Politikk

Protestparti mot bompenger nest størst på måling i Bergen

Yrkessjåfører protesterer mot økning av bompengeavgiftene og gjennomførte en kjør-sakte-aksjon på innfartsveiene til Bergen i april for to år siden. Nå har byen båderushtidsavgift og et helt nytt bomsnitt - og et protestparti på full fart fremover.

På Bergensavisens ferske partimåling er Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) nest størst i Bergen med 20,6 prosents oppslutning. Bare Høyre er større.

  • NTB
  • Aftenposten

20,6 prosent for FNB er 14,2 prosent høyere enn målingen som ble gjort av samme avis i mars. Kun Høyre med 25,1 prosent er større, skriver Bergensavisen.

Forrige måned målte den lokale listen 16,9 prosent på Bergens Tidenes måling.

De startet som en folkeaksjon mot de nye bompengeringene i Stavanger-området, men har spredt seg til flere deler av landet.

– Blir dette valgresultatet kan Bompengepartiet bestemme hvem som skal styre byen, sier valgekspert Terje Sørensen til BA. Han kaller målingen et politisk jordskjelv.

Kan avgjøre hvem som får makt

Toppkandidat i FNB Trym Aafløy mener hans parti treffer folk flest.

– Vi sier bare det som 20 prosent av velgerne i Bergen faktisk mener, sier Aafløy.

Til Aftenposten sa Aafløy denne uken at bompengesaken er så populær at han har skaffet seg hemmelig telefonnummer.

– Folk ringer alle døgnets tider for å fortelle meg en bompengehistorie fra eget liv. Det blir rett og slett for mye, sier han.

Høyre, FNB og Frp har nå til sammen 34 mandater på BAs måling – akkurat nok til flertall i bystyret i Bergen. Ap er tredje størst i Bergen med 18,6 prosent. Hvis dette blir valgresultatet, er det en halvering for Ap siden 2015.

Les også

LES OGSÅ: 75 nye bomstasjoner med Frp i regjering.

Hagen: – Naturlig at folk blir provosert

Denne helgen har Frp landsmøte. Bompengesaken, som pleide å være en av Frp paradegrener, er på vei til å bli en hodepine for regjeringspartiet. Men i sin landsmøtetale lovet partileder og finansminister Siv Jensen at det skal settes av 200 millioner kroner i revidert statsbudsjett for å rive bomstasjoner.

– Jeg er veldig glad for det Siv Jensen sa i talen sin, og at det kommer 200 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett og at de begynner å ta det alvorlig. Men dette kommer til å ryste det politiske Norge, sier Frps veteran Carl I. Hagen til Dagbladet.

Han mener det er naturlig at folk blir provosert av bompenger.

– Vi har advart mot dette i all vår tid. Men dette er en sak vi tapte i regjeringsforhandlingene. Alle andre partier vil ha bompenger. Alle var fornøyde med oljefondet i fjor, nå er det altså 750 milliarder mer, sier Hagen til avisen.

Han peker på rekordoverskuddet til Oljefondet, og han mener Regjeringen kunne tatt mer penger herfra for å nedbetale veigjelden som bomringene betjener.

Les mer om

  1. Meningsmålinger
  2. Politikk
  3. Bergen
  4. Bompenger
  5. Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB)