Politikk

Protestparti mot bompenger nest størst på måling i Bergen

På Bergensavisens ferske partimåling er Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) nest størst i Bergen med 20,6 prosents oppslutning. Bare Høyre er større.

Yrkessjåfører protesterer mot økning av bompengeavgiftene og gjennomførte en kjør-sakte-aksjon på innfartsveiene til Bergen i april for to år siden. Nå har byen båderushtidsavgift og et helt nytt bomsnitt - og et protestparti på full fart fremover. Marit Hommedal, NTB scanpix

 • NTB
 • Aftenposten

20,6 prosent for FNB er 14,2 prosent høyere enn målingen som ble gjort av samme avis i mars. Kun Høyre med 25,1 prosent er større, skriver Bergensavisen.

Forrige måned målte den lokale listen 16,9 prosent på Bergens Tidenes måling.

De startet som en folkeaksjon mot de nye bompengeringene i Stavanger-området, men har spredt seg til flere deler av landet.

– Blir dette valgresultatet kan Bompengepartiet bestemme hvem som skal styre byen, sier valgekspert Terje Sørensen til BA. Han kaller målingen et politisk jordskjelv.

Kan avgjøre hvem som får makt

Toppkandidat i FNB Trym Aafløy mener hans parti treffer folk flest.

– Vi sier bare det som 20 prosent av velgerne i Bergen faktisk mener, sier Aafløy.

Til Aftenposten sa Aafløy denne uken at bompengesaken er så populær at han har skaffet seg hemmelig telefonnummer.

– Folk ringer alle døgnets tider for å fortelle meg en bompengehistorie fra eget liv. Det blir rett og slett for mye, sier han.

Høyre, FNB og Frp har nå til sammen 34 mandater på BAs måling – akkurat nok til flertall i bystyret i Bergen. Ap er tredje størst i Bergen med 18,6 prosent. Hvis dette blir valgresultatet, er det en halvering for Ap siden 2015.

Les også

LES OGSÅ: 75 nye bomstasjoner med Frp i regjering.

Hagen: – Naturlig at folk blir provosert

Denne helgen har Frp landsmøte. Bompengesaken, som pleide å være en av Frp paradegrener, er på vei til å bli en hodepine for regjeringspartiet. Men i sin landsmøtetale lovet partileder og finansminister Siv Jensen at det skal settes av 200 millioner kroner i revidert statsbudsjett for å rive bomstasjoner.

– Jeg er veldig glad for det Siv Jensen sa i talen sin, og at det kommer 200 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett og at de begynner å ta det alvorlig. Men dette kommer til å ryste det politiske Norge, sier Frps veteran Carl I. Hagen til Dagbladet.

Han mener det er naturlig at folk blir provosert av bompenger.

– Vi har advart mot dette i all vår tid. Men dette er en sak vi tapte i regjeringsforhandlingene. Alle andre partier vil ha bompenger. Alle var fornøyde med oljefondet i fjor, nå er det altså 750 milliarder mer, sier Hagen til avisen.

Han peker på rekordoverskuddet til Oljefondet, og han mener Regjeringen kunne tatt mer penger herfra for å nedbetale veigjelden som bomringene betjener.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Meningsmålinger
 2. Politikk
 3. Bergen
 4. Bompenger
 5. Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB)

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Så mange flere bomstasjoner har kommet med Frp i regjering

 2. POLITIKK

  Katastrofetall for Frp i ny måling. MDG er større, og Bompengepartiet fosser frem.

 3. NORGE

  TV 2: Bompengepartiene har doblet oppslutning på én måned

 4. POLITIKK

  Bompengeliste er tredje størst i Bergen

 5. NORGE

  Ny sjokkmåling: Nå er bompengelisten Bergens største parti

 6. NORGE

  Bompenge-motstandere er Norges femte største parti på ny måling