Politikk

Stem inn flere kvinner, ellers...

Statsrådene Åslaug Haga og Karita Bekkemellem truer med lovendring og kvotering hvis det ikke velges inn flere kvinner i kommunestyrene.

Statsrådene Åslaug Haga (f.v.) og Karita Bekkemellem støtter likestillingsombud Beate Gangås, og vil kvotere kvinner inn i kommunestyrene hvis ikke likestillingen bedres etter valget i 2007. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX

 • Forf>
 • <forf>thomas Spence <

— Hvis vi ikke tar tak i den begredelige situasjonen, vil det gå cirka 80 år før vi har 50 prosent kvinner i landets kommunestyrer. - Vi er villig til å endre loven hvis vi ikke får radikale endringer, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.Statsrådene vil imidlertid ikke tallfeste hvor stor fremgangen må være for at de ikke skal endre loven og tvinge frem større likestilling i norske kommunestyrer og fylkesting.- Det er ikke alltid klokt å tallfeste. Men det er viktig at vi ser en markant fremgang. Manglende kjønnsbalanse er et demokratisk problem, sier kommunalminister Åslaug Haga. Hun er villig til å satse på positive virkemidler ved ett valg til. Men hvis fremgangen er for liten, vil hun endre valgloven og kvotere kvinner på listene for å sikre "likestilte kommunestyrer".- Vi som jobber med politikk, vet at kjønn har betydning for hva slags beslutninger som fattes, sier Bekkemellem.Statsrådene deltok under lanseringen av en kampanje for flere kvinner i lokalpolitikken i regi av likestillingsombud Beate Gangås.Foran valget i 2003 hadde 77 prosent av listene menn øverst, og 20 prosent av kommunene hadde ingen valglister med kvinne på første plass. Valget ga 17 kvinnelige av 431 ordførere, og 36 prosent kvinnelige representanter. En fersk stikkprøve i åtte kommuner viser at 32 av listene har en mann på første plass, syv har kvinner på topp mens 17 av partiene ennå ikke har bestemt hvem som skal stå øverst.

Mange grep.

Kampanjen fokuser på hva partiene og velgerne kan gjøre for å øke kvinneandelen gjennom henholdsvis nominasjonen, og kumulering og strykninger.- Jo høyere kvinner står på listene, jo flere stemmer får de, sier Gangås.- Partiene er nødt til å ta tak i seg selv. Men velgerne selv har faktisk stor påvirkning på hvem som velges, sier Haga.Ordfører Anita Orlund fra Skedsmo fortalte at det er "krevende å gå inn i et regime bygget på konflikt", og etterlyste reformer som gjør at kvinnelige politikere slipper å "forsake sentrale verdier i livet".

Les mer om

 1. Politikk

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Den nye kjønnsfordelingen på Stortinget: Kristelig Manneparti og Mannegruppa Venstre

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  54.254 stiller til valg: Dette er partiene med de rikeste, eldste og mest uvanlige kandidatene

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Grand kontaktet likestillingsombudet

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Vil ha et mer kristelig KrF

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Ap verst på toppkvinner

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Her gjorde de det best. Sjekk partienes «ti-på-topp-lister»