Politikk

Opposisjonen gjentar krav om avgradering av Frode Berg-rapport

Opposisjonspartiene vil sette i gang en prosess der Stortinget avgraderer EOS-utvalgets sammendrag av Frode Berg-rapporten.

Frode Berg utenfor Stortinget etter en høring i forbindelse med Frode Berg-saken i forrige uke.
  • NTB
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Stortinget fikk overlevert den graderte sluttrapporten i slutten av februar, men offentligheten har så langt ikke fått vite hva den inneholder.

Etter et møte tirsdag har Stortingets særskilte komité for Frode Berg-saken sendt et brev til Stortingets presidentskap der flertallet i komiteen ber presidentskapet om å igangsette en prosess for at Stortinget avgraderer EOS-utvalgets sammendrag.

Brevet fra den særskilte komiteen er signert komitéleder Dag Terje Andersen (Ap). Sju medlemmer i komiteen stemte for å be presidentskapet starte arbeidet med avgradering, men seks medlemmer stemte mot.

Det skjer etter at Frode Berg forklarte seg for komiteen i en lukket høring på Stortinget i forrige uke.

Lederen i kontrollkomiteen Dag Terje Andersen (Ap) sier at han har stor tillit til EOS-utvalgets vurderinger. Og at han håper presidentskapet nå følger opp anmodningen fra et flertall i Stortingets særskilte komité for Frode Berg-saken.

Den særskilte komiteen er kontrollkomiteen utvidet med parlamentariske ledere fra Rødt og MDG. Dermed er Frp og regjeringspartiene i mindretall i komiteen.

Andersen mener det er viktig for tilliten til Stortingets eget organ EOS-utvalget. Flertallet på syv vil offentliggjøre det sammendraget av Frode Berg-rapporten som EOS-utvalget mente kunne offentliggjøres.

Andersen minner om at det ikke er hver dag at det kommer en slik anmodning. Det har skjedd en gang tidligere og gjaldt da hemmelighold i forbindelse med objektsikring. Den gangen vendte også flertallet i Stortinget tommelen ned for offentliggjøring.

Blir trolig nedstemt

Den 25. mars ba presidentskapet Forsvarsdepartementet om å avgradere sammendraget. Det nektet Forsvarsdepartementet å gjøre. Derfor vil opposisjonspartiene at Stortinget nå skal ta grep og vedta avgradering selv.

Men fordi regjeringspartiene og Frp har flertall i Stortinget, vil kravet om avgradering etter all sannsynlighet falle når det kommer til votering i plenum.

Moxnes advarer

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det kan være en større sikkerhetsrisiko å legge lokk på feilskjær og tabber enn å sikre den åpenheten som trengs for å gjøre en skikkelig ryddejobb.

– Nå må Frp og regjeringspartiene stå opp for nødvendig åpenhet og bidra til opprydding i saken, ikke feige ut og slå ring om forsvarsministerens uforsvarlige hemmelighold, sier han.

– Alle som har fulgt denne saken i mediene ser at det er skandaler, feil og overtramp som kan true Norges sikkerhet, ikke nødvendig opprydding. Det kan gi langt større sikkerhetsrisiko å legge lokk på feilskjær og tabber enn å sikre den åpenheten som trengs for å gjøre en skikkelig ryddejobb, sier Moxnes.

Les også

  1. Får ikke publisere Frode Berg-rapporten: – Regjeringen tviholder på hemmeligholdet

  2. Nei, vi har ikke bekreftet at Frode Berg har jobbet for E-tjenesten

  3. Lukkede dører kan gi hemmelig kritikk

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. EOS
  2. Frode Berg