Politikk

Politisjef fanget ikke opp de nye signalene om asylbarna

Det var ampert under høringen på Stortinget fredag.

PU-sjef Kristin Kvigne og hennes nestkommanderende ble grillet av Stortingets kontrollkomité fredag. Foto: Ingar Storfjell

 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Fredag forklarte leder sjef i Politiets utlendingsenhet (PU) Kristin O. Kvigne seg for kontrollkomiteen på Stortinget under høringen om asylbarna.

Hun bekreftet at hun ikke fikk med seg tabben Politidirektoratet gjorde da de ikke videreformidlet den nye instruksen fra Justisdepartementet om lengeværende barn i fjor.

– Jeg merket meg ikke ulikhetene på dette punktet før BT kontaktet meg, sa Kvigne.

 • Følg Aftenpostens livedekning av asylbarnhøringen HER

To ulike brev

I tildelingsbrevet fra Justisdepartementet til Politidirektoratet i januar fremkommer det at lengeværende barn ikke lenger skal prioriteres spesielt ved utsendelse.

Dette ble ikke videreformidlet fra POD i disponeringsbrevet til PU, men begge brevene nådde etaten.

– Jeg oppdaget ikke selv differensen mellom de to brevene, sa Kvigne.

PU-sjefen sto likevel hardnakket på at utlendingsenheten, som gjennomfører tvangsreturer av asylsøkere som får avslag, hadde fått med seg de nye signalene om retur av lengeværende asylbarn.

Flere av medlemmene i kontrollkomiteen presset Kvinge på hvordan hun hadde oppfattet dette når det ikke sto i tildelingsbrevet, og hvilke utslag dette fikk i praksis.

Dobbelt så mange returnert

I 2014 ble det transportert ut 80 asylbarn som hadde bodd over fire år i Norge, mot 40 året før.

Dette til tross for at justisministeren overfor Stortinget har forsikret at departementet i sitt tildelingsbrev har «myket opp fokus» på tvangsretur av barna som har bodd lengst i Norge.

Tonen var til dels amper under utspørringen av PU-sjefen.

Spesielt Venstres Abid Q. Raja stilte gang på gang de samme spørsmålene om retur av lengeværende asylbarn, og mente han ikke fikk gode nok svar.

— Du har sagt det ble mulig å transportere ut barn til Afghanistan. Hva nytt skjedde som gjorde at dette ble mulig i løpet av 2014? spurte Raja.

— Dette var en utvikling som skjedde i løpet av 2014, i samarbeid med ambassaden i Kabul. De hadde også kontakt med afghanske myndigheter, svarte Kvigne.

Kraftig økning i løpet av 2014

I høringen kom det frem at det på begynnelsen av året ble sendt ut åtte afghanere i måneden, mens det fra sensommeren ble sendt ut 30 til 40 personer til Afghanistan hver måned.

Senere på høsten protesterte afghanske myndigheter på økningen i tvangsreturer fra Norge.

SVs Bård Vegar Solhjell viste til at Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) i sine innlegg under høringen fredag morgen uttalte at den humanitære situasjonen i Afghanistan ble verre i løpet av 2014, ikke bedre.

Han holdt opp en graf som viste hvordan antallet returnerte lengeværende barn skjøt i været i august og særlig september.

Solhjell boret etter mer informasjon om et møte som ble holdt mellom Politiets utlendingsenhet og justisminister Anders Anundsen sommeren 2014, og hvordan dette kunne ha påvirket returtallene.

Afghanistan og Nigeria

På dette tidspunktet så det ut som om måltallet om å tvangsreturnere 7100 personer i løpet av året ikke kom til å bli nådd.

Justisministeren ga klar beskjed om at målet skulle nås.

- Kan noen av tiltakene som ble satt i gang etter dette ha ført til at lengeværende barn ble sendt ut? spurte Solhjell.

Kvigne viste til at PU blinket seg ut noen land der det var lett å returnere til, spesielt Afghanistan og Nigeria, etter møtet.

PU-sjefen svarer at Nigeria-transportene på sensommeren var en lenge planlagt fellestransport av familier som ikke skyldes omprioriteringen.

— Når det gjelder Afghanistan er det klart at det er blitt sendt ut flere barn enn tidligere. Det var flere barnefamilier, og flere barnerike familier ble sendt ut høsten 2014. Det faktum at vi uttransporterte flere personer til Afghanistan på høsten enn våren, har hatt som effekt at flere familier blir uttransportert, sa Kvigne.

Savner politisk avklaring

Også to tillitsvalgte i PU forklarte seg under høringen fredag.

Polititillitsvalgt Geir Petter Pettersen sa det som har vært skrevet i mediene om asylbarna har gjort inntrykk på de ansatte i Politiets utlendingsenhet.

— Mange leser aviser og synes synd på dem de uttransporterer. Da er det viktig for dem å vite at de har støtte fra den politiske ledelsen og at det er klare regler for dette, sa han.

— Så dere har savnet en politisk avklaring på om det dere har gjort er riktig? spurte KrFs Hans Fredrik Grøvan.

— Ja. Vi vet det er riktig, for vi har forholdt oss til politiske vedtak. Men moralsk og etisk er det også viktig at man har gjort det riktige, svarer Pettersen.

 1. Les også

  Fire asylbarn ble del av omstridt statistikk

 2. Les også

  Justisminister Anders Anundsen sitter utrygt også uten mistillit

 3. Les også

  Her er asyl-tallene Anundsen må forklare

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. KRONIKK
  Publisert:

  Asylbarndebatten er blitt historien om et «kanskje»

 2. NORGE
  Publisert:

  Politiet avbryter uttransporteringen av Abbasi-søsknene. Afghanske myndigheter nekter å ta imot dem.

 3. NORGE
  Publisert:

  Abbasi-saken: Moren var bevisstløs under hele reisen ut av Norge

 4. NORGE
  Publisert:

  Norge tvangsreturerte 40 barn til Afghanistan i fjor. Minister ber Listhaug holde seg innenfor internasjonal lov

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Abbasi-barna får bli i Norge, men moren må ut

 6. NORGE
  Publisert:

  Abbasi-søsknene risikerer internering i Norge