Politikk

Rørt Siv Jensen: – Dette er en festkveld

GRAND HOTEL (Aftenposten): – Det ser lovende ut. Vi har gjort vår del av jobben. Vi har levert, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Jeg er så stolt av Frps velgere. Frp har levert i fire år i regjering, og vi har fortsatt mye ugjort, sier Frp-leder Siv Jensen.
  • Thomas Spence
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

– Fire nye år, fire nye år, jublet Frps valgvake i Speilsalen tidligere på kvelden da nestleder Per Sandberg kommenterte valgprognosene.

Folk reiste seg i begeistring da kveldens første prognose var klar; Fremskrittspartiet har ikke bare kommet helskinnet gjennom sin første periode som regjeringsparti. Muligheten for fortsatt regjeringsmakt tenner også partiets tillitsvalgte.

Med 95,1 prosent av stemmene opptalt viste prognosen natt til tirsdag 15,3 prosents oppslutning, en nedgang på 1,1 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg.

– Jeg håper vi kan fortsette å styre i fire nye år. For det fortjener dette landet. Vi har fortsatt mye ugjort, sier Jensen.

Hun minner om alle spådommene for fire år siden om hvor ille det ville gå med både partiet og landet.

  • Les Harald Stanghelles kommentar: «Det skrives politisk historie hvis dette resultatet blir stående»

Rørt partileder

– Alle spådommene er gjort til skamme. Absolutt alle. Og det er takket være dere, sa Jensen, for anledningen i svart kjole, til deltagerne på vaken.

Hun var tydelig rørt og måtte tørke bort noen gledestårer mens hun sto på scenen.

I 2013 sto Siv Jensen på valgvaken for valgets desidert mest oppsiktsvekkende sceneopptreden da hun i kjole med leppestiftmønster ropte sitt «Morna, Jens».

Festkledte Frp-ere ble åpenbart gledelig overrasket – partiet har sett mange målinger på 14-tallet de siste ukene – og jublet nesten like høyt da resultatene for MDG og Rødt kom på storskjermen. Frp får ifølge prognosen 29 stortingsrepresentanter, som i dag.

– Velgerne har gjennomskuet skremselspropagandaen om denne regjeringen. Vi har gjort en fantastisk valgkamp med en leder som har toppet formen. Nå får vi håpe dette holder helt inn, sier nestleder Per Sandberg.

Carl I. Hagen takker Listhaug for valgsuksess.

Carl I. Hagen fornøyd

Partiveteran Carl I. Hagen er også fornøyd med at «Frp har gjort det bra».

– Og det er gledelig at Rødt og MDG, som ville skape kaos og kaste bort milliarder av kroner på klimatiltak, ikke er blitt større.

Han er ikke i tvil om at Sylvi Listhaug har mye av æren for resultatet:

– Sylvi Listhaug har vært veldig viktig. Hun satte søkelyset på Frp, seg selv og innvandringspolitikken på akkurat rett tidspunkt, sier han.

Ifølge Hagen har det samme skjedd i år som i valgkampene han ledet for Frp: Politiske motstanderes utskjelling skyver bare flere velgere over til partiet.

– Frp har klart seg bedre enn ventet. Mulighetene kan bli enda bedre i neste periode uten samarbeidsavtale med sentrumspartiene. Da kan Høyre og Frp finne løsninger også med Ap, sier Hagen, som ikke synes valgkampen har vært stygg.

Han regner med at Ap i lang tid fremover vil ha nok med å finne ut hva som har gått galt og hvem som skal bli ny Ap-leder etter Jonas Gahr Støre, og at en fortsatt blåblå-regjering vil kunne få arbeidsro.

Partiets innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari deler Hagens syn:

– Listhaug har vært veldig positiv for Frp. Hun har satt dagsorden og reist problemstillinger rundt Frps hovedsak. Dette er ett av de viktigste temaene for Norges og Europas fremtid. Mange spådde på forhånd at vi ville drukne i statsministerdebatten mellom Jonas og Erna. Vi har absolutt ikke druknet, sier Keshvari.

Stormende jubel og trampeklapp på Frps valgvake da prognosene ble offentliggjort. Og jubelen ble nesten like stor da prognosene for Rødt og Miljøpartiet De Grønne rullet over TV-skjermen.

To spørsmål alle stilte

På forhånd var det to spørsmål som opptok Frp-erne: Klarer Frp å holde stillingen etter fire år i regjering? Og blir det fortsatt ikke-sosialistisk flertall med en Solberg-regjering? Svaret på begge spørsmålene er ifølge prognosen stort sett klart ja.

Nestleder Ketil Solvik-Olsen er også godt fornøyd:

– Det ser lovende ut for borgerlig flertall. Men det hele avhenger av KrF, Venstre og sperregrensen. Vårt resultat på over 15 prosent lever vi godt med. Mange dømte oss nord og ned i regjering, men vi har holdt oss rimelig stabilt, sier Solvik-Olsen.

Stein Erik Hagen, en av partiets «rike onkler», dukket også opp på vaken.

– Jeg har jo støttet dem med mange, mange penger, sier Hagen, som ikke vil ut med hvem han har stemt på.

– Hva får du igjen for pengestøtten?

– Jeg har aldri gitt penger for å få noe igjen, i motsetning til LO, som krever tilbakebetaling, sier han.

Hagen vil ikke uttale seg om Frps politikk annet enn at han tror Sylvi Listhaug har stor støtte i folket.

– Jeg tror hun har mye støtte. Mye mer enn folk tror. Men jeg er bare en forretningsmann, ingen politiker, sier han.

Frps nestleder Per Sandberg og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde var blant de mange hundre Frp-erne som jublet mandag kveld.
– Velgerne har gjennomskuet motstandernes skremselspropaganda, sier Frps nestleder Per Sandberg.
– Det har gått bedre enn de aller fleste forventet med Frp i regjering, sier tidligere Frp-leder Carl I. Hagen, som deltok på valgvaken med kona Eli.

Sylvi Listhaugs rolle

Ved stortingsvalget i 2013 fikk Frp 16,3 prosents oppslutning. Mange var spent på hvordan partiet, opprinnelig en protestbevegelse mot skatter og avgifter som siden utviklet seg til et hardtslående opposisjonsparti, ville klare overgangen til møtet med helhetsansvar og Finansdepartements jernharde budsjettdisiplin.

Et ekstra usikkerhetsmoment har vært statsråd Sylvi Listhaugs dominerende posisjon i årets valgkamp.

Med uttalelser som at KrF-leder Knut Arild Hareide «sleiker imamer oppetter ryggen» og ved sin tur til stockholmsbydelen Rinkeby, har Listhaug skrudd opp temperaturen og sørget for massiv oppmerksomhet om henne selv og om Frps strenge innvandringsprofil.

Resultatet har dempet kritiske innvendinger mot fortsatt regjeringssamarbeid, og viser at Frp har lykkes langt bedre enn SV gjorde i sin regjeringsdebut. Mange, spesielt opposisjonen, vil si at hovedårsaken til at Frp har unngått velgerflukt, er at de har brukt oljemilliarder som aldri tidligere.

Frp slapp i stor grad unna spørsmål om hvem de vil og ikke vil sitte i regjering med, og partiet kjørte en valgkamp som hele tiden prioriterte følgende saker:

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Politikk
  3. Siv Jensen
  4. Stortingsvalg 2017
  5. Fremskrittspartiet (Frp)