Politikk

Ber helseminister Bent Høie snu og si ja til eggdonasjon

Høyre- og Frp-kvinner ber Bent Høie (H) om å gå inn for at eggdonasjon skal bli tillatt i Norge.

- Det er blitt veldig veldig mange norske kvinner som reiser utenlands for å få donoregg. Det synes jeg er en unødvendig belastning å utsette mennesker for, sier Frps helsepolitiske talsperson Kari K. Kjos.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Tine Dommerud
  Journalist

Leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget Kari K. Kjos (Frp) kommer med en klar oppfordring til helseminister Bent Høie (H):

Si ja til at kvinner kan donere egg på lik linje med at menn i Norge i en årrekke har hatt anledning til å donere sæd.

– Hvis en mann har problemer med fruktbarheten sier vi: «det fikser vi for deg». Men hvis en kvinne har problemer, vil vi ikke hjelpe. Det synes jeg er underlig, sier Kjos til Aftenposten.

– Jeg er helt sikker på at eggdonasjon kommer til å bli lovlig i Norge. Spørsmålet er bare når, mener Frp-politikeren.

Intern debatt på vei i Høyre

Frp sier i sitt partiprogram ja til eggdonasjon. Regjeringspartner Høyre har frem til nå sagt nei.

Men i det første utkastet til nytt Høyre-program for neste periode, var punktet om nei til eggdonasjon strøket.

De betente spørsmålene om hvor grensen skal gå for bruk av bioteknologi når barn settes til verden skal behandles i andre utkast til partiprogram som legges frem i neste uke.

Stortingsrepresentant og nestleder i Oslo Høyre, Kristin Vinje, er blant dem som ivrer for at Høyre skal snu.

– Oslo Høyre har vedtatt at Høyre bør si ja til eggdonasjon. Jeg har spilt inn forslag til programkomiteen om at dette bør inn det nye partiprogrammet, sier Vinje.

 • Test hvilken av helsepolitikerne du er mest enig med: Hvor bør grensen gå for hvordan det skal være tillatt å lage barn i Norge?
Stortingsrepresentant Kristin Vinje mener det er på tide at Høyre snur og sier ja til eggdonasjon.

«Toppmøte» om bioteknologi i januar

Etter det Aftenposten erfarer, skal lederne for de fire samarbeidspartiene på borgerlig side - Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) - møtes i løpet av januar for å diskutere de vriene spørsmålene knyttet til bioteknologi.

Hensikten er å avklare hvilke spørsmål de fire partiene er enige om og hvor de absolutte smertegrensene går før helseminister Bent Høie (H) i løpet av våren skal legge frem en stortingsmelding om endringer i bioteknologiloven.

Både Frp og Venstre er gjennomgående positive til liberalisering av bioteknologiloven. KrF sier klart nei. Høyre har også lagt seg på en restriktiv linje, men er splittet internt.

Et stort antall land i Europa sier ja til eggdonasjon:

– Ikke lenger medisinsk-faglige grunner mot

På Høyre-landsmøtet i 2013 stemte 121 delegater for og 176 mot å åpne for eggdonasjon.

Vinje har inntrykk av at det er bevegelse i saken og håper flertallet kan vippe over til et ja når saken behandles på landsmøtet i april.

– Etter at flertallet i Bioteknologirådet sa ja og Helsedirektoratet konkluderte med at eggdonasjon er et trygt og godt alternativ, mener jeg det ikke finnes medisinsk-faglige grunner til å si nei, sier Vinje.

Også leder i Høyres likestillingspolitiske utvalg Tina Bru er blant dem som sier ja til eggdonasjon.

Helsepolitiker vil beholde nei

Høyre helsepolitiske talsperson Tone W. Trøen mener derimot Høyre fortsatt bør si nei.

Høyres helsepolitiske talsperson Tone W. Trøen (t.h.) vil beholde forbudet mot eggdonasjon i Norge. Frps helsepolitiker Kari K. Kjos (t.v.) vil si ja.

– Den viktige begrunnelsen for meg er at det rokker ved den tryggheten barn alltid har hatt om at den som føder deg også er din genetiske mor, sier Trøen.

Hun peker på at eggdonasjon innebærer en mer omfattende prosedyre en sæddonasjon, blant annet ved at den som skal donere egg må gjennom hormonbehandling.

– Jeg tør ikke spå, men blir overrasket om flertallet i Høyre går inn for eggdonasjon. Samtidig synes jeg det er viktig at er stort parti som Høyre tar denne typen diskusjoner, sier Trøen.

Helseministeren vil ikke intervjues

Uansett konklusjon i Høyre er det ikke gitt at et eventuelt Høyre-ja til eggdonasjon betyr at dette blir vedtatt politikk. Samarbeidspartiet KrF vil sette mye inn på å si nei.

På rødgrønn side er Senterpartiet sterkt imot eggdonasjon.

Helseminister Bent Høie (H) har sagt nei til å bli intervjuet av Aftenposten om eggdonasjon.

Les mer om

 1. Bioteknologi
 2. Kristin Vinje
 3. Politikk
 4. Helse
 5. Barn og unge
 6. Bioteknologirådet