- Brexit gir en helt ny situasjon som Erna Solberg må bruke

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil bruke Brexit til å forhandle seg frem til en bedre avtale med EU.

– Norge må se på denne situasjonen som en mulighet,
sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Aftenposten.

– Det er mye usikkerhet rundt det som skjer, men vi må ikke gjøre det til et stort problem at det britiske folk har valgt å gjøre det samme som det norske folk gjorde i 1994, mener Sp-lederen.

Han er i London og har fulgt EU-avstemningen som endte med at britene sa nei til fortatt EU-medlemsskap tett herfra.

Les også

Les også: Solberg bekymret for konsekvensene av Brexit

Nå ber han Regjeringen og Erna Solberg gripe tak i den situasjonen som har oppstått og bruke den til noe positivt.

– Storbritannia må inn i forhandlinger med EU. Dette kan gi muligheter for oss. Erna Solberg må vise ledelse og ikke opptre så forsiktig overfor Brüssel som Regjeringen har gjort til nå, sier Vedum.

– Tung økonomisk blokk

– Norge, Island, Sveits og Storbritannia er en tung økonomisk blokk i europeisk sammenheng, påpeker Sp-lederen.

– Ser du for deg at Brexit vil føre til en debatt om Norge bør si opp EØS-avtalen?

– Det er ikke flertall i Stortinget for å si opp EØS-avtalen. Det man kan gjøre er å forhandle på nytt, og se om man kan få til en bedre avtale.

Les også

Brexit: En seier for frykten og motet | Frank Rossavik

Tror på flere EU-utmeldinger

Sp-lederen tror den massive bruken av skremselsargumenter for ja-siden i Storbritannia bidro til at folket sa nei i avstemningen torsdag. Han tror Brexit kan bli etterfulgt av lignende stemningsskifter og folkeavstemninger i flere andre europeiske land.

– EU-eliten bør ta signalene. Drømmen om EUs forente stater har ingen folkelig støtte. En kurs uten folkelig forankring er en oppskrift på mer konflikter over tid, sier han.

– Vil få nye samarbeidsmåter i Europa

SV-leder Audun Lysbakken advarer mot fastlåst norsk posisjon

– På en eller annen måte vil denne situasjonen gjøre at vi får nye samarbeidsmåter i Europa, sier SV-leder Audun Lysbakken, som påpeker at britene må få en eller annen samarbeids- og handelsavtale med EU.

SV-leder Audun Lysbakken.

– Hvis vi får en ny samarbeidsform, vil det også kunne gi en mulighet for Norge som vi må klare å gripe. Det forventer jeg at både ja- og nei-siden i Norge har en åpen holdning til. Alle er enige om at den avtalen vi har i dag, ikke er særlig tilfredsstillende.

– Bør Norge da forsøke å reforhandle EØS-avtalen?

– Norge bør være klar til å gripe de mulighetene som kan komme til å få en bedre avtale, gjentar han og påpeker at det er litt for tidlig å gi detaljerte svar siden man foreløpig ikke vet hvordan britene har tenkt å gå frem.

Han understreker imidlertid at han er opptatt av at Regjeringen ikke låser seg til at alt skal være som det er og mener at europaminister Elisabeth Aspakers uttalelser så langt har gitt signaler i den retningen.

– Det vil være rart. Nå er det naturlig å gå i dialog med britene og EU og melde oss på den forandringsprosessen som kommer til å komme i EU.

Venstre: Mørk dag for EU

– Det er en mørk dag for EU og for europeisk samarbeid, sier Venstres leder Trine Skei Grande, som selv kjempet på Nei-siden i Norge i 1994.

– Men det er veldig stor forskjell på å være for norsk medlemsskap og være for EU. Jeg er veldig for at EU finnes, sier Grande som understreker at hun synes det er bra for freden i Europa.

Årsaken til at Venstre-lederen er bekymret for utfallet av EU-avstemningen, er innvandringsmotstanden blant toneangivende krefter på nei-siden.

– Det er skremmende hvilke strenger det spilles på. Det er noen perspektiver over dette som kan fra oss nattesøvnen, sier hun og sikter til budskapet fra politikere som britiske Nigel Farage og nederlenderen Geert Wilders.

På spørsmål om resultatet bør føre til at Norge bør reforhandle EØs-avtalen, svarer hun at det er «naivt å tro at EU nå mener det er viktig å jobbe med Norges avtale.

– Nå vil mye av fokuset til EU være rettet innover og mot Storbritannia. Vi må henge på og følge prosessene, men vi kan ikke forvente at det EU tenker mest på akkurat nå, er Norge.

Venstrelederen tror imidlertid at britenes nei kan bli krevende også for Norge, fordi mye blir satt i spill.

– Men hvis Storbritannia får en avtale med EU som er bedre enn den vi har?

– Det er veldig mange X-er i den ligningen, i hvertfall i dag, sier hun.

De ferskeste sakene om Brexit: