Politikk

Misliker Listhaugs retorikk så sterkt at han meldte seg ut av Venstre:

Venstres støtte til Frp-statsråd Sylvi Listhaug ble så «smertefull» for lokalpolitiker Bjørn Wang at han meldte seg ut av Venstre. Han er ikke den eneste.

 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

Bjørn Wang har vært leder, listetopp og ordførerkandidat for Midsund Venstre i Møre og Romsdal. Det er han ikke lenger. Nå er han uavhengig representant i kommunestyret etter at han meldte seg ut av Venstre tidligere i høst.

Han begrunner utmeldelsen med at det for ham rett og slett er «smertefullt å se hvordan Venstre kan støtte» Sylvi Listhaug og hvordan Venstre har «tillatt at Frp kan få en slik ministerpost».

Ifølge Wang medfører dette at hans tidligere parti «nesten daglig må se og leve med sure oppgulp fra Listhaug som skaper så mye splid og uro om hennes rolle, som skulle være samlende og inkluderende.»

– Det kan jeg ikke være med på, sier han.

Bjørn Wang synes det ble for belastende å være medlem i Venstre når partiet sentralt har bidratt til at Sylvi Listhaug har fått ansvar for innvandrings- og inkluderingspolitikken.

En belastning for partiet

Mens Venstre ønsker en mer liberal innvandrings- og flyktningpolitikk, ønsker Frp det motsatte. De to partiene har vært på kollisjonskurs i innvandringspolitikken både før og etter at de to partiene inngikk en samarbeidsavtale høsten 2013.

Flere fylkesledere Aftenposten snakket med mandag, ga uttrykk for noe av den samme frustrasjon som lokalpolitiker Bjørn Wang.

– Det er en belastning å holdes ansvarlig for å holde et parti ved makten som snakker så brutalt og nedlatende om andre mennesker, uttalte Anja Johansen, fylkesleder i Nordland Venstre.

Hun mente det var «veldig, veldig, veldig vanskelig for Venstre å stå oppreist som samarbeidsparti» fordi det hun kalte «Listhaug-retorikken utgjør en så viktig del av politikken på asyl og flyktningfeltet».

 • Foruten irritasjon over Frps innvandringsretorikk oppgir fylkesledere i Venstre to andre grunner til at flere av dem nå mener Venstre må åpne døren mot Ap.
Fylkeslederen til Venstre i Nordland, Anja Johansen, mener det er en belastning for partiet å holde Frp og Listhaug ved makten

To-tre utmeldelser i måneden p.g.a. Frp og Listhaug

Trond Enger, generalsekretær i Venstre, opplyser at det er flere enn Wold som har meldt seg ut av Venstre og begrunnet det med at de misliker Frps og Listhaugs innflytelse.

– Ja, jeg kan bekrefte det. Det kan være to-tre i måneden, sier Enger som presiserer at det altså ikke er noe medlemsras i Venstre fordi partiet støtter en regjering der Frp er med.

– Vi står i et verdimessig spenn med Frp. Det er krevende for mange medlemmer. Det har vi merket hele perioden, og særlig tydelig det siste året, sier han.

Venstre har mellom 8000 og 9000 medlemmer totalt, og opplever hele tiden en utskiftning av medlemmer også av andre årsaker.

Wang: Kunne levd med høyre-dreiningen

Bjørn Wang i Møre og Romsdal legger ikke skjul på at han generelt misliker det han kaller en høyredreining i Venstre, som han mener Ola Elvestuen, Guri Mellby og Trine Skei Grande står for.

– Jeg er mer som Sponheim, som sa: «Heller Jens enn Jensen», sier han og sikter til tidligere partileder som i 2007 uttalte at han heller ville støtte en regjeringen ledet av Ap-leder Jens Stoltenberg enn av Frp-leder Siv Jensen.

– Men det kunne jeg isolert sett levd med, sier han og opplyser at han kunne ha fortsatt med å påvirke partiet i en annen retning og ha jobbet for partiet lokalt. Men årsaken til at han altså meldte seg ut tidligere i høst, er at han så sterkt misliker retorikken til Listhaug.

Ett av mange Listhaug-utspill som førte til reaksjoner, var Facebook-innlegget der hun før en integreringskonferanse slo fast at vi i Norge «spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt.»

Må ha en samlende minister

– Vi lever i en urolig tid med høyredreining i Europa. Vi må han en minister som er samlende, sier han og viser til at den politikken innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug skal fronte i utgangspunktet støttes av et bredt flertall i Stortinget.

Sylvi Listhaugs politiske rådgiver, Espen Teigen, sier Listhaug ikke vil kommentere saken.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Sylvi Listhaug
 2. Retorikk
 3. Flyktningpolitikk
 4. Trine Skei Grande
 5. Asyl
 6. Politikk