SVs sterke fremgang fikk jubelen frem
ROCKEFELLER (Aftenposten): Det gikk et nesten lydløst sukk gjennom SVs valgvake da prognosen viste fortsatt borgerlig flertall mandag kveld. Men SVs sterke fremgang fikk jubelen frem.
Det er omtrent bare deLillos som høster like mye trampeklapp og taktfaste rop på Rockefeller som det Audun Lysbakken fikk da SV-lederen entret scenen ved 22.15-tiden mandag kveld.
Etter skrekkvalget i 2013 kan Lysbakken notere seg et relativt stort hopp i velgerskaren – og en økning på fire SV-ere i stortingsgruppen.
– Vi har klart det så mange sa ikke var mulig. Vi var bortdømt og nederlagsdømt, og alle har fortalt oss hvor umulig det var å gjenreise SV, sa Lysbakken til SV-leiren.
– Vi har gjort vår del av jobben
Da 95,1 prosent av stemmene var telt opp lå SV an til å få 6 prosent i stortingsvalget, som er en fremgang på 1,9 prosentpoeng fra 2013. Likevel var det et skår i gleden at stortingsvalget så ut til å ende med borgerlig flertall.
– Vi vet vi har gjort vår del av jobben. Men blir det igjen flertall for denne regjeringen, skal vi være et gnagsår for dem hver dag på Stortinget og gjøre alt vi kan for å felle denne regjeringen, sa Lysbakken til stormende jubel.
– Alle de borgerlige går tilbake, og alle de røde og grønne går frem, med unntak av Ap. Er det litt bittert?
– Det vi kan konstatere nå, er at vi har gjort vår del av jobben. Vi har reist oss etter mange år med motgang, sa Lysbakken til Aftenposten.
– Gjenreist, sier du, men har dere reist dere nok?
– Får vi ikke flertall, er det i hvert fall ikke på grunn av oss. Mer enn det kan vi ikke gjøre.
– Håpet om nytt flertall ikke tapt
Nestleder Kirsti Bergstø har i fire år sittet på Stortinget med utjevningsmandat fra Finnmark. Nå ryker hun ut.
– Er dette godt nok?
– Alt tyder på fremgang for SV, og det er et sterkt signal om at kampen mot forskjeller skal styrkes, og at klimatrusselen skal tas på alvor, sier Bergstø til Aftenposten.
Valgvaken reagerte med buing da Frps oppslutning ble presentert, mens forsamlingen jublet for Rødts fremgang.
Etter bunnoteringen på 4,1 prosent og syv mandater i 2013, ser SV nå ut til å ha fått sperregrensen på trygg avstand. Kveldens prognose ligger omtrent på det endelige resultatet fra 2009, som ga 11 SV-ere på Stortinget.
Blant valgkampens vinnere
SV er av blant andre Kampanje kåret til valgkampens vinner. Gjennom vinteren og våren lå SV på meningsmålingene rundt 4,2 prosent, ifølge pollofpolls.no.
Det er omtrent på linje med det katastrofale resultatet i 2013.
Oppgangen på målingene kom ikke før selve valgkampen var i gang. Fra 4,3 prosent på gjennomsnittet av nasjonale målinger i juni, klatret SV til 4,6 prosent i juli, 5,6 prosent i august og 5,9 prosent på de 14 nasjonale målingene fra september som pollofpolls.no har gjengitt.
Disse kan komme på Stortinget fra SV
SVs stortingsgruppe blir sannsynligvis seende slik ut:
- Partileder Audun Lysbakken fortsetter på Stortingets Hordaland-benk.
- Kari Elisabeth Kaski er inne på direktemandat fra Oslo. Petter Eide, tidligere generalsekretær for Amnesty Norge og Norsk Folkehjelp, står på annenplass i hovedstaden, og kommer også inn.
- Lars Haltbrekken gikk i fjor av som leder for Naturvernforbundet for å toppe SVs liste i Sør-Trøndelag. Nå blir han å finne på Stortinget.
- Mona Fagerås ligger an til å komme inn fra Nordland.
- Nicholas Wilkinson ser ut til å skulle representere Akershus dersom prognosene holder.
- Solfrid Lerbekk vil trolig måtte reise fra Rogaland for å sitte på Stortinget.
- Freddy André Øvstegård er for øyeblikket inne på utjevning fra Østfold.
- Karin Andersen fra Hedmark fortsetter, etter 20 år på Stortinget.
- Torgeir Knag Fylkesnes er på vei inn for SV fra Troms.
- Arne Nævra er inne på utjevningsmandat fra Buskerud.
Lahlum ble satt sjakk matt
Forfatter og sjakkspiller Hans Olav Lahlum gikk inn og ut av utjevningsmandatet fra Oppland. Bare to ganger har partiet hatt mandat fra Oppland, et utjevningsmandat i 2009 (Aksel Hagen) og et direktemandat (Kjetil Bjørklund) i SVs rekordår 2001.
– Jeg er forberedt på å gå inn og ut noen timer til fremover. Det er kjempespennende, veldig inspirerende og artig om jeg kommer inn. I Oppland ser vi ut til å bli nesten dobbelt så stor som Venstre, som var større enn oss ved forrige valg, sier Lahlum på telefon fra valgvake i Lillehammer mandag kveld.
Venstres Ketil Kjenseth tok utjevningsmandatet fra fylket, og det endte altså med en SV-gruppe uten Lahlum.
Comeback fra krisevalg i 2013
Partiet som i fire år har vært Stortingets mest venstreorienterte har gjort et sterkt comeback etter et skrekkelig dårlig valg i 2013:
Den gang fikk SV 116.021 stemmer, tilsvarende 4,09 prosent. Det var 2579 stemmer over sperregrensen.
Dette var partiets dårligste oppslutning siden 1969, den gang partiet bar navnet Sosialistisk Folkeparti og falt ut av Stortinget.
Profiler går ut
Selv om SV gjør et godt valg, går flere profilerte profiler ut av Stortinget:
- Etter tre år som statsråd (2007–2009 og 2012–2013), seks år som nestleder (2007–2013) og åtte år som stortingsrepresentant for Akershus (2009 – nå), varslet Bård Vegar Solhjell i fjor at han ikke stiller til gjenvalg, men trekker seg fra norsk politikk.
- Tidligere statsråd og stortingsrepresentant fra Oslo på 16. året, Heikki Holmås gir seg også.
- Nestleder og stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Snorre Valen tar heller ikke gjenvalg.