Vedum åpnet opp om at han har MS

TRONDHEIM (Aftenposten): Trygve Slagsvold Vedum startet talen til Senterpartiets landsmøte med å fortelle om en dramatisk telefon fra legen.

Trygve Slagsvold Vedum var personlig i starten av sin landsmøtetale fredag morgen.

Senterpartiet har denne helgen landsmøte i Trondheim. Tradisjonen tro startet det med partileders tale. Vedum valgte å starte personlig.

Han fortalte om en fredagskveld våren 2020. Etter en lang uke på Stortinget skulle han spise pizza med døtrene og se en Harry Potter-film.

Han kjente at han ble dårlig og gikk på badet. Der ble han liggende på gulvet. Kona fikk ringt legen. Ambulansen kom, og han ble lagt inn på sykehuset.

Utover sommeren fikk han flere anfall og ble bekymret.

En dag utpå høsten fikk han en telefon fra legen.

– Jeg har dårlige nyheter til deg. Vi tror du er alvorlig syk, vi tror du har MS, sa legen, ifølge Vedum.

Det fikk han senere bekreftet. MS er en sykdom som årlig rammer mellom 500 og 550 mennesker. Det er den sykdommen som hyppigst fører til uførhet hos unge voksne i den vestlige verden, ifølge MS-forbundet.

Vedum fortalte at han valgdagen 2021 startet dagen med en ny, grundig MS-undersøkelse. Kvelden ble avsluttet med feiring av et godt Sp-valg.

Vedum sa også at han nå får medisiner, og de virker veldig godt. I dag merker han ingen ting av sykdommen, sier han.

Sp-lederen forklarer hvorfor han valgte å fortelle om sykdommen:

– Det er flere grunner. Jeg liker å møte folk i mange ulike livssituasjoner. Da får man en mer åpen samtale, og dette er en del av min historie.

– Og så er jeg så heldig at tilstanden har vært helt stabil i to år. Medisinen virket. Takket være at fellesskapet stiller opp, sier han.

Får ros fra Arnstad og Støre

Etter talen fikk han ros fra en av sine nærmeste medarbeidere, parlamentarisk leder Marit Arnstad.

– Det er modig, for du gjør deg ganske sårbar når du forteller om det. Men jeg tror han har et behov for å være åpen om det, sier hun.

Arnstad sier at partiet forholder seg til en partileder som er frisk og fullt i stand til å gå inn i arbeidet med liv og lyst. Hun forteller at det var vanskeligst for de rundt Vedum i 2020.

– Jeg skal innrømme at det var en krevende periode den våren og sommeren, før vi visste hvilken behandling Trygve skulle få. Også fordi at han da merket mer til sykdommen. Han merker ikke noe til den nå, sier hun.

Også statsminister Jonas Gahr Støre roser sin finansminister.

Til NTB sier han at det gjorde sterkt inntrykk på ham da han fikk vite om sykdommen.

– Jeg vil berømme Trygve for å stå frem og være åpen om en alvorlig sykdom.

– Jeg er glad for at han får god hjelp, og at sykdommen har stabilisert seg, sier Støre.

Justisminister Emilie Enger Mehl sier at hun er dypt imponert over den jobben Vedum har gjort, og at han velger å være åpen om MS-sykdommen:

– Det var en sterk tale. Jeg ble veldig rørt av at han valgte å fortelle om det. Og særlig for å understreke hvor viktig fellesskap og velferdsstaten har vært for ham i den situasjonen, og at vi fortsatt skal hegne om det at folk skal ha lik tilgang på tjenestene for alle i hele landet, sier Mehl.

Emilie Enger Mehl ble rørt av Vedums åpenhet.

– Jobber døgnet rundt

Vedum sier at sykdommen ikke har påvirket hans arbeidskapasitet.

– Nei, ikke annet enn at jeg får nye perspektiver. Og lite grann våren 2020. Da var jeg litt dårlig. Jeg hadde litt bivirkninger, smerter og problemer med å sove høsten 2020, sier han.

Samtidig deltok han i Maskorama og «hadde masse glede og ingen store utfordringer». Sykdommen påvirker heller ikke liv og arbeid nå.

– Nei, jeg jobber døgnet rundt og sover som en stein. Jeg har en positiv grunntone til livet, ler Vedum.

Ble møtt av protest

Sp-delegatene startet dagen med å få en protest i fleisen.

Utenfor hotellet hadde det møtt opp godt over hundre demonstranter. De protesterer mot det de mener er løftebrudd fra Senterpartiet og Vedum i regjering.

Det er spesielt lakseskatten fra regjeringen de reagerer på. Demonstrantene mener at den i realiteten tapper kysten og Distrikts-Norge for penger. Derfor reagerer de også ekstra sterkt på at Senterpartiet har gått inn for det i regjering.

Vedum og Sp ble anklaget for løftebrudd fra det budskapet de fremførte i valgkampen.

– Det er en del av demokratiet vårt. Alle slike store endringer skaper debatt. Det var det også når man startet vannkraftendringene på starten av 1900-tallet. Det skapte kjempedebatt. Men det var helt riktig at man gjorde det da, og det er helt riktig at vi gjør det nå. Så tror jeg ting kommer til å roe seg når man ser hvordan det blir. Lakseskatt blir det, sier Vedum.