Politikk

Budsjettkaoset på to minutter

Den blåblå regjeringen har forhandlet med KrF og Venstre om statsbudsjettet i én måned. Her er budsjettkaoset på to minutter.

Statsminister Erna Solberg har to uforenlige krav som må oppfylles dersom hun skal få flertall for statsbudsjettet for 2017. Bjørge, Stein

 • Petter Winther

Hvor står vi nå?

Regjeringspartiene Høyre og Frp har sittet i seige budsjettforhandlinger med KrF og Venstre siden starten av november. Alle frister er brutt forløpende i forhandlingene. Partiene omtaler forhandlingene som de vanskeligste noensinne.

Både Venstre og KrF har nå brutt forhandlingene.

Dersom Regjeringen ikke får Venstre eller KrF til å gå med på budsjettet innen mandag neste uke, kan Regjeringen bli tvunget til å gå av.

 • Er bruddet i regjeringsforhandlingene egentlig bare en pause? Her er fire mulige utfall av ukens budsjettkaos.

Ifølge flere kilder var Trine Skei Grande på gråten flere ganger under forhandlingene i fjor. Da strakk Venstre seg veldig langt. Det kommer de ikke til å gjøre i år. Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hvordan kom vi hit?

At det ble vanskelige forhandlinger i år, burde ikke være noen overraskelse. Venstre-leder Trine Skei Grande har hele veien signalisert at det kom til å bli en tøffere tone under årets forhandlinger.

Hun har sagt at grunnen til at det i det hele tatt ble en budsjettavtale i fjor var at Erna Solberg personlig lovte et grønt skatteskifte i neste budsjettavtale.

– Dette blir en av de mer krevende budsjettforhandlingene. Ordkrigen på hver side bygger opp til det, sa KrF-leder Knut Arild Hareide noen få dager før forhandlingene begynte.

For Høyre og Frp hadde allerede da presentert sitt ultimatum: Bilpakken skulle ikke røres.

Fylkesleder Leif Eriksen i Frp Østfold sier Frp ikke har noe å fire på i forhandlingene. Han mener Erna Solberg i verste fall må stille kabinettspørsmål. Thomas Andersen/Scanpix

Hva er det de krangler om?

Det er bilpakken som skaper problemer. Bilpakken er en pakke med økte drivstoffavgifter, som blir utlignet med lavere bompenger, lavere årsavgift og økt pendlerfradrag.

Venstre og KrF har godtatt de økte drivstoffavgiftene, selv om de skulle ønske at de var høyere. At disse skal utlignes med lavere bompenger, er vanskeligere å svelge.

Frp på sin side lar seg ikke rikke. Flere av fylkeslederne har sagt klart ifra at Solberg heller burde true med å gå av, enn å fire på bompengene.

Det er et ultimatum som ikke er forenlig med Solbergs løfte til Venstre fra i fjor.

Faksimile fra Aftenposten forside 30. oktober.

Tre mulige utfall

 1. Bruddet er bare en pause. De fire borgerlige partiene blir enige før 5. desember. Selv om skjæringen virker total tirsdag, er det fortsatt ikke helt utelukket at de fire borgerlige partiene kan finne tilbake til hverandre og forhandlingsbordet i løpet av de neste dagene.
 2. Regjeringspartiene stiller kabinettsspørsmål på sitt budsjett 5. desember. KrF redder budsjettet og Regjeringen. Selv om KrF ikke vil fortsette budsjettforhandlingene uten sentrumskamerat Venstre, kan det likevel hende at det blir KrF som til syvende og sist redder Regjeringen.
 3. Regjeringen stiller kabinettsspørsmål på sitt budsjett, får ikke flertall og må gå av. Om Regjeringen stiller kabinettsspørsmål på budsjettet og får flertallet mot seg, må den gå av.
 1. Les også

  Venstre dropper kampen mot Regjeringens drivstoffpakke

 2. Les også

  Borgerlig kaos 2.0 | Trine Eilertsen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Erna Solberg
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Trine Skei Grande
 4. Knut Arild Hareide

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Hvilke kameler måtte de sluke?

 2. POLITIKK

  Setningen som reddet budsjettet i fjor, ble Solbergs snubletråd i år

 3. POLITIKK

  Venstre har brutt budsjettforhandlingene

 4. POLITIKK

  Full skjæring på borgerlig side etter at Venstre brøt budsjettforhandlingene

 5. POLITIKK

  Nå kjemper Erna Solberg for sitt ettermæle

 6. POLITIKK

  Dette skjedde før Venstre brøt budsjettforhandlingene med Høyre og Frp