Politikk

Haga trekker seg

Trekker seg både som statsråd og partileder.

Åslaug Haga fortalte at helsen ikke tåler å stå løpet ut etter de mange presseoppslagene.
 • Stine Barstad
  Journalist
 • Halvor Hegtun
  Journalist

Les sakene som felte Haga:

Rett over klokken 09.00 kom det melding om at Senterpartiet har kalt inn til pressekonferanse torsdag morgen klokken 09.30. Det var en tydelig sliten og preget Haga som entret podiet og talte til pressen. Hun gjorde det raskt klart at hun trekker seg både som statsråd og partileder.

Les også

Sakene som felte Haga

— Helsen tåler ikke dette livet

— Punkt én: Jeg går av som statsråd. Punkt to: Jeg går av som partileder. Dette er ikke en politisk erklæring eller et angrep på pressen, opposisjonen eller andre. Det er en personlig beslutning styrt av hensynet til min egen helse, sa Haga. Hun understreket at avgjørelsen ikke er politisk, men helsemessig avgjørelse. - Jeg vet at politikere skal måles etter en strengere mal enn andre. Jeg observerer ganske enkelt at mitt helt vanlige levde liv ikke lever opp til forventningene, sa Haga. Les hele Hagas tale her - Jeg sa for en uke siden at jeg ikke har gjort noe som jeg ikke kan stå oppreist på i det offentlige rom. Det gjelder fortsatt. Men min helse tillater ikke at jeg står han av. Jeg er sykemeldt for fire uker, det kan bli flere. Jeg ønsker ikke å utsette helsen min for fare, den tåler ikke lenger dette livet, fortsatte Haga.

Saken overdrevet

Haga la ikke skjul på at hun mener at saken har blitt blåst opp. - Det må være lov å si at jeg i vår har opplevd at smått blir stort, og at alt er blitt like viktig, sa hun. Hun viste til at hun, som alle andre, samvittighetsfullt har fylt ut og signert sine selvangivelser. - Det kan likevel tenkes at vi har gjort feil. Hvis så har skjedd, skal jeg forsikre dere om at det blir ryddet opp i, sa Haga. Haga ønsket ikke å ta i mot spørsmål fra pressen, og etter mindre enn ti minutter forlot hun salen.

Ikke klart hvem som blir ny statsråd

Det er foreløpig ikke klart hvem som tar over som olje-og energiminister. Nestleder i Senterpartiet, Lars Peder Brekk, er nå satt inn som fungerende leder i partiet. - Haga sier det kan tenkes hun har gjort feil i skattesaken - hva har hun sagt om det til dere? - Skattesaken må Åslaug Haga og hennes familie følge opp med de rette myndigheter, sier Brekk til Aftenposten.no. - Har dere ikke diskutert dette? - Dette er kun en sak mellom Haga og de rette myndighetene, sier Brekk.

Bestemte seg tirsdag

På pressekonferansen uttalte Brekk at partiet har forståelse for at Haga trekker seg. - Vi hadde inderlig ønsket et annet utfall. Vi vil berømme hennes innsats i partiet og i regjeringen, sa han videre. Ifølge Brekk tok Åslaug Haga avgjørelsen på tirsdag.

Ble sykmeldt

Sp-leder og olje- og energiminister Åslaug Haga har vært under sterkt press etter flere avsløringer rundt bygging av en brygge og utleie av et stabbur på Hagas eiendommer. Onsdagen ble det avslørt at Hagas stabbur hadde vært på

Les også

- Bodde i Hagas stabbur i 1998

enn Sp-lederen selv hadde redegjort for.

Les også

Åslaug Haga er sykmeldt

i forrige uke og har vært hjemme fra jobb på grunn av høyt blodtrykk. Les mer:

Les også

 1. Sakene som felte Haga

 2. - Bodde i Hagas stabbur i 1998

 3. Haga risikerer stabbur-bot

 4. - Haga begynte bygging uten godkjenning

 5. Vet ikke om all skatt er innberettet

 6. Haga leide ut stabbur uten tillatelse

 7. Bygget ulovlig brygge

 8. Stoltenberg krevde svar av Haga

 9. Stoltenberg: - Ufint og ufølsomt av Foss

 10. Vil ha svar fra sykmeldt Haga

 11. Kokkvold: Forstår belastningen

 12. Bondevik: – Hvil deg og kom tilbake med full kraft

 13. - Haga overreagerer

 14. Hegnar: - Haga<br/><span style="font-size:140%">bør gå av</span>

Haga fikk en lang klem og blomster av partikollega Lars Brekk før hun satte seg inn i bilen.
Det var massivt oppmøte fra pressen under den hasteinnkalte pressekonferansen til Senterpartiet.

Les mer om

 1. Politikk