennomføringen. Partiets ambisjon er at 5.000 flere elever skal fullføre videregående hvert år innen 2025, og at ni av ti skal fullføre i 2030. I dag gjennomfører drøyt syv av ti videregående skole i løpet av fem år.

Les også

Erna Solberg: Alle opplever at det er på tide å bli ferdig med bompengesaken

– Kommuner må si ja

Valgløftelista består ellers av kjent Høyre-politikk som valgfrihet når det gjelder barnehage, skole og omsorg og lavere eiendomsskatt, samt et løfte om å sikre trygghet og trivsel for eldre gjennom å innføre trygghetsstandard for alle sykehjem.

– Det er dessverre ikke tilfelle alle steder i dag, sier Solberg.

I tillegg inneholder listen et punkt om at kommunene må bli flinkere til å si «ja».

– Ganske mange som skal bygge ut, eller som skal skape næringsvirksomhet, opplever at de møter kommuner som egentlig leter etter grunner til å si nei, i stedet for å lete etter grunner til å si ja. Derfor har vi sagt at vi skal ha en «ja»-holdning. Hvis det er lov, må vi strekke oss langt, sier Solberg, som mener kommunal sendrektighet kan bli dyrt i lengden.

Hun viser til at blant annet boliger kan bli dyrere som følge av dette.

– Det er mange steder hvor man ender opp med å stoppe gode prosjekter, og hvor det tar for lang tid.

Les også

Erna Solberg vant den første duellen | Trine Eilertsen

Avsporing

Statsministeren må samtidig medgi at striden om bompengene har ført henne på defensiven i valgkampen – der Høyre har falt kraftig på målingene i byer som Oslo, Bergen og Stavanger sammenlignet med valget i 2015.

– Vi innrømmer vel alle at den siste uken ble en liten avsporing. Men vi må løse de problemene som kommer, sier hun.

Nå skal hun brette opp kjoleermene og hente ned de velgerne som sitter på gjerdet.

– Mange bestemmer seg på slutten. For Høyre dreier det seg nå om å mobilisere og få våre velgere til å gå og stemme, sier Solberg.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/3c028eb059d5bbb0eb5b2940ae771d13/Innenriks%2C%20SPELT%2C%20mars%20(1)? 1564051648002

Les mer om

 1. Lokalvalg 2019
 2. Kommunevalg 2019
 3. Erna Solberg
 4. Eiendomsskatt

Lokalvalg 2019

 1. ØKONOMI

  E24 og Schibsted varsler storsatsing på næringslivs­journalistikk

 2. POLITIKK

  Fire år senere: Slik har det gått med over 100 løfter byrådet kom med til alle i Oslo

 3. POLITIKK

  Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja-rykter

 4. DEBATT

  Nå fylles norske rådhus av forventningsfulle folkevalgte. Dessverre vil mange bli skuffet.

 5. POLITIKK

  Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk

 6. KOMMENTAR

  Selv om MDG er blitt mektigere, finnes det grenser for hva de kan bestemme