Nye anklager om sex-trakassering

Fylkeslederen i Sogn og Fjordane Frp satt i går kveld i samtaler med en kvinne som har anklaget et ledende partimedlem på sitt hjemsted for seksuell trakassering.

  • Christina Pletten
    Christina Pletten

Les også:

Frp-ledelsen har vært under kraftig kritikk etter at overgrepssiktelsen mot Trond Birkedal ble kjent. Det er brakt på det rene at partiledelsen ble informert om et påstått overgrep, uten å ha gått videre med saken.

Det siste døgnet har ytterligere to sex-saker i Frp blitt kjent for offentligheten. I går kom nyheten om at en sentral kommunepolitiker fra Frp i Møre og Romsdal har trukket seg fra høstens valgliste etter at to unge jenter fra partiets ungdomsorganisasjon har klaget på oppførselen hans, og nå er det kjent at en kvinne har varslet fylkeslederen i Sogn og Fjordane Frp om seksuell trakassering.

— Dersom påstandene er grove, vil vi vurdere å råde kvinnen om å gå til politianmeldelse. Så blir det opp til politiet å avgjøre om det er hold i saken, sier fylkesleder i Frp, Frank Willy Djuvik til bt.no .

Det ble varslet om denne saken for fire år siden. Djuvik satt onsdag kveld i samtaler med en kvinne som har anklaget et mannlig partimedlem for seksuell trakassering.

— Jeg har oppsøkt kvinnen personlig for å forsøke å finne ut hva som har skjedd i saken. Det dreier seg ikke om fysiske overgrep, men tilnærmelser, sier Djuvik.

Kvinnen meldte seg ut av partiet for flere år siden.

Varslet regionkontoret

Fylkeslederen sier at han også vil skaffe seg en oversikt over hvem som har blitt varslet i saken, og om saksbehandlingen har vært tilfredsstillende.

— Det vi vet er at ordføreren på stedet (som er fra et annet parti, red.anm.) ble varslet i 2007, og at Frps regionkontor for Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane ble varslet samtidig. Fylkesstyret skal ikke ha blitt varslet, ifølge Djuvik.

Flere kilder tilknyttet det lokale partilaget sier at det ble varslet muntlig, og flere personer i partiet skal ha blitt varslet.

Djuvik har også hatt samtaler med mannen som er anklaget for trakasseringen.

— Han sier dette ikke er sant, og avviser det på det sterkeste.

Tett dialog

Djuvik sier at han fikk kjennskap til saken for første gang like før helgen. Han underrettet da medlemmene av arbeidsutvalget i fylket, stortingsrepresentant Åge Starheim og nestleder Lars Kjølen om saken. Resten av fylkesstyret i Frp var ikke orientert om saken i går kveld.

— Siden vi fikk kjennskap til påstandene, har vi vært i tett dialog med hovedorganisasjonen om denne saken. Vi har vært veldig opptatt av å gjøre alt riktig etter partiets regelverk. Derfor ønsket jeg å møte vedkommende personlig og ikke på telefon, sier Djuvik.

BT forsøkte i går kveld uten hell å få kontakt med Frps generalsekretær Geir Mo.

Assisterende generalsekretær i Frp, Øistein Lid, sier han ikke har kjennskap til saken.

— Dette kjenner jeg ikke til. Jeg kan ikke erindre å skulle ha mottatt noe skriftlig eller på e-post om dette, svarer Lid.

Les også:

Les også

Nok en lokalpolitiker fra Frp trekker seg

Saker på løpende bånd

I lys av avsløringene i Birkedal-saken er dette en sensitiv sak for Djuvik og partifellene.

— Det er klart at man kan bli litt småskjelven når man er ansvarlig for organisasjonen i slike saker. Jeg er ikke så opptatt av hvordan dette oppfattes utad, men av at menneskene det gjelder må bli tatt vare på, sier Djuvik.

NRK meldte i går kveld at en Frp-politiker i Møre og Romsdal trekker seg, etter anklager om seksuell sjikane. To 17 år gamle jenter skal ha blitt utsatt for den påståtte trakasseringen.

En annen lokal Frp-topp, Trond Birkedal fra Stavanger, er som kjent under politietterforskning mistenkt for å ha forgrepet seg seksuelt på en 15 år gammel gutt og snikfilmet flere andre.

Tidligere denne uken meldte FpU-topp Stian Skjerven i Sogn og Fjordane seg ut av partiet etter omstridte utspill om blant annet gasskamre og dødsstraff.