Støre avviser at han har debatt-trøbbel

ARENDAL (Aftenposten). Jonas Gahr Støre vil vise at han kan hamle opp med Erna Solberg i den store partilederdebatten mandag kveld.

Statsminister Erna Solberg (H) ble i mediene kåret til en klar debattvinner etter valgkampens første duell med Ap-leder Jonas Gahr Støre forrige torsdag. Mandag kveld får han mulighet til revansj.

I dette intervjuet slår Ap-lederen tilbake mot kritikerne som har stemplet ham som en svak debattant.

-------------------------------------------------------------------------------- Klokken 21.30 mandag kveld sendes valgkampens første debatt med alle partilederne på NRK, direkte fra Arendal kulturhus.

Da får han mulighet til å slå tilbake etter duellen mot statsminister Erna Solberg sist torsdag.

hvor politisk journalist Karen Tjernshaugenog kommentaror Thomas Hornburg vil kommentere underveis.

  • Følg oss også på Twitter og Facebook
  • Fra klokken 23.oo kan du lytte til Aftenpodden Live – Nachspiel – det går på fra det sekundet partilederdebatten slutter.
    -------------------------------------------------------------------------------- ## Fikk taperstempel sist

En av anklagene som har vært rettet mot Støre er at han, som ikke har vært ungdomspolitiker, sliter i de tøffe valgdebattene.

— Jeg har ikke vært ungdomspolitiker, men jeg opplever ikke at jeg sliter av den grunn. En del av meg er at jeg hele tiden ønsker å forbedre meg der det er mulig, og det fine i livet er at du hele tiden kan lære, sier Støre til Aftenposten.

Flere ledende kommentatorer kåret da Solberg til en soleklar debattvinner.

— Han må ta en runde med rådgiverne sine, og be dem kvalitetsikre eksempler og poenger bedre, sa Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen i etterkant.

To ganger ble Støre satt solid på plass av Høyre-lederen.

VG-kommentator mener Støre sliter

I tillegg til Eilertsen utropte også VGs kommentator Fritjof Jacobsen og Dagbladets kommentatorer Solberg til vinner sist.

Jacobsen har også skrevet en kommentar om hvordan han mener Støre sliter med debattformatet.

Også VG-redaktør Hanne Skartveit sier Støre lider under mangelen av debattrening, siden den tidligere diplomaten ikke har bakgrunn fra et ungdomsparti.

Støre sier han liker debattene

Støre avviser kontant at det er et problem ikke å ha debattrening fra ungdomsår i politikken.

— Jeg ser at mange unge mennesker har en flott erfaring derfra, men det jeg gjorde de årene tror jeg var en viktig erfaring for meg, og jeg har ikke hatt lyst til å bytte bort det. Alle velger ikke likt, det er fint med mangfold, også i politikken.

- Liker du partilederdebattene?

— Ja, jeg liker slik debatt. Med åtte politikere og én time er det et ganske spesielt format, men jeg gleder meg, sier Støre.

- Hvordan forbereder du deg?

— Jeg er i møte med velgere hver dag, og opplever at det er en forberedelse i seg selv. Jeg jobber også med å føle med på de andre partiene, lærer av erfaring og jobber med å utvikle argumenter, sier Støre.

Han sier arbeidsliv, skole, eldreomsorg og klima er temaene han ønsker å debattere mest i valgkampen.

Preppes av egne rådgivere

Få i Ap vil snakke åpent om Støres forrige debatt, men to kilder Aftenposten har snakket med fra det sentrale Ap-miljøet, erkjenner at partilederen ikke hadde noen sterk dag på jobben sist og sier partilederen rett og slett ikke virket godt nok forberedt.

Støres nære rådgivere bedyrer imidlertid at de ikke er bekymret.

En av dem sier til Aftenposten at staben rundt Støre har gransket opptakene av debatten i ettertid, og mener det ikke er grunnlag for å si at innsatsen var så svak at det er behov for å hente inn ekstern hjelp til debattforberedelsene.

Støre vil derfor bli preppet av sine egne rådgivere som vanlig.

— Starten og slutten av debatten var bra, men midtdelen var ikke det beste han har prestert, sier kilden.

To dueller mandag

Mandag kveld får han altså mulighet til å slå tilbake. NRK, som sender debatten, har lagt opp til to dueller i løpet av sendingen.

Frp-leder Siv Jensen og KrF-leder Knut Arild Hareide skal diskutere søndagsåpne butikker, mens Støre og Solberg møtes til tokamp om kommunesammenslåing.

I tillegg blir arbeidsløshet, kommuneøkonomi og integrering viktige temaer i debatten.

Solberg forberedes i statsministerboligen

Statsminister Erna Solberg (H) brukte kvelden i går på forberedelser til partilederdebatten.

I statsministerboligen var hun sammen med statssekretær Sigbjørn Aanes og flere av de andre rådgiverne på SMK. I dag fortsetter forberedelsene når Solberg er på plass i Arendal.

Før duellen med Jonas Gahr Støre forrige uke brukte Høyre-teamet tid til å gå gjennom Støres opptreden i tidligere debatter for å vite hvilke argumenter og eksempler som går igjen fra Ap-lederen. Ettersom mandagens debatt har hele åtte deltagere og en rekke ulike temaer, handler forberedelsene denne gangen mer om å spissformulere korte budskap som sitter.

— Solberg har en hukommelse som svært få i Norge kan matche. Det gjør at det ikke er lett å bløffe henne eller komme med lettvintheter i en debatt som dette, sier Aanes.

Han sier Solberg har en egen evne til å finne roen foran viktige debatter.

— Hun er selvfølgelig spent slik alle andre ville vært, men hun er flink til å konsentrere seg om det som er viktig.

Sprikende målinger for Ap

Jonas Gahr Støre ble valgt til Ap-leder på et ekstraordinært landsmøte sommeren 2014. Dette blir altså hans første valgkamp som partileder.

Arbeiderpartiet har gått inn i valgkampen med sprikende meningsmålinger. I Aftenpostens augustmåling som ble presentert torsdag gikk partiet frem 2,5 prosentpoeng og var en av de store vinnerne. Også NRKs måling for august gir Ap fremgang.

Men på en TV2-måling publisert forrige uke gikk Ap kraftig ned, og også VGs måling denne uken ble det målt en sterk nedgang i oppslutning.

Partiet ligger uansett på et høyt nivå med over trevde prosent på alle målingene.

Viktige, men ikke avgjørende debatter

Valgkampsjef Snorre Wikstrøm i Arbeiderpartiet sier debattene er viktige, men ikke avgjørende.

— Det som diskuteres i partilederdebatten er også det som vil bli diskutert ute i kommunene, sier Wikstrøm til Aftenposten.

- Hva betyr en dårlig kontra en god debatt?

— Jeg tror ikke det har veldig mye å si. Vi har mange eksempler på folk som har gjort både gode og dårlige debatter uten at det avgjør valget. Men totalinntrykket av en partileder skapes også i partilederdebatten.

- Var kritikken av Støre etter den første duellen med Erna Solberg fortjent?

— Jeg synes dette var en bra debatt. Det viktigste for oss var at vi fikk satt sysselsetting på dagsorden. Så vil det alltid være subjektive vurderinger av hvordan debattantene gjør det, sier Wikstrøm.