Politikk

De banner ikke, omfavner hverandre og venter høflig på tur.

Ungdomspolitikerne skiller seg tydelig fra moderpartiene.

Tobias Drevland Lund (RU), Andreas Sjalg (SU) Ina Libak (AUF) og Ada Arnstad (Senterungdommen) under tirsdagens debatt med lederne for ungdomspartiene.
  • Hanne Brønmo
    Journalist

Også publikum hadde lav snittalder under tirsdagens ungdomspartilederdebatt i regi av Aftenposten og Arendalsuka tirsdag.

Debatten har vært en del av Arendalsuka siden 2011, og flere av temaene var kjent fra den klassiske partilederdebatten, som spørsmålet om bruk av kommersielle velferdstjenester.

Likevel var det noen merkbare forskjeller:

Det var lav snittalder i salen under tirsdagens debatt med lederne av ungdomspartiene i Arendal.
Les også

Bompengeenigheten kan komme for sent for Frp | Trine Eilertsen

De vil kutte statsstøtten til omstridte organisasjoner

Ungdomspartilederne ble utfordret på å svare ja eller nei på en rekke spørsmål, og skilte seg flere ganger ut fra moderpartiene.

Lørdagens terrorangrep mot en moské i Bærum var åpningstema under debatten.

– Det er åpenbart for mye muslimhat i Norge. Men vi må tåle at organisasjoner som mottar støtte har meninger vi er uenige i, så kan vi diskutere dem, sa Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

Andreas Sjalg fra Sosialistisk Ungdom (SU) mente imidlertid at Erna Solberg gir makt til de som forsøpler debatten i Norge, og Unge Venstres Sondre Hansmark sa at alle regjeringspartiene må ta et større ansvar for å rydde opp i egne rekker.

– Det har aldri vært så flaut å sitte i regjeringen som da Sylvi Listhaug delte det famøse facebookinnlegget, sier han.

De er mer klimaoffensive

Leder Ina Libak i AUF har i motsetning til Arbeiderpartiet satt en sluttdato for leting av olje og gass.

Klima og flyskam preget også den ungdommelige versjonen av partilederdebatten. Nesten alle ungdomspartiene mener det er greit å skulke skolen for å streike for klima.

– Det er absurd at regjeringen ikke skammer seg over at de ikke har oljeskam, motorveiskam og gruveslamskam. Mens privatpersoner føler at de må ta et ansvar, sier Andreas Skjalg i SU.

Ungdomspartiene går også langt lenger i spørsmålet om leting av olje og gass.

Både AUF og SU har satt en sluttdato for leting av olje og gass, i motsetning til moderpartiene, og Unge Høyres fungerende leder Daniel Skjevik-Aasberg har selv demonstrert for klima.

De banner ikke og venter på sin tur

Rød Ungdom, AUF og Unge Høyre i debatt om bruk av kommersielle velferdstjenester under ungdomspartilederdebatten.

Elfly, havkraft og fornybar energirevolusjon var noen av de heteste stikkordene for kvelden. Men til tross for engasjementet var det ingen bannord å høre fra talerstolen, i motsetning til Støre som brukte uttrykket «jævlig» under mandagens partilederdebatt.

Den «drøyeste» kraftsalven kom fra Sondre Hansmark i Unge Venstre, som mente politikerne har drukket seg «stup dritings» på petroleum siden 1969.

Der mandagens partilederdebatt ble preget av høylytt krangling om bompenger og klima, rakk ungdomspartilederne høflig opp hånden og ventet på sin tur.

Underveis var det lite tegn til avbrytelser, digresjoner og personangrep.

Og når debatten var ferdig omfavnet politikerne hverandre.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Lokalvalg 2019
  2. Klima
  3. Debatt
  4. Politikk
  5. Elfly
  6. Aftenposten
  7. Kommunevalg 2019