Politikk

Jens plutselig like populær som Erna

Like mange vil nå ha Jens Stoltenberg som statsminister som Erna Solberg. I Høyre frykter man at siste ukes 22. juli-uttalelser vil skade partiet før valget.

Det er «close race» mellom Erna Solberg og Jens Stoltenberg i hvem velgerne foretrekker som statsminister etter valget 9. september, etter at Solberg har ledet med solid margin i et helt år. Olsen Olav

 • Gunnar Kagge

Det hardner til foran innspurten av valgkampen:

Etter å ha vært folkets klart mest foretrukne statsminister i et helt år, må Høyre-lederen nå finne seg i at Ap-leder Jens Stoltenberg har tatt henne igjen. Begge får støtte fra 42 prosent.

Samtidig frykter man nå i Høyre at flere Høyre-toppers kritikk av Stoltenbergs lederevner koblet opp mot 22. juli skal slå beina under Høyres solide tall på målingene. I går sendte André Oktay Dahls uttalelser til VG, om at Norge ville vært bedre rustet for 22. juli med Solberg som statsminister, sjokkbølger inn i Høyre.

Hoderystende

Solberg sier klart og tydelig til Aftenposten at hun ikke stiller seg bak sin justispolitiske talsmann. Aftenposten snakket i går med sentrale Høyre-folk som er hoderystende til Oktay Dahls uttalelser, men som ikke vil si det høyt, bl.a. fordi Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes nå har gitt Høyre-toppene munnkurv i saken.

— Stiller du deg bak Oktay Dahls påstand, Erna Solberg?

André Oktay Dahl (H). Solum, Stian Lysberg

— Nei. Det er ingen som kan si noe med substans om det. Gjørv-kommisjonen reiste en del problemstillinger rundt politi og politidekning som vi tidligere hadde tatt opp, men å trekke en slutning om at vi ville vært bedre forberedt med meg som statsminister, nei, det kan vi ikke. - Hva synes du om Oktay Dahls uttalelse?

— Jeg karakteriserer ikke andres uttalelser, sier Solberg, som heller ikke vil svare direkte på om hun beklager uttalelsene som har kommet fra bl.a. Kristin Clemet og Fabian Stang.

- Høyres kommunikasjonssjef vil ha slutt på uttalelser om Stoltenbergs lederegenskaper. Er du enig?

— Ja. Jeg har heller aldri koblet statsministerens lederevner til denne saken, men påpekt at Gjørv-rapporten konkluderte med at det var mangel på gjennomføringskraft i Regjeringen.

Les også

Høyre-topp: - Bedre rustet for 22. juli hvis Solberg ledet landet

Tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch synes heller ikke Oktay Dahls uttalelse var klok.— Jeg deler Ernas syn på dette, sier han.

- Helt utrolig

Dette skjer samtidig som Høyre for første gang på svært lenge går kraftig tilbake på én enkelt partimåling. MMIs måling for Dagbladet, offentliggjort lørdag, viser en tilbakegang på 5 prosent. En måling i VG i går, utført av InFact, viser også at et klart flertall mener Stoltenberg vil være en mer samlende leder enn Solberg – 50 mot 36 prosent.

Valgforsker og Ap-sympatisør Frank Aarebrot sier det åpenbart er «en bevegelse» i synet på Solberg som statsminister.

Valgforsker og Ap-sympatisør Frank Aarebrot. Herskedal, Kjell/NTB scanpix

— Hadde vi hatt presidentvalg så ville dette vært spennende. Men det er ikke nødvendigvis en direkte sammenheng mellom populariteten til en partileder og til partiet, sier Aarebrot, som mener Høyre driver risikosport av høy klasse når partiet trekker inn 22. juli.Han mener Oktay Dahls uttalelse er «helt utrolig», og kan skremme bort velgere:

— Er det virkelig noen som tror at ting ville vært bedre med en Høyre-statsminister? Man må være langt inne i Høyre for å mene det. Det er bare å sjekke tilstanden til norsk politi sist Høyre satt i posisjon i Bondevik-regjeringen. Hva er det Høyre holder på med, undres Aarebrot.

Demper

Oktay Dahl demper uttalelsen om Stoltenberg overfor Aftenposten, men avviser at han har fått munnkurv.

- Mener du virkelig at alt ville vært annerledes med Erna som statsminister?

— Jeg mener at min partileder er den som er best egnet til å styre landet. Men ingen politiker kunne gjort alt perfekt. Når det gjelder 22. juli, er det kun Breivik som har ansvaret.

Les også

Mener 22. juli-rapporten bør være et tema i valgkampen

Stoltenberg hadde inntil i går ikke kommentert uttalelsene om 22. juli, men sa følgende da vi spurte ham om hva han syntes om Oktay Dahls uttalelser:— Regjeringen ba om en usminket og ærlig rapport. Et samlet Norge med Stortinget i spissen har håndtert 22. juli med alvor, grundighet og verdighet. Oktay Dahls uttalelse bidrar ikke til det.

- Hvorfor tror du at du har kappet inn på Ernas forsprang?

— Det er vanskelig å si om dette skjer som en følge av TV-duellene eller den alminnelige valgkampen. Kanskje er det summen. Men jeg tar det som en støtte til politikken vår, og at folk ser at noe står på spill.

 1. Les også

  Siv Jensen: - Lederskapsdebatten er en avsporing

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Støre avviser bompengepause på ettermiddagen i storbyene

 2. POLITIKK

  Med disse grepene vil Høyre gjøre Solberg historisk

 3. POLITIKK

  Disse kan komme inn for MDG på grønn bølge

 4. POLITIKK

  KrF- og Venstre-velgerne foretrekker Solberg fremfor Støre

 5. POLITIKK

  Erna Solberg tror fortsatt på den blåblå drømmen

 6. POLITIKK

  – Erna Solberg bør gi Listhaug valget mellom Facebook-postene og justisministerposten