Viken kan ryke med Frp i opposisjon

Med Fremskrittspartiet tilbake i Stortinget kan det nye gigantfylket Viken bli historie allerede før 2021.

Stortingsrepresentant Jon Helgheim (Frp) vil ikke avviste at Frp kan reversere storfylket Viken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg vil ikke avvise at vi kan reversere Viken. Det kommer an på hva våre fylkesvalgte mener, sier stortingsrepresentant Jon Helgheim (Frp) til Klassekampen.

Et flertall i fylkestinget som styres av de rødgrønne, har allerede sagt at de vil legge ned fylket og har varslet en søknad til Stortinget om dette etter stortingsvalget neste år i håp om at et nytt stortingsflertall vil splitte opp fylket igjen, skriver Dagsavisen.

Kan skje raskt

Men oppsplittingen av Viken, som består av de tre gamle fylkene Østfold, Akershus og Buskerud, kan skje raskere enn det.

Etter Frps regjeringsexit denne uken kan det allerede nå bli flertall i Stortinget for å oppløse Viken, dersom et slik initiativ skulle komme fra fylkeskommunen, skriver Klassekampen.

Fylkesleder for Frp i Viken, Liv Gustavsen, sier til avisen at de nå står fritt til å følge deres egen politikk. Hun understreker imidlertid at hun ikke har snakket med fylkesstyret i Frp etter at partiet trakk seg ut av regjeringen mandag.

– Men for min egen del kan jeg si at jeg ikke ser bort ifra at Frp vil gå inn for å løse opp Viken, sier Gustavsen.

Glad for enhver mulighet

Sps førstekandidat i Viken og partiets 2. nestleder, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, sier hun trenger tid til å finne ut om tiden er moden for å søke Stortinget om oppløsning «akkurat nå», men sier hun er glad for «enhver mulighet til å oppløse Viken raskest mulig».

Eirik Sivertsen (Ap), andre nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen, sier det er trolig at Ap i Stortinget vil stemme for en oppløsning av Viken dersom det skulle komme en søknad allerede før 2021.