«Gamle synder» felte Søviknes

Terje Søviknes tapte søndag valget om en plass i Frps sentralstyre. Han fikk færrest stemmer av de fire kandidatene.

Terje Søviknes fikk færre stemmer enn sine motkandidater under Frps landsmøte søndag. Dermed glapp styreplassen.

Søviknes var innstilt av en enstemmig valgkomité som nytt medlem av sentralkomiteen, men ble utfordret av stortingsrepresentant og samferdselspolitiker Bård Hoksrud.

Det var trolig «gamle synder» som felte Søviknes, i form av at han – og lokallaget i Os i Hordaland – for seks år siden stemte for å finansiere en ny vei med bompenger.

Dette standpunktet, som Søviknes fortsatt forsvarer, vakte trolig reaksjoner på et landsmøte som har inntatt en temmelig fundamentalistisk motstand mot at kommunepolitikere tar i bruk bompenger eller eiendomsskatt.

Hoksrud seiret

Søviknes var innstilt av valgkomiteen til en plass i partiets sentralstyre. Han ble danket ut av den innbitte bompenge-motstanderen, stortingsrepresentant Bård Hoksrud fra Telemark.

Ved valget fikk Hoksrud 131 stemmer, mot bare 99 for Søviknes. Landsmøtet gjenvalgte også de to sentralstyremedlemmene Morten Høglund fra Akershus og Kristian Dahlberg Hauge fra Trøndelag, begge med 127 stemmer.

Da resultatet var klart, fremholdt Søviknes at han har rikelig med oppgaver som ordfører i Os, der han planlegger å stille til valg som ordførerkandidat for fjerde gang neste år.

Men han innrømmet at han er «litt skuffet», noe som også la tykt utenpå.

– Overfokusert

På spørsmål om han ble felt på bompenge-saken, svarte Søviknes:

— Det har vært mye fokus på den saken. Jeg har stått opp for vårt behov for å tenke samarbeid. Jeg vil heller fighte for våre saker ved forhandlingsbordet, og jeg tror det er veien å gå for partiet hvis vi skal komme i posisjon. Bompenge-saken som enkeltsak er blitt overfokusert.

Han mener at et subsidiært standpunkt man har inntatt en gang i sitt politiske liv, ikke bør gjøre at man blir «uspiselig» for all fremtid.

– Lukker du døren for et nytt fremstøt på riksplan?

– Den saken skal vi ta når diskusjonen igjen dukker opp, svarer Søviknes, som ikke nå vil si om han kan tenke seg en plass på stortingslisten om tre år.

Han reiser selv spørsmålet om behandlingen av bompenge-saken på dette landsmøtet er starten på en utvikling der Frp er i ferd med å bli veldig prinsippfast i en del saker.

Godt samarbeid

– Hadde du gledet deg til å samarbeide med Siv Jensen igjen?

– Vi har jobbet godt sammen tidligere i sentralstyret, og jeg vet at vi kan jobbe godt sammen.

Søviknes lå i sin tid svært godt an til å etterfølge Carl I. Hagen som partiformann, men måtte trekke seg fra vervet som nestformann, og som stortingskandidat, etter en sex-skandale som ble offentlig kjent i 2001. Han fortsatte som ordfører i Os, der han har bidratt til å sikre strålende valgresultater for Frp ved lokalvalgene i 2003 og 2007.

Jensen ble gjenvalgt som partileder av landsmøtet. Elleve delegater stemte blankt.