Stoltenberg ringte Island

Island kan måtte låne 500 millioner euro av Norge.

Islands statsminister Geir Haarde advarte i en TV-tale tidligere denne uken om at Island kan gå konkurs.
  • Lars Nehru Sand

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) snakket ved sekstiden tirsdag kveld med Islands statsminister Geir Haarde om landets store økonomiske problemer.

— Allerede i mai snakket vi om den krevende situasjonen på Island. I etterkant av dette ble den islandske og norske sentralbanken enige om at Norges Bank skulle stille en låneadgang på 500 millioner euro, forteller Stoltenberg.

- Ikke aktuelt å bruke mer nå

— Dette er en adgang til å låne penger, fremforhandlet av sentralbankene, men støttet av regjeringene. Så langt er den ikke benyttet, og Haarde ga ikke uttrykk for at det er mer aktuelt å bruk pengene nå, legger statsmininsteren til.

— Haarde understreket samtidig at det ligger en trygghet knyttet til låneadgangen, selv om den ikke benyttes, sier Stoltenberg.

De to statsministrene har samarbeidet i en årrekke og kjenner hverandre godt. Stoltenberg understreket overfor Haarde at interessen rundt situasjonen på Island er stor i Norge.

— Det er et uttrykk for de nære forhold og historiske bånd det er mellom Island og Norge, sier Stoltenberg.

Har gitt ubegrenset garanti

Sagaøyas banker har i løpet av de siste årene ekspandert massivt, også internasjonalt. De siste dagene har imidlertid finanskrisen skylt inn over den lille øya i vest.

Mandag kveld holdt landets statsminister en tale til folket hvor han uttrykte at finanskrisen utgjør en trussel for øystaten, som i verste fall kan gå konkurs som følge av situasjonen.

Landets største bank, Kaupthing, ble i går hjulpet med nye pengeinnsprøytinger fra sentralbanken, mens de to andre storbankene, Glitnir og Landsbanki er kjøpt opp av islandske myndigheter.

Den islandske regjeringen har også måttet gi en ubegrenset garanti for privates og bedrifters innskudd i landets banker.

Les også:Island bør gjøre som Norge

Les også: En cocktail av problemer

Jens Stoltenberg ringte sin islandske kollega tirsdag kveld.