Budsjettkaoset på to minutter
Den blåblå regjeringen har forhandlet med KrF og Venstre om statsbudsjettet i én måned. Her er budsjettkaoset på to minutter.
Hvor står vi nå?
Regjeringspartiene Høyre og Frp har sittet i seige budsjettforhandlinger med KrF og Venstre siden starten av november. Alle frister er brutt forløpende i forhandlingene. Partiene omtaler forhandlingene som de vanskeligste noensinne.
Både Venstre og KrF har nå brutt forhandlingene.
Dersom Regjeringen ikke får Venstre eller KrF til å gå med på budsjettet innen mandag neste uke, kan Regjeringen bli tvunget til å gå av.
- Er bruddet i regjeringsforhandlingene egentlig bare en pause? Her er fire mulige utfall av ukens budsjettkaos.
Hvordan kom vi hit?
At det ble vanskelige forhandlinger i år, burde ikke være noen overraskelse. Venstre-leder Trine Skei Grande har hele veien signalisert at det kom til å bli en tøffere tone under årets forhandlinger.
Hun har sagt at grunnen til at det i det hele tatt ble en budsjettavtale i fjor var at Erna Solberg personlig lovte et grønt skatteskifte i neste budsjettavtale.
– Dette blir en av de mer krevende budsjettforhandlingene. Ordkrigen på hver side bygger opp til det, sa KrF-leder Knut Arild Hareide noen få dager før forhandlingene begynte.
For Høyre og Frp hadde allerede da presentert sitt ultimatum: Bilpakken skulle ikke røres.
Hva er det de krangler om?
Det er bilpakken som skaper problemer. Bilpakken er en pakke med økte drivstoffavgifter, som blir utlignet med lavere bompenger, lavere årsavgift og økt pendlerfradrag.
Venstre og KrF har godtatt de økte drivstoffavgiftene, selv om de skulle ønske at de var høyere. At disse skal utlignes med lavere bompenger, er vanskeligere å svelge.
Frp på sin side lar seg ikke rikke. Flere av fylkeslederne har sagt klart ifra at Solberg heller burde true med å gå av, enn å fire på bompengene.
Det er et ultimatum som ikke er forenlig med Solbergs løfte til Venstre fra i fjor.
- Trine Eilertsen: Hvis regjeringssamarbeidet ryker ett år før valget, er det et nederlag for alle de fire partilederne. Verst blir det for statsminister Erna Solberg.
Tre mulige utfall
- Bruddet er bare en pause. De fire borgerlige partiene blir enige før 5. desember. Selv om skjæringen virker total tirsdag, er det fortsatt ikke helt utelukket at de fire borgerlige partiene kan finne tilbake til hverandre og forhandlingsbordet i løpet av de neste dagene.
- Regjeringspartiene stiller kabinettsspørsmål på sitt budsjett 5. desember. KrF redder budsjettet og Regjeringen. Selv om KrF ikke vil fortsette budsjettforhandlingene uten sentrumskamerat Venstre, kan det likevel hende at det blir KrF som til syvende og sist redder Regjeringen.
- Regjeringen stiller kabinettsspørsmål på sitt budsjett, får ikke flertall og må gå av. Om Regjeringen stiller kabinettsspørsmål på budsjettet og får flertallet mot seg, må den gå av.
- – Forhandlingene kommer til å skyte fart igjen, sier en sentral kilde i regjeringspartiene. Her er 8 spørsmål og svar om hva skjer i budsjettforhandlingene.