AUF-ere ber statsministeren holde seg unna Utøya

AUF vurderer for første gang å ikke invitere statsminister Erna Solberg (H) når ungdomspartiet samles på Utøya for å minnes de døde etter 22. juli-terroren.

Leder av Den nasjonale støttegruppen Lisbeth Kristine Røyneland (f.v.), statsminister Erna Solberg, hennes mann Sindre Finnes, leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre og AUF-leder Mani Hussaini under en minnemarkering på Utøya, seks år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Når hun ikke tar på alvor det Arbeiderparti-hatet vi så godt vet hva førte til – og som hennes statsråder nører oppunder – blir mange av dem som opplevde terroren på Utøya, lei seg og redde, sier AUF-leder Mani Hussaini til NRK.

Solberg sier hun forstår at alle debatter om terror – og spesielt en debatt som er blitt såpass politisert – er vanskelig for Arbeiderpartiet og AUF. Overfor TV 2 gjentok hun mandag at hun synes både bildebruken og tonen i justisminister Sylvi Listhaugs (Frp) Facebook-innlegg var for tøff, og at det er over grensen for hva som er akseptabelt i en politisk debatt. Hun gjentok også at retorikken setter selve debatten om forslaget i skyggen.

Statsministeren har overfor flere medier understreket at hun har satt pris på å få delta på markeringen på Utøya.

– Jeg har vært veldig glad for å være invitert, men det er AUF som bestemmer hvem de vil invitere, sier hun til TV 2.

– Tar ikke avstand

AUF-lederen Mani Hussaini reagerer på at Solberg ikke tar sterkere avstand fra Listhaugs Facebook-innlegg. Han bekrefter at AUF er i dialog med Støttegruppen etter 22. juli om hvorvidt Solberg skal inviteres til Utøya til sommeren for å markere at det er sju år siden 69 mennesker ble drept under AUFs sommerleir. Hussaini mener Listhaug «puster på det samme hatet» som drev Anders Behring Breivik til å begå terrorhandlingene.

– Det har vært veldig fint å ha Solberg med på minnemarkeringene på Utøya. Men når hun ikke tar avstand fra det hatske og konspiratoriske budskapet til justisministeren denne helgen, har jeg forståelse for dem som sier det er vanskelig å ha henne der, sier Hussaini.

– Potensielt farlig

Det siste utspillet til Listhaug på Facebook, med et bilde av maskerte og bevæpnede, mørkhudede menn og teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», har vakt voldsomme reaksjoner, også utenfor arbeiderbevegelsens rekker.

– Det virker som om Solberg ikke ser at dette ikke bare er sårende, men også potensielt farlig. Vi vet hva sånt hat kan lede til, vi har opplevd det og vi forventer mer av våre fremste ledere enn det vi nå ser fra regjeringen, sier Hussaini til VG.

Listhaug selv fikk flere spørsmål fra frammøtte journalister om innlegget og reaksjonene det har frambrakt da regjeringen møtte til budsjettkonferanse mandag, men nektet å kommentere saken.

Bakgrunnen for Listhaugs Facebook-innlegg var at stortingsflertallet torsdag sa nei til et forslag fra Frp og Høyre om å la Justisdepartementet frata norske fremmedkrigere passet uten å gå om domstolsbehandling først.

Føler seg spyttet på

Også kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners (H) beskyldning om at Ap-leder Jonas Gahr Støre trekker «22. juli-kortet» som svar på kritikken fra Listhaug, har bidratt til raseriet blant medlemmene i AUF. Aftenposten gjengir en tweet fra Helén Ingrid Andreassen, som var på Utøya 22. juli, til Solberg og Sanner: «Hold dere unna minnemarkeringene fra nå av».

«Jeg føler du spytter på meg», skriver påtroppende fylkesordfører Tarjei Jensen Bech i Finnmark til Sanner.

Statsråden beklaget raskt søndag at han i det aktuelle VG-intervjuet brukte formuleringen «22. juli-kortet».