Politikk

- Samme situasjon som i 2005

Partilederne fra venstre: Erna Solberg (Høyre), Lars Sponheim (Venstre), Siv Jensen (Fremskrittspartiet), Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet) og Kristin Halvorsen (Sosialistisk Venstreparti). Foto: FOTO:SCANPIX

Valgforsker Frank Aarebrot mener de borgerlige partiene er i samme situasjon som foran forrige stortingsvalg. - De rødgrønne er enige om å gå til valg sammen, men det er ikke de borgerlige, sier han.

  • Jon Dagsland Holgersen

I TV2-programmet Tabloid mandag møttes Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen (SV), Siv Jensen (Frp) Erna Solberg (H), og Lars Sponheim (V) til den første tv-sendte partilederdebatten i høstens valg.

Senere mandag kveld møttes de samme partilederne, samt Krf-leder Dagfinn Høybråten og SP-leder Liv Signe Navarsete, til ny debatt i programmet Velg! 09 på NRK.

Der kom det tidlig frem at Frp-leder Siv Jensen nekter å støtte en borgerlig regjering hun selv ikke deltar i.

— Forholdet er ikke reparert

Valgforsker Frank Aarebrot mener samtlige partiledere kom godt fra NRK-debatten, men han synes det er merkelig at de borgerlige partiene ikke har et klart regjeringsalternativ.

- I 2005 tapte borgerlig side fordi Carl I.Hagen ikke ville ha Bondevik som statsminister. Da ble det et skille mellom Frp og sentrumspartiene Krf og Venstre. Dette forholdet er tydeligvis ikke reparert, og det overrasker meg, sier Aarebrot til Aftenposten.no etter debatten på NRK.

Ifølge valgforskeren var det kun ett område der de borgerlige partiene var enige om i dagen debatt.

— Alle vil fjerne formueskatten på arbeidende kapital, men det er et svakhetstegn at de ikke er enige på flere områder, sier Aarebrot.

Ikke borgerlig flertallsregjering

i Tabloid gjorde Venstre-leder Lars Sponheim det klart at det var

Les også

– En avgrunn mellom det Venstre og Frp står for

— Det er en avgrunn mellom det Venstre og Frp står for. Vi kan ikke sitte i regjering sammen med Frp. Det er umulig fordi den politiske avstanden er for stor, sa han i debatten.

Heller ikke Krf er interessert i å samarbeide med Frp, noe som i praksis innebærer at det ikke blir en borgerlig flertallsregjering etter valget.

Statsminister Jens Stoltenberg spilte også på ulikhetene mellom Høyre og Frp i dagens debatter.

— I 2005 lovet dere velgerne å bygge et borgerlig flertallsalternativ. Prosjektet er mer uferdig enn da dere startet det, sa han på Tabloid.

Frp tar flere forbehold

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, mener dagens debatt i Tabloid var famlende, men at det likevel kom frem konkrete tall som er interessante.

- Siv Jensen tallfester 29 milliarder kroner i skattelette i 2010, mens Høyre tallfester 15-20 milliarder. I dette spørsmålet viser dagens debatt at det ikke er en stor avgrunn mellom partiene, sier han.

Stanghelle mener i tillegg at Frp i større enn tidligere tar flere forbehold i sine politiske standpunkter.

— Det gjelder blant annet i forhold til den økonomiske situasjonen. Dette er på mange måter selvsagt, men noe de ikke har hatt for vane å gjøre, sier han.

Oljeboring sentralt

I NRK-debatten ble det temperatur da oljeboring kom opp som tema, og salen buet på Kristin Halvorsen etter at hun ikke ville garantere at SV ville trekke seg fra en regjering som gikk for oljeboring i nord.

Jens Stoltenberg fikk også kritikk fra borgerlig side for å ikke ta et klart standpunkt i saken. Dagfinn Høybråten kalte det for «pysete», mens Stoltenberg forsvarte seg med at det trengtes mer utredning før Ap vil bestemme seg.

- Innenfor dette området er det stort sprik både på borgerlig og sosialistisk side, men jeg tviler på at Aps standpunkt vil falle i god jord hos velgerne, sier Aarebrot.

Ingen vinner

Verken Stanghelle eller Aarebrot vil utrope noen vinnere eller tapere etter dagens debatt.

— Det er vanskelig å bedømme, og avhenger selvfølgelig av hvilket standpunkt man har, sier Aarebrot som selv er Ap-mann.

Han mener temaene det blir rettet fokus mot i de kommende TV-debattene, vil ha mye å si for partienes oppslutning.

— Det og utviklingen i nyhetsbildet blir sentralt, sier Aarebrot.

Les også

  1. Prøv Aftenpostens valgomat

  2. Vil ha 500.000 elbiler i Norge innen 2015

  3. Vil gi statsstøtte til dagmammaer

Frank Aarebrot er valgforsker og professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Foto: FOTO:SCANPIX

Les mer om

  1. Politikk
  2. Fremskrittspartiet (Frp)