Politikk

Venstres landsmøte punkt for punkt

Etter tre dager har Venstres landsmøte landet på politikken de skal gå til valg på. Ordstyrerne måtte flere ganger be representantene om å formulere seg kortere og droppe innspill om noen andre hadde sagt det samme.

De ble likevel enige til slutt. Her er de viktigste vedtakene fra landsmøtet:

Abort: Venstre vil «utvide den selvbestemte retten til abort til uke 18 og avvikle abortnemndene. Samtidig vil de sikre adgang til god rådgiving og oppfølging.»

AFP: Hvis AFP skal videreføres bør det være som en ren avtale mellom arbeidstager og arbeidsgiver uten statlig bidrag. Vil derfor avvikle det statlige bidraget til AFP.

Boligpolitikk: Venstre vil fjerne dokumentavgift og krav til egenkapital for alle som kjøper sin første bolig. De vil også avskaffe rentefradraget for boliglån.

Borgerlønn: Ønsker å se på ulike løsninger for borgerlønn eller minstelønn. Positive til å ha forsøk i utvalgte kommuner med en eller flere varianter av borgerlønn.

Cannabis: Endte med et kompromiss. Venstre går prinsipielt inn for regulert salg, men forslaget om å åpne for salg gjennom Vinmonopolet ble avvist.

Cruisebåter: Innføre nullutslippskrav for cruisetrafikken langs hele kysten, ikke bare i verdensarvfjordene.

El-bil: Vil sikre elbilfordeler ut 2025 for å nå målet om at alt nybilsalg skal være nullutslippsbiler. Sier nei til forbud mot fossilbiler.

Flypassasjeravgift: Vil gjøre flypassasjeravgiften til en miljøavgift basert på utslipp og øke den på lange flyreiser utenfor Europa.

Oljeleting: Venstre vil stanse videre oljeleting på norsk sokkel og vil ikke dele ut nye letelisenser.

Regjeringssamarbeid: Landsmøtet vedtok en uttalelse der de går inn for å fortsette dagens regjeringssamarbeid med Høyre og KrF, og med Erna Solberg som statsminister.

Rovdyr: Venstre mener bestandene av ulv, bjørn, gaupe og jerv er for lave. Venstre vil ha levedyktige bestander av alle de store rovdyrene.

Statlige arbeidsplasser: Statlig ansatte som ønsker å flytte fra større byer til distriktene og jobber med ikke-stedbundne oppgaver, kan få jobbe desentralisert (flytterett til egen jobb).

Sykelønn: Norge har ifølge Venstre «verdens mest sjenerøse sykelønnsordning og verdens høyeste sykefravær.» Vil se på muligheter for en «moderat egenandel i sykelønnsordningen, heter det i vedtaket.

Taxfree: Venstre mener dagens taxfree-ordning gjør at vi subsidierer forurensende flyreiser med skattefritak på alkohol og tobakk. De vil avvikle ordningen og kompensere Avinor og private flyplasser gjennom tilskudd over statsbudsjettet.

Her finner du alle sakene fra helgens landsmøter i SV og Venstre

Les også

  1. LO: Venstre er ikke et parti for vanlige folk

  2. NHO skuffet over at Venstre vil beholde formuesskatten

Les mer om

  1. Oppsummert-type