Politikk

Støre skryter av sin unge «gullrekke»

De omtales som den nye generasjonen i Ap. Fornyelsen. Alle seks nevnes som mulige statsrådkandidater i 2017.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok imot sin forgjenger Jens Stoltenberg som gjest på Arbeiderpartiets landsmøte fredag ettermiddag. Støre I-regjeringen kan bli yngre enn Stoltenbergs siste regjering var.
  • Gunnar Kagge
    Journalist
  • Solveig Ruud
    Journalist

Hvis Jonas Gahr Støre flytter inn i statsministerboligen i 2017, blir det trolig med et yngre Ap-mannskap enn det forgjengeren hadde.

Seks politikere, som alle vil være i trettiårene i 2017, er blant dem som kan være klare for dyst.

— Jeg sa da jeg ble valgt, at med meg som leder vil man høre stemmen til en ny generasjon i Ap. Det har jeg jobbet med fra første dag, sier Støre til Aftenposten.

— Den dagen Ap får anledning til å ta ansvar igjen, vil man oppdage at det skjer et generasjonsskifte. Men jeg vil understreke at det er talentfulle folk på min alder og eldre, som også åpenbart er med i en slik kabal, legger han til.

Tajik og Micaelsen soleklare

Aftenposten har snakket med et stort antall sentrale Ap-kilder før og under Arbeiderpartiets landsmøte.

Med to år igjen til stortingsvalget vil de ikke dele vurderingene åpent, men sammen tegner de et bilde av statsrådsfavorittene i det yngre sjiktet i partiet.

— Hadia Tajik og Torgeir Micaelsen. Jeg kan ikke tro Ap danner regjering uten noen av dem, sier en erfaren Ap-topp om de to alle nevner som unge statsrådsemner.

Hun kan bli justisminister eller ta andre tunge statsrådposter. Han sees på som en opplagt kandidat til helseministerposten. Begge kan ha «partilederformat».

Les også

«Svært få av Soltenbergs utvalgte vil være aktuelle»

Utpekes av mange

Marianne Marthinsen omtales som en annen åpenbar kandidat av så å si alle — inkludert en rekke eksstatsråder.

- Finanspolitiske talsmenn har nesten alltid blitt statsråder, sier en tidligere Ap-topp.

Om de tre neste er meningene litt mer delte: Jette F. Christensen, Anette Trettebergstuen og Lene Vågslid.

— Trettebergstuen burde bli nevnt oftere. Hun kan mange fagfelt, har stått i stormen og kom styrket ut av det, sier en sentral kilde om henne - med referansen til uroen rundt vikardirektivet i 2012.

29-åring nevnes

Lene Vågslid er det sjette i gruppen som nevnes oftest, og den eneste som ennå ikke har fylt 30 år.

— Hun er ekstremt dyktig og har ben i nesa, sier en eksstatsråd, som absolutt tror 29-åringen kan være klar for en statsrådpost.

Noen understreker imidlertid at hun ennå ikke er i samme divisjon som noen av de andre fem.

Støre: - Dette er en gullrekke

Støre sier metoden han bruker for å finne ut hvem som egner seg best, er å jobbe sammen med flest mulig.

— Det er gjennom å arbeide sammen og lære hverandre å kjenne at jeg får det grunnlaget til slike spørsmål den dagen det oppstår, mener han.

- Tajik, Christensen, Micaelsen, Trettebergstuen og Marthinsen er alle unge politikere som har fått ansvar i Stortinget. Hva kan du si om dem?

— Jeg kan jo si det slik på en fredag ettermiddag: Dette er en gullrekke. Og som en god ishockeytrener har jeg flere gullrekker, humrer Støre.

Flere andre kandidater

Også flere nye navn utenfor Stortinget nevnes som mulige statsråder hvis de kan flyttes fra lokalpolitikken: Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård, ordførerkandidat i Bodø Ina Pinnerød, fylkesordførerkandidat Tonje Brenna fra Akershus og ordførerkandidat Cecilie Bjelland i Stavanger er blant dem.

I tillegg er det på Stortinget også tungvektere som ikke har forsøkt seg på noen statsrådstaburett, men som kan være aktuelle.

Terje Aasland, Marianne Aasen og Per Rune Henriksen tilhører denne gruppen. Noen trekker også frem tidligere leder av fylkesrådet i Nord-Trøndelag, Ingvild Kjerkol.

Interessert i saker om politikk? Følg oss på Facebookog Twitter

Les også

  1. Ap går på en smell i ny meningsmåling

  2. Ap vil ikke lenger være «strenge» i asylpolitikken

  3. Støre vil ta imot 10 000 Syria-flyktninger over to år

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk