Dette vet vi om den nye regjeringsplattformen

Styrking av tilbudet for psykisk helse, fjerning av firerkrav i matte og innstramming på midlertidige ansettelser er noe av det Sp og Ap vil fokusere på i sin nye regjeringsplattform.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum kort tid etter at stortingsgruppen hans godkjente den nye regjeringsplattformen.

Onsdag morgen ble den nye regjeringsplattformen godkjent av stortingsgruppene til Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Klokken 14.00 presenteres den i sin helhet på en pressekonferanse på Hurdalsjøen Hotell.

Erklæringen vil bli kjent som Hurdalsplattformen. Ifølge Støre er den rundt 70 sider lang.

Men det er allerede kommet flere lekkasjer. Foreløpig vet vi dette om den nye regjeringsplattformen:

Gjenåpner høyskolen på Nesna

Tirsdag kunne Aftenposten røpe at Støre-regjeringen gjenoppretter den omstridte høyskolen på Nesna. Høgskoletilbudet på Nesna, som har 1.800 innbyggere, ble nedlagt av styret i Nord universitet i 2019.

Les også

Støre-regjeringen: Reetablerer fullverdig høyskole på Nesna

ABE-reform

Som tidligere varslet vil også regjeringen oppheve avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE). Den ble innført av Erna Solbergs regjering og handler kort fortalt om at alle deler av offentlig sektor skal kutte litt hvert år. Nærmere bestemt 0,5 prosent.

Pensjon fra første krone

Støre-regjeringen innfører pensjon fra første krone. I dag kreves inntekt over 1 G (106.399 kroner), minst 20 prosent stilling og en aldersgrense på 20 år for å opptjene pensjon.

Dobling i fagforeningsfradraget

Den påtroppende regjeringen vil også doble fagforeningsfradraget til 7700 kroner. Denne summen kan man trekke fra inntektene på skattemeldingen før man betaler skatt.

Andre lekkasjer:

  • Ifølge NRK skal kravet om at studenter minst må ha karakteren fire i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen bort. I tillegg vil partiene forsøke å rekruttere tilbake lærere som har forlatt yrket ved å utvikle et eget program for dette.
  • VG skriver at det blir halv pris på fergebilletter og gratis ferge på strekninger under 100.000 passasjerer.
  • Ap og Sp er også enige om å tette inntektsgapet for bøndene. I et annet punkt i plattformen loves det ifølge Nationen en opptrappingsplan for trygg matproduksjon på norske ressurser, med mål om en selvforsyningsgrad på 50 prosent.
  • Partiene er også enige om en opptrappingsplan som skal styrke tilbudene for psykisk helse både i kommunene og på sykehusene, men en særlig satsing på barne- og ungdomspsykiatri.
  • Ap og Sp vil også gi full momskompensasjon til frivilligheten. Det betyr mer penger til mer enn 20.000 norske organisasjoner.
  • Ifølge FriFagbevegelse vil muligheten til å ansette midlertidig bli strammet inn. Arbeidsgivere vil også måtte dokumentere behovet for en deltidsstilling fremfor heltid.
  • VG skriver at statlige etater ikke lenger får benytte PR-byråer, og at Ap og Sp vil redusere statlige virksomheters kjøp av konsulenttjenester. Utover informasjons- og holdningskampanjer skal slike tjenester som hovedregel ikke benyttes.
  • Partiene varsler også en mer aktiv stat i næringspolitikken og strengere klima- og kvalitetskrav i anbud og offentlige innkjøp.
  • Au pair-ordningen står for fall.
Les også

Hvis SV og Ap får viljen sin, kan Hang være blant Norges siste au pairer

Hvem blir statsråder?

Med regjeringsplattformen på plass ligger alt til rette for at regjeringsskiftet kan gå som planlagt torsdag. Da vil den nye Støre-regjeringen komme ut på slottsplassen, og det vil bli symboltunge nøkkeloverrekkelser i de ulike departementene. De siste dagene har mediene vært fulle av spekulasjoner om hvem som vil få de ulike ministerpostene – og flere av spekulasjonene har vist seg å være uriktige.

Aftenposten har allerede fått bekreftet hvem som vil besitte flere av statsrådspostene: Ler mer om statsministerpostene i denne saken.