Økt tillit til innvandrere
Nordmenns holdninger til innvandrere blir stadig mer positive, viser resultatene i årets SSB-undersøkelse om holdninger til innvandrere og innvandring.
Grønnsakbutikk i bydelen Grønland i Oslo, som har en stor andel innvandrere. Samtidig som tilliten og positive holdninger til innvandrere og innvandring øker, øker også kontakten med innvandrere som bor i Norge. Foto: Tore Meek / NTB
- NTB
Slik har det vært i flere år, og trenden fortsetter i 2020. Årets undersøkelse viser en markant økning i mer liberale holdninger på flere indikatorer, sammenlignet med i fjor, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).
Ifølge SSB er det færre som mener at innvandrere flest misbruker sosiale velferdsordninger, og færre som anser innvandrere som en kilde til utrygghet i samfunnet. Samtidig har flere kontakt med innvandrere gjennom jobb, vennskap eller i nabolaget.
Sosiale velferdsordninger
På spørsmål om man mener at innvandrere flest misbruker sosiale velferdsordninger, svarer seks av ti i årets undersøkelse at de er helt eller nokså uenige i dette. Til sammenligning svarte om lag fire av ti at de var uenige i 2002, mens omtrent like mange svarte at de var enige.
Bare det siste året har andelen enige gått ned med 5 prosentpoeng.
I 2002 var det omtrent like mange som var enige som uenige i at innvandrere er en kilde til utrygghet i samfunnet. I 2020 er 63 prosent uenige i denne påstanden, mens andelen enige er 20 prosent.
Liberal flyktningpolitikk
Flertallet, 56 prosent, er fornøyde med dagens regelverk om flyktninger og asylsøkeres muligheter til å få opphold i Norge. Noen år har det vært flere som har uttrykt at det bør bli vanskeligere å få opphold, skriver SSB.
I hele perioden har det vært minst oppslutning om at det bør bli lettere, men andelen som mener dette, har økt mye. I 2020 er det nesten like mange (om lag to av ti) som ønsker at det skal bli lettere som vanskeligere å få opphold i Norge.
Mer kontakt
Samtidig som tilliten og positive holdninger til innvandrere og innvandring øker, øker også kontakten med innvandrere som bor i Norge. Dette gjelder både antall kontaktarenaer, innvandrere man har omgang med og hyppighet av kontakt.
I 2003 var det 22 prosent som oppga at de hadde kontakt med flere enn ti innvandrere, mens tallet i 2020 har økt til 37 prosent.
Svært få (5 prosent) har kontakt med kun én innvandrer.
Relevante artikler
Vi trenger en ny strategi for innvandrerhelse
Oslo ikke lenger på smittetoppen. Smittetrykket blant enkelte innvandrergrupper har økt kraftig.
Slik forsvarer Venstre-lederen støtten til Human Rights Service
Smitten blant innvandrere øker. Samina Tagge mener det er på tide at regjeringen får hjelp til å nå ut.
Bekymring i Utenriksdepartementet: Ansatte vegrer seg for å jobbe i utlandet
Eldre blir utrygge når omsorgstjenester digitaliseres