Politikk

En strøm av støtteerklæringer til Libe Rieber-Mohn

«Du er et modig menneske». «Du er min ny heltinne». «Takk». Støtteerklæringene strømmer inn til Ap-politiker Libe Rieber-Mohn etter at hun sto frem med sin sterke overgrepshistorie på TV 2 i går kveld.

Svært mange roser Ap-politiker Libe Rieber-Mohn for at hun står frem og forteller at hun ble utsatt for overgrep av egen stefar.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

— Incest skal tales ihjel, ikke ties ihjel. Hemmelighold og taushet bekrefter skammen en som er utsatt for seksuelle overgrep føler. Mange bærer på dette hele livet. Taushet gjør en syk og mangel på ord gjør fortvilelsen bunnløs. Derfor er det viktig å sette ord på overgrepene for å gi støtte til alle tause stemmer.

Slik begrunner Libe Rieber-Mohn på sin egen Facebook-side om hvorfor hun i går sto frem med sin sterke historie. I TV2-programmet «Vårt lille land» fortalte Ap-politikeren om voldtekt og overgrep fra egen stefar og påfølgende rusmisbruk.

Kjent for noen i AUF

- Det er sterkt og flott at hun forteller åpent om overgrep. Åpenhet bidrar til å gjøre det lettere for andre å stå opp og si fra. Dette er noe som rammer mange. Da hjelper det at noen folk som Libe velger å stå fram og fortelle.

Det sier Ap-leder og en av Libe Rieber-Mohns nære venner, Jens Stoltenberg, i en kommentar til Ap-politikerens åpenhjertige og sterke fortelling. Ifølge TV2 opplyser Stoltenberg at hennes vanskelige oppvekst skal ha vært kjent for noen nære venner i AUF på 80-tallet.

Ap-politiker Libe Rieber-Mohn og Ap-leder Jens Stoltenberg. Stoltenberg er nær venn av henne og hennes ektefelle Rune Bjerke.

Både Stoltenberg, leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, statsminister Erna Solberg og en rekke andre berømmer henne for hennes modighet.

Facebook-støtte

Men kanskje gjør det vel så sterkt inntrykk på Rieber-Mohn selv å se alle støtteerklæringene som strømmer inn på hennes offisielle Facebook-side.

— Tusen takk for din åpenhet og for at du deler dette for å hjelpe andre som strever, skriver en og legger til at vi trenger flere politikere som både snakker med hjertet og hodet.

— Klokt, modig og sterkt, skriver en annen.

— Utrolig tøft gjort, Libe. Du hjelper mange, skriver en annen, mens mange bemerker at det står enormt stor respekt av det hun gjør.

Bortimot 7500 hadde ved 10. 30-tiden i dag gitt uttrykk for at de setter pris på hennes åpenhet. 760 har kommet med konkrete støtteerklæringer i form av kommentarer. De kommer fra folk flest og fra Ap-politikere og politiske motstandere.

Mulig å komme videre

På Facebook-siden forteller Ap-politikeren at hun mener det er viktig å vise andre at det er mulig å komme videre i livet etter en slik barndom.

— Vi har vært ofre for overgrep, men det er mulig å komme ut av offerrollen. Sist, men viktigst, denne historien handler om mye mer enn meg. Vi har alle et ansvar for å se de rundt oss. Den som ikke blir sett mister troen på seg selv.

Alt for mange barn opplever svik, overgrep og at de «voksne» ikke ser dem. Hvis vi alle kan bry oss litt mer, være åpne og empatiske, se varselstegn, så kan akkurat DU utgjøre en forskjell. Det er så uendelig mye bedre å favne, verne og beskytte barn enn å måtte bruke krefter på å reparere voksne, skriver hun.

Les mer om

  1. Politikk