Politikk

- I Sverige er dette en utopi

Allerede for 28 år siden ble Gro Harlem Brundtland Nordens første kvinnelige statsminister. Det satte spor. I dag ledes halvparten av partiene på Stortinget av kvinner, fastslår Aftonbladets kommentator og peker på to vinnere: Erna Solberg og Siv Jensen.

Forbløffelse over den sterke kvinneandelen i norsk partiledelse. Og spekulasjoner om rødgrønn smitteeffekt på svensk og dansk politikk. Det preger skandinaviske kommentarer til valgresultatet.

  • Mona W. Claussen
    Mona W. Claussen
    Journalist

— Siv og Erna. To av tre norske vinnerpartier ledes av kvinner. I Sverige er dette en utopi. Sverige ser seg gjerne som likestillingens spydspiss i verden. Men i politikken ligger Norge flere hestehoder foran, skriver kommentator Lena Mellin i Aftonbladet.

Valgets største taper er også en kvinne, legger hun til: — Sosialistisk Venstre, søsterparti til Vänsterpartiet, har under ledelse av finansminister Kristin Halvorsen spilt en fremtredende rolle i norsk politikk den siste mandatperioden. Men det hjalp ikke, konkluderer kommentatoren.

— Jens Stoltenberg og hans koalisjonsregjering har ført Norge gjennom finanskrisen. De borgerlige partiene har brukt valgkampen til å krangle med hverandre. Det er to avgjørende årsaker til den rødgrønne seieren i Norge, fastslår Dagens Nyheter.

Nå ser den svenske opposisjonen på sine norske naboer for å lære seg oppskriften på fremgang, varsler Expressen. - Jeg føler meg glad, stolt og inspirert, sier svenske sosialdemokratenes leder Mona Sahlin till avisen etter å ha sett Stoltenberg hale seieren i land.

Jeg føler meg glad, stolt og inspirert.
Mona Sahlin, leder for de svenske sosialdemokrateneOg den rødgrønne seieren i Norge kan virke inn på neste års riksdagsvalg i Sverige, mener statsviteren Marie Demker. - Det viser de rødgrønne at det er mulig å vinne et valg - og å overleve og regjere videre, sier hun.

Også Svenska Dagbladet er opptatt av smitteeffekten — først på det svenske valget neste år, dernest på det danske folketingsvalget. Men det er lettere å drive sosialdemokratisk politikk når staten er så rik, poengterer kommentatoren Björn Lindahl.

Dansk kopi?

Den danske avisen Politiken konstaterer at de danske sosialdemokratene og SF (SVs søsterparti) allerede arbeider med å kopiere den rødgrønne modellen i Norge, og vurderer muligheten for å trekke Det Radikale Venstre med i en felles allianse. Men norske SVs tilbakegang i gårsdagens valg kan skremme de danske småpartiene fra å prøve seg, resonnerer avisens medarbeider Lars Trier Mogensen.

SF-leder Villy Søvndal er likevel begeistret: - Den norske valgseieren er en god nyhet for sentrum-venstre i Danmark. Når de kan slå høyrefløyen i Norge, så kan vi vel også gjøre det her i landet, sier han til Politiken.

Les også

  1. - De borgerlige fikk 45.000 flere stemmer enn de rødgrønne

  2. Hør ekspertenes oppsummering

Les mer om

  1. Politikk